Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Nagyobb a lék, mint a dinnye
Meddig görög a botrány?

„Túl sok a feketéző dinnyekereskedõ az ágazatban, miközben mindenki igyekszik hamar túladni a termésen, ezért nincs összefogás a dinnyések között” - mondja Kátai Józsefné õstermelõ. A nyár kezdetétõl érkezõ importáru mindig lenyomja a hazai árakat, ám most új trükkel álltak elõ a kereskedõk: a külföldi dinnyét átcímkézve hazaiként árulták, ami viszont már erõsen bûncselekménygyanús. A másik probléma a termelõk szerint az, hogy az õstermelõi kör, amely kicsiben gazdálkodik, sajnos csak silány minõségû dinnyét állít elõ. Kilónként akár 5 forintért is leszedik a másodosztályú dinnyéiket, amit a piacon már 30 forintos áron mérnek ki a kereskedõk. Ugyanakkor éppen õk jelentik a viszonteladók közé befurakodott és a feketegazdaságból érkezett dinnyenepperek legfõbb beszerzési forrását. A piac több mint egyharmadát ellenõrzõ üzérek az adózás kínos kénytelenségét is megkerülve röhejes áraikkal törik le a szezon eleji piaci árakat.
Jelenleg Magyarországon körülbelül 2500 termelõ termeszt dinnyét összesen 7000 hektáron. A dinnye idei elõállítási ára kilónként 45- 47 forint, amibe belefoglaltatik a földmûvelés eszközeitõl a napszámos munkáig minden. Tavaly a szezon végén 73 forint körül volt a dinnye kilója, és azóta a termelõi költségek csak növekedtek. Idén már a szezon kezdetén 49 forintos fogyasztói árakon megy a vita, miután az Auchan, akárcsak a többi kereskedõ, igyekszik minimalizálni az árakat. Ez nyilván sérti a termelõk érdekeit, amit Karsai József parlamenti képviselõ a MAGOSZ-szal teljes egyetértésben látványosan tesz szóvá.
„Felelõtlen, aljas, szemét magatartást tanúsított az Auchan, ezért százmilliós büntetésre számíthat” - mondta a Zoom.hu-nak Karsai és Jakab István, a MAGOSZ elnöke, fideszes országgyûlési képviselõ is így fogalmazott lapunknak: „Arcátlanság és gazemberség, a partner szándékos tönkretétele, hogy a szezon indulásakor azonnal leértékelt árut csináltak a magyar gazdák termékeibõl.”
Karsai szerint az vágta ki a biztosítékot a békési gazdáknál, hogy az áruházlánc a szezon kezdetén 49 forintért árulta a görögdinnye kilóját, a felvásárlási árat pedig 18 forintra vitte le. Márpedig a rossz idõjárás miatt idén 30-40 százalékkal kevesebb dinnye lesz, mint tavaly, de a költség az adott hektárra ugyanannyi marad. A képviselõ szerint 80-90 forintos fogyasztói és 40-50 forintos felvásárlási ár lenne az ideális, a Tesco és az Interspar is képes tartani ezt az árszintet.
Mezõkovácsháza térségében háromezer hektáron termelnek dinnyét, többnyire csak a dinnyére specializálódott családi gazdaságok. A térségben a nyári hónapokban közel 10 ezer helybélinek jelenti a fõ megélhetési forrást, már csak azért is, mivel a dinnyeföl-dön jó napszámot fizetnek, 4500- 5000 forintot. A napszámosok akár két hónapon át mindennap képesek dolgozni ennyiért, hiszen munka csak ekkor van Dél-Békésben.
A térség leghíresebb termõvidéke a medgyesegyházi környék. A dinnyefesztiváljairól elhíresült városka polgármestere az a Nagy Béla, aki évtizedeken át maga is termelte a dinnyét. „Az egyszerû paraszt az élelmiszert nem önti ki, nem gyújtja meg, nem veri a földhöz” - vélekedik a Karsai által végrehajtott akcióról a polgármester. A környékbeli szóbeszéd szerint a képviselõ máshol vásárolta az Auchan elé kiöntött dinnyéket, és nem a termelõk vitték azokat a fõvárosba. „Egy agrárgerillát csak a cél, a politikai népszerûség vezérel” - teszi hozzá Nagy Béla, és azt is elárulja, hogy „az exportdinnye ára mindig rendben van, a külföldi kereskedõk jó árat adnak a minõségi árunkért”.
Guillemot Katalin, az Auchan szóvivõje lapunkat úgy tájékoztatta, hogy az áruházlánc kedden megtette az elsõ komoly gesztust: 49 forintról 65 forintra emelte a görögdinnye kilónkénti fogyasztói árát. A termelõkkel közös egyeztetés után végleges megállapodás is várható. Szerinte messze nem az Auchané a legolcsóbb magyar dinnye most, de arra a felvetésre, hogy az õ akciójuk indított volna el egy negatív árspirált, a szóvivõ kijelentette: vitatható, hogy összesen 10 magyarországi áruházuknak ilyen árlenyomó hatása lenne a hazai dinnyepiacon. A Gazdasági Versenyhivatalnál lapzártánkig nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy milyen jogsértést követ el az Auchan abban az esetben, ha a meghirdetett akciós idõszakban változtat az eredeti áron.
„Az elsõ perctõl kezdve kértük az agrártárcát, hogy a kezükben levõ eszközökkel és jogosítványokkal tartsák fenn a rendet a termékpályán. Eddig nem tették, pedig regnálásuk hat éve alatt évente visszatérõ a probléma. Tavaly is összeomlott a dinnyepiac, de akkor a szezon végén, és meg is tudtuk fordítani a helyzetet” - tereli politikai síkra a kérdést Jakab István, aki szerint Karsai csak teszi a dolgát, mint országgyûlési képviselõ, bár elég nagy szégyen, hogy saját kormánya ellenében kénytelen cselekedni.
A MAGOSZ elnöke visszautasítja azt a több sajtótermékben is megjelent feltételezést, hogy a meggy- és a dinnyebotrányra építve almabotrányt készítenek elõ õszre. Igaz ugyan, hogy a 9 forintos alma rémével õk szembesítették a közvéleményt, de hogyan lehetnek tele a raktárak, ha tavaly az almatermés több mint 60 százaléka megsemmisült a fagyban - teszi fel a kérdést Jakab, és meg is válaszolja: kínai almasûrítményt rejtenek a hangárok, és a kiváló magyar almára már csak annyiban van szükség, hogy feljavítsák vele a silány külföldi minõséget.