Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Ibiza: a Spanyol gyöngyszem

Bár Ibiza kétségkívül a bulizós fiatalok és a kortalan hippik kedvenc szigete, azért a sziget arcához alapvetõen a könnyed, nyugodt mediterrán életstílus tartozik. A Spanyolország dél-keleti partjainál fekvõ Baleári-szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja elsõsorban gyönyörû tájaival, változatos természeti adottságaival és gazdag élõvilágával bûvöli el a látogatókat. Ám az azúrkék parányi öblök és árnyas pinea-erdõk édeni földdarabja az utóbbi években hihetetlen toleranciájáról is ismertté vált. Az õsi hagyományok békésen megférnek a világ minden tájáról jövõ kulturális sokszínûséggel.

I bizán már a bronzkorban is éltek emberek, de felvirágzása a föníciaiak uralmának idejére, a Kr. e. 6. századra tehetõ. A sziget 1715 óta Spanyolország része. A turisták csupán a 20. században fedezték fel a sziget szépségét, és átalakították szegényes külsejét, meghagyva eredeti értékeit is.
Ibiza fõként legendás és igen vad éjszakai élete révén vált ismertté, a sziget a pénzes fiatalok kedvencének számít. Ibiza leghíresebb szórakozóhelye a San Rafael településen található Privilege, amely a világ legnagyobb szórakozóhelye címet viseli - 10 ezer fõt képes befogadni. A vízi bulik központja Es Paradis, a világ legjobb szórakozóhelyének megválasztott helyszín pedig az Amnesia.
Azonban Ibizát nem csak a bulizás miatt érdemes felkeresni, hiszen fantasztikus faunája és flórája miatt Európa legszebb szigetének tartják. A szigetet körülutazva változatos táj fogad bennünket, a mandulafenyõk, illatos kertek, színes virágok vagy a hihetetlen színekben pompázó bougainviliák mindenkit elkápráztatnak. Ibiza gazdag növény- és állatvilága szinte sokkolja az embert - nem véletlen, hogy a fiatalok mellett a családok is szívesen jelölik ki úti célnak a kb. 45 km hosszú és 25 km széles szigetet. Népessége mintegy 110 ezer fõ, amely a nyári hónapokban a többszörösére nõ. A csendesebb nyaralást keresõket itt nyugodt, családbarát települések várják. Kulturális-történelmi emlékei és természeti szépségei miatt az UNESCO a sziget teljes területét a Világörökség részévé nyilvánította. A régi építmények a római, a mór és a föníciai idõkbõl származnak.
Forró nyár és enyhe tél jellemzi, az átlagos évi középhõmérséklet 18 °C. 210 km hosszú tengerpartja változatos képet mutat: néhol homokos, néhol sziklás, néhol öblökkel övezett, de mindvégig a kristálytiszta Földközi-tengerre néz. „Fehér sziget”-ként is szokták emlegetni a tengerpart mesés homokja, jellegzetes, hófehérre festett házai és szûk kis utcácskái miatt. A hippikorszakban nem véletlenül lett felkapott a hely, de igazán népszerûvé az utóbbi 20 évben vált.
Mivel legkönnyebben repülõvel közelíthetõ meg, a helyi közlekedést legpraktikusabban autókölcsönzéssel oldhatjuk meg. De érdemes megtekinteni az innen hajóval elérhetõ, döbbentesen szép Formentera szigetét, melyet Európa egyik utolsó paradicsomának tartanak.
Ibiza fõvárosát, az azonos nevû Ibizát (katalánul Eivissát) tartják a sziget legcsodálatosabb településének, mely két részbõl áll: az óvárosból (Dalt Villa) és a modern részbõl (Eixample). Itt minden egy helyen megtalálható, ami Ibizát világhírûvé tette: a tenger simogató hullámai, a sok napsütés és az ódon óváros hangulata, miközben a kikötõkben pezsgõ turistaélet folyik.
A sziget fõvárosánál sokkal nyugodtabb az Ibiza kikötõjétõl mindössze 15 percre található Talamanca. Igen népszerû hely, és itt nem olyan nagy a nyüzsgés. Széles, homokos tengerpartja remek kikapcsolódást ígér. Playa d’en Bossa Ibiza egyik legnépszerûbb része, itt találhatjuk a sziget leghosszabb strandját, amely remek vízisport-lehetõségeket kínál, öblét kontinensünk egyik legszebbjének tartják. Es Cana, ahol a híres hippi-piac - Ibiza egyik különlegessége - található, szintén családbarát pihenést tesz lehetõvé.
San Antonio híres éjszakai életérõl, de annál is inkább a Cafe del Marról. A kávézó teraszáról kellemes latinos dallamok kíséretében esténként fél tíz körül a naplemente csodaszép látványa tárul a nézõközönség elé. Santa Eulaliában a legszebb reggeliket tálalják fel, lévén ez a városka a sziget gasztronómiai és kulturális központja. Ibiza konyhamûvészete a spanyol és a latin elemeket ötvözi, különösen kedveltek a tenger gyümölcsei.
A sziget harmadik legnagyobb üdülõtelepülése, Santa Eulalia a csendesebb vakációzást keresõk kedvelt helye. Homokos tengerpartja és pálmafás promenádja igen szép. Itt alig vannak éjszakai klubok. Érdemes a távolibb Santa Ines, San Carlos, San José vagy San Miguel falvakba is ellátogatni, ahol a barátságos helyiek borral és fatálas húsokkal kínálnak. Itt ismerhetõ meg az igazi, hamisítatlan, bájos, romantikus Ibiza.