Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
XVI. Benedek kiáll az anglikán egyház egysége mellett

A „szakadás” elkerülése érdekében „érett és hûséges” utat kell választaniuk az anglikán egyház vezetõinek - figyelmeztette XVI. Benedek pápa a Vatikán szemében szakadár felekezetnek számító közösség elöljáróit. A pápai közleményt a tízévenként összeülõ anglikán püspöki konferenciát közvetlenül megelõzõen adta ki a Vatikán.

Az anglikán egyház 800 püspöke részvételével zajló Lambeth-konferencia során az egyházvezetõi feladatot ellátó canterburyi érseknek szinte a lehetetlent kell megoldania, ha egyben akarja tartani egyházát. Az egyház konzervatív és liberális szárnyai között ugyanis lassan áthidalhatatlanná válik az ellentét többek között a nõi szolgálatok, illetve a homoszexualitás kérdésében. (Ez utóbbi téma azt követõen vált vita tárgyává, hogy a homoszexualitását nyíltan vállaló Gene Robinsont 2003-ban püspökké szentelték annak ellenére, hogy 20 éve él együtt férfi élettársával, miután elvált feleségétõl. Mark Andrew-val elõbb polgári szertartás, majd „hálaadó istentisztelet” keretében a múlt hónapban kelt egybe.)
Az egyházszakadással fenyegetõ helyzetben XVI. Benedek soha nem látott támogatásáról biztosította a vele régóta közvetlen kapcsolatban álló Rowan Williams canterburyi érseket. Így a Vatikán aktív segítséget nyújtott számára a konferencia fõbb dokumentumainak megfogalmazásában, valamint három bíborost is küldött a konferenciára, köztük a két egyház közötti kapcsolatokért felelõs vatikáni vezetõ tanácsadót. Katolikus szak-értõk szerint a példa nélküli támogatás oka, hogy a katolikus egyháznak kifejezett érdeke, hogy az anglikán egyház egyben maradjon. Annak ellenére, hogy az anglikán püspökök konzervatív szárnya azt fontolgatja, hogy kiszakadva az anglikán egyházból, visszatér Róma szárnyai alá. Az anglikán egyházszakadás ugyanis precedensként szolgálhat a csak látszólag egységes katolikus egyház tagjai számára, hiszen régóta éles vita folyik az egyházon belül többek között a születésszabályozás, a papi nõtlenség és az Írás értelmezése terén.