Vissza a tartalomjegyzékhez

Békássy Enikő
Felszabadító hírek éjszakai baglyoknak
Hamarabb hal meg, aki túl sokat alszik

Az alvás az egyik legnépszerûbb kutatási téma manapság: miért van rá szükségünk, miért megy sok embernek nehezen, és hogyan befolyásolja életünket, a sportteljesítményünktõl kezdve a jövedelmünkig?

Se sokat, se keveset - Daniel Krippke, a kaliforniai Scripps Klinikai Alvásközpont kutatási társigazgatója az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdést vizsgálta. 2002-ben egymillió amerikai felnõtt bevonásával felmérést készített, amelyben feljegyezte azok átlagos éjszakai alvásmennyiségét.
Eredményei akkor sokakat megdöbbentettek, de azóta európai és kelet-ázsiai tanulmányok is igazolták azokat. Krippke arra a megállapításra jutott, hogy azok az emberek élnek legtovább, akik 6,5-7,5 órát alszanak éjszakánként. Akik legalább 8 órát alszanak, vagy 6,5 óránál kevesebbet, rövidebb ideig élnek. Legalább annyi kockázatot rejt magában a túl sok alvás, mint a túl kevés. A nagy meglepetés az volt, hogy 8 óra már túl sok alvásnak számít. Ha valaki 8,5 órát alszik, az egy kicsit még veszélyesebb is, mint ha csak 5-öt aludna.
A halálozási diagram U alakú - állítja a kutató, abban az értelemben, hogy mind a túl keveset, mind a túl sokat alvó embereknél számos betegséget regisztráltak: depressziót, elhízást, és ennek következtében többek között szívbetegséget. Különbözõ betegségek esetében azonban más és más volt az ideális alvási idõ.
Az U betû alja a legtöbbnél 7 és 8 óra között volt, de volt olyan betegség is, amelynél 6, és volt olyan is, amelynél 9 óra alvás volt az ideális, hogy valaki elkerülje.
„Azonban be kell vallanunk” - ismeri el a kutató -, „hogy az okokat nem ismerjük. Megállapíthatjuk, hogy a 6,5-7,5 órát alvók élnek legtovább, de nem tudjuk, hogy melyik az ok, és melyik a következmény. Így azt sem tudhatjuk, hogy a keveset alvók meghosszabbítanák-e életidejüket, ha több idõt töltenének álomban, mint ahogy azt sem, hogy a sokat alvók tovább élnének-e, ha korábbra állítanák az ébresztõórát.” Krippke reméli, hogy jövõbeli kutatásaikból erre is választ kaphatunk.
„Az egyik ok, ami miatt szeretek a témáról beszélni - mondja az alvásszakértõ - az, hogy sok álmatlanságban szenvedõ emberen segít, ha felvilágosítást kapnak.
Mindnyájunkat arra tanítottak, hogy 8 óra alvásra van szükségünk, noha erre soha semmilyen bizonyíték nem létezett. Egy gyakori probléma, amivel felkeresnek bennünket az, hogy sokan ezt komolyan veszik, és emiatt 8 vagy 9 órát töltenek az ágyban. Ennek következtében este nem tudnak elaludni, vagy éjszaka többször is felébrednek. Bármilyen furcsán hangzik is, az álmatlanság egyik gyakori oka, hogy éberen fekszenek az ágyban, és azon aggódnak, hogy nem sikerül eleget aludniuk. Ezeknek az embereknek sokat segít, ha megtudják, hogy valójában nincsen szükségük napi 8 óra alvásra. Ha kevesebb idõt töltenek az ágyban, az segít nekik abban, hogy többet aludjanak, és így megszûnik a lefekvéstõl való félelmük. Ez hosszú távon sokkal hatékonyabb kúra az álmatlanságra, mint az altató pirulák.” (Forrás: Time)