Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Kártyaparti
Újabb hitellehet otilde ség

Második, javított kiadás - így is aposztrofálhatnánk a napokban útjára induló 2. Széchenyi kártyát, amely számos könnyítést tartalmaz az elõzõhöz képest.

A konstrukció összeállításakor a szervezõk figyelembe vették a vállalkozók visszajelzéseit, javaslatait, így várhatóan az elsõ kártyához hasonlóan közkedvelt lesz az érintettek körében.
A 2. Széchényi kártyát e hónaptól kezdve igényelhetik a mikro kis- és közepes vállalatok, a VOSZ és a területi kereskedelmi és iparkamarák, illetve a KA-VOSZ Zrt. irodáiban. A kártya kibocsátásában részt vesznek a takarékszövetkezetek, a Volksbank, az OTP, az MKB, illetve az Erste Bank is.
A kártya több ponton is elõnyösebb az elõdjénél. Gyorsabb és rugalmasabb az ügyintézés. Az igényléstõl számítva két héten belül megkapható az 1 és 25 millió forintos összeghatár közötti összeg. További elõny, hogy meg­szûnik az eddigi negyedéves törlesztési kötelezettség, illetve az is, hogy eltörölték az eddigi céges elõélet-vizsgálatot. Eddig a 10 millió forintnál magasabb hitelt csak az a vállalkozás kaphatott, amely egy évig legalább 5 millió forintos kártyával rendelkezett. A második kártya esetében azonban minden, legalább 2 éve mûködõ vállalkozás igényelhet akár 25 millió forint szabad­fel­hasz­nálású hitelt.
Az állam továbbra is pozitív szerepet játszik a 2. Széchenyi kártya mû­ködésében, hiszen biztosítja az 1 százalékos mértékû kamattámogatást és a garanciadíj 50 százalékát is átvállalja a vállalkozásoktól. Kedvezõ fejlemény az is, hogy a hitelhez nem szükséges ingatlanfedezetet biztosítani.
A hitel igénylése minimális adminisztrációt követel, és az elérhetõség is könnyû, hiszen minden vállalkozásnak 20 km-en belül elérhetõk a kamara irodái, ahol nemcsak az ügyintézés történik, hanem szaktanácsadással is szolgálnak. Az új kártya nem törölte el az elsõt, párhuzamosan tovább folytatódik a Széchenyi kártya klasszikus alapkonstrukciójának forgalmazása is.
A Széchenyi kártyát 2002-ben indította útjára két érdekvédelmi szervezet, a VOSZ és az MKIK, annak érdekében, hogy átmeneti segítség nyíljon a likviditási nehézségekkel küzdõ cégek kedvezményes forgóeszköz hitelhez jussanak. Az elmúlt 5 év során közel 95 ezer vállalkozás kapott a kártyából, aminek köszönhetõen 500 milliárdot meghaladó mértékû hitelkeret jutott a vállalkozásokhoz.