Vissza a tartalomjegyzékhez

Bagyarik Cecília
Nyilatkozatháború a Vöröskeresztben
A "hatalmas nagy hajó" és a kirúgott főigazgató esete

Vitát követõen március 27-én a Magyar Vöröskereszt (MVK) Országos Vezetõsége azonnali hatállyal felmentette a szervezet fõigazgatóját, Czimbalmos Ágnest. A döntést a Vöröskereszt részérõl vezetõi alkalmatlansággal magyarázták, míg a volt fõigazgató szerint inkább az általa tisztázni kívánt gazdasági ügyek miatt került sor a szakításra. Az ügy azóta is napirenden van, a szervezet jövõjéért aggódók abban bíznak, hogy az eset hozzájárulhat a MVK megtisztulásához és jövõbeli felemelkedéséhez.

„Nem értem, hogy miért foglalkoznak az üggyel, rég megmondtuk, hogy miért küldtük el azt a nőt” - ezekkel a szavakkal fogadták a Vöröskeresztnél azt a hírt, hogy foglalkozni kívánunk a főigazgató leváltásának okaival és az így kialakult helyzettel. A Vöröskeresztnek még a leváltás napján kiadott közleménye a döntést a szervezet előtt álló kihívásokkal magyarázta. A sajátos helyzetben lévő szervezetre valóban ráférne egy kis vérfrissítés. Míg a rendszerváltás előtt ez a szervezet volt a „civil szervezet”, de mára profi versenytársakra akadt. Bár állami támogatásának összege a költségvetésben az Egészségügyi Minisztériuméval egy sorban szerepel, de már a befolyó pénzek lassan nem elegendőek ahhoz, hogy a lendület és a szervezethez sorolt feladatok továbbra is mozgásban tartsák a szekeret.
„ Lehet, hogy furcsa az, amit mondok, de azok a tevékenységek, amiket most a Magyar Vöröskereszt végez, az tulajdonképpen a háborús tevékenység leképezése. Hiszen a véradás, elsősegélynyújtás, segélyezés mind olyan tevékenységek, amelyeket háborúban is el kell látni.” - ecsetelte lapunk számára Harrach Gábor - a szervezet kommunikációs igazgatója azt, hogy mivel is foglalkozik a Vöröskereszt. A szervezetet maga is egy csatának „köszönheti” a létét. A kor legvéresebb csatája - az 1859-es solferinói csata során, Henry Dunant - jómódú, szabadkőműves üzletember - elborzadt azon, hogy katonák halnak meg az ellátás hiánya miatt. Az ő javaslata volt az, hogy jöjjön létre egy olyan segélyszervezet, amelynek tagjai a harcmezőn a sebesülteket ápolják.
Az évente több mint 5 milliárd forinttal gazdálkodó szervezet fő bevételi forrása az állam, de jelentős bevételei vannak például a véradások szervezéséből is. A Magyar Vöröskereszt működéséről idén tavasszal készült független jelentés rámutat a legjellemzőbb problémákra. Például arra, hogy a szolidaritás és a segítőkészség a szervezeten belül érvényesül (például a munkaerő-kiválasztás ismeretségi alapon és nem objektív kritériumok alapján) és ez akadályozza a kifelé végzett karitatív tevékenységet. Érvényesnek találta a független jelentés a szervezeten belüli szállóigét is: „Itt akkora demokrácia van, hogy ez már anarchia”.
A jelentés szerint a fő tevékenységeken kívül, a szervezet tevékenységei áttekinthetetlenek. A megyék tevékenysége a vezetők személyiségétől és végzettségétől függ. Kiemelik, hogy nincs egységes jövőkép és így stratégia és célrendszer sem.
A jelentés kitér a gazdálkodás jellemzőire, megállapítják, hogy egy nonprofit szervezetnek is úgy kell gazdálkodnia, mint egy gazdasági társaságnak. A gazdálkodás hiányosságai már régóta tudottak. Harrach Gábor ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy „már maga az a tény, hogy Habsburg György kérte a szervezet Állami Szám­vevőszék vizsgálatát, azt mutatja, hogy abban vagyunk érdekeltek, hogy tisztán menjenek a dolgok. Azt gondolom, hogy kisebb hibák előfordul­hatnak egy olyan szervezetnél, amelynek nem gazdasági, hanem szociális tevékenység a profilja. Úgy gondolom, hogy ez megbocsátható bűn és előfordul máshol is. Arra törekszünk, hogy ezeket a hibákat kijavítsuk”.
Az ÁSZ, miután áttekintette a Vöröskereszt 2003 és 2005 közötti működését pontos ajánlásokat is megfogalmazott. Harrach Gábor szerint a tudott hibák miatt 2007-ben egy menedzser szemléletű vezetőt kerestek, „aki ebben a nehéz pénzügyi helyzetben profi pályázatoknak a megírásával és megíratásával és egyéb forrásbővítési lehetőségekkel fölpezsdíti a Vöröskeresztet. Ezt várták el, de ez teljesen elmaradt”.
„Azt tudtam, hogy komoly pénzügyi gondok vannak. De először házon belül akartam rendet rakni. Azt tudtam, hogy kell egy létszámleépítés. Azt is láttam, hogy mennyire szabadon veszik a munkatársak a munkaidő betartását. Ezért az, amit én megpróbáltam bevezetni, hogy mindenkinek be kell menni dolgozni, vezetni kell a jelenléti íveket, a határidőket be kell tartani, a szabadságot előre ki kell írni, emellett a kiutat a költségek csökkentésében, a kedvezőtlen szerződések felmondásában láttam” - vázolta fel Czimbalmos Ágnes azt, hogy mivel is töltötte első hónapjait. A volt főigazgató még hozzátette „kinevezésem után világossá vált számomra a szervezet gazdasági helyzete, amit szakértői jelentések is alátámasztanak. Én nem akartam az a főigazgató lenni, aki csődbe viszi a szervezetet, nem akartam bűnügyi rovatokban szerepelni”.
A márciusi vezetői ülésen például 104 millió forint sorsának kívánt utánajárni. A megfogalmazott vádakat, amelyek a sajtó nyilvánossága elé is kikerültek - adócsalás, hűtlen kezelés, színlelt szerződés - például könyvvizsgálói jelentéssel támasztotta alá. Az ülésen végül 12:6 arányban a menesz­téséről határoztak.
„Nem tilos egyetlen szervezetnek sem csalódni a vezetőjében és utána levonni a konzekvenciákat” - állítja Harrach Gábor. „Az Országos Vezetőségben most egy nagyon optimista, felszabadult légkör van. A MVK-nak kreativitásra, alkotó légkörre van szüksége. Ez március 27-e óta megvan. Azt tudom mondani, hogy hamarosan új projekteket fog indítani a Vöröskereszt, melyek mindenki elismerését ki fogják vívni. A szervezet víziójával kapcsolatos problémák nem voltak elválaszthatóak a szervezet első emberének a kvalitásaitól. A Vöröskereszt hatalmas nagy hajó, amit igen nehéz elforgatni. Alkalmazkodnunk kell a új kihívásokhoz.” A gazdálkodással kapcsolatos vádakra pedig a szóvivő azt mondta, hogy „állunk minden vizsgálat elé”.
Azt még nem lehet tudni, hogy az MVK mennyi vizsgálatnak lesz kitéve, hiszen az APEH részletesebb adatokat kért, az Állami Számvevőszék pedig azt a választ küldte, hogy a közeljövőben nem kívánják vizsgálni a szervezet működését. A Fővárosi Főügyészség viszont megállapította, hogy formai okok miatt törvényellenesen lett felmentve a főigazgató.
A Vöröskereszt is tervezi a következő lépéseket. „Bíróság elé visszük az ügyet, valahogy meg kell védeni a becsületünket, a falnál hátrább nem hátrálhatunk” - állítja Harrach Gábor.
Czimbalmos Ágnes azt kéri, hogy az emberek továbbra is támogassák a szervezet tevékenységét. Emellett az MVK-t kéri, hogy hozzák nyilvánosságra a főigazgatói átadásátvételkor készült jegyzőkönyveket, a könyvvizsgálói és szakértői jelentéseket. Vállalják a felelősséget azok, akik a döntéseket hozták, és ne másoknak kelljen felelni helyettük.