Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatásunktól
Drágán védd az életed
Hiánycikk a kullancs elleni vakcina

Elfogyott a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelõ­gyulladás elleni vakcina, különösképp a felnõttváltozata. Ha kapni egyáltalán oltószert, akkor egy kétgyermekes család beoltása jelenleg ötvenezer forintra rúg. Az illetékesek szerint a gyógyszertárak gyermekvakcinákból nemsokára újból rendesen el lesznek látva, de a felnõt­teknek való ol­csóbb oltóanyagok év vége elõtt nem lesznek elérhetõk.


Fertõzött kullancsok elõfordulási helyei
(Forrás: ÁNTSZ)

Hiánycikk lett a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás (encephalitis) elleni védőoltás Magyarországon. Hazánkban két külföldi gyártó cég által előállított vakcina van gyógy­­szertári forgalomban, az egyik támogatott áron 1850, illetve 2199 forintért kapható, a másik típusú, teljes árú oltóanyag ennek duplájába kerül. Május végére az olcsóbbik vakcina gyerekeknek és felnőtteknek való változata egyaránt elfogyott a patikákból, így egy négytagú család beoltatása - mivel háromszoros oltásról van szó - ma ötvenezer forintra rúg. Feltéve persze, hogy van egyáltalán oltóanyag: mára ugyanis a drágábbik vakcina felnőttváltozata is keresett termék lett. Jelenleg csak a gyermekek teljes árú oltószere érhető el mindenhol. Gyógyszerészek tájékoztatása szerint egyébként a gyerekvakcina nem al­­­kal­mas felnőttek számára.
Az Országos Gyógyszerészeti Intézet sajtóosztályán kullancsügyben úgy tájékoztattak: a felnőttvakcinákról semmilyen bejelentés nem érkezett hozzájuk, csak a gyermekeknek való szérumok hiányával kapcsolatban. Ennek megfelelően az OGYI engedélyezte a támogatott árú gyermekvakcina bizonyos tételben történő mielőbbi hazai forgalmazását, amire várhatóan még június folyamán sor kerül. „Sajnos az olcsóbbik felnőttvakcina előreláthatólag idén már nem lesz elérhető” - tájékoztatott a Novartis Hungária Kft. Vakcina divíziójának vezetője. A hazai gyógyszerforgalmazók ellátási kötelezettsége egyébként törvényileg erősen leszabályozott, s az esetleges jogsértés miatti hivatalos fellépés csak három hónapon túlmenő készlethiány esetén jöhet szóba.
Dr. Feller Antal, egy másik hazai gyógyszerforgalmazó óriáscég, az encephalitis elleni oltóanyagban szintén érintett Hungaropharma Zrt. marketingigazgatója lapunknak úgy nyilatkozott: 2008 elejéig mindkét fajta, hazai forgalomban lévő kullancscsípés elleni vakcina ára OEP-támogatást élvezett, de idén az egyik fajta oltóanyag támogatása megszűnt. Az áremelkedések és főként az ártámogatás megvonása ve­zetett ahhoz, hogy a megszokottnál korábban fogy­tak el az olcsóbb oltóanyagkészletek. „A kullancscsípés elleni védőoltás - amely kizárólag az agyhártyagyulladás ellen véd - beadása egész évben lehetséges. Ismétlőoltásról van szó, tehát a védettség kialakulásához meghatározott időre van szükség. Ennek ellenére az oltóanyag nyolcvan százaléka jellemzően a tavaszi időszakban fogy el, mivel az emberek többsége csak a meleg idő beköszöntével határozza el, hogy beoltatja magát” - mondta el a marketingigazgató. A hiányt az is előidézte, hogy a kullancsfertőzöttség növekedése miatt - különösen a Dunántúlon - az igény is évről évre nő. Egyébként Európa-szerte nő a kullancsfertőzöttség, és mindenütt kevésnek bizonyul az eddigi oltóanyag mennyisége. A gyártók egy meghatározott mennyiséget állítanak elő évente a különböző típusú oltó­anyagokból. Ráadásul az idei foci-Eb helyszíne Ausztria és Svájc, mely országok kullancsveszély szempontjából Európa legfertőzöttebb országainak számítanak. Ez kontinentális szinten is az oltóanyagkészletek gyorsabb fogyásához vezetett.
Mivel a védettség kialakulásához hosszú hónapokra van szükség, valamint a vakcina nem is véd minden kullancs által terjesztett fertőzéssel - pl. a Lyme-kórral - szemben, ezért a szakemberek szerint érdemes fokozottabb hangsúlyt helyezni a riasztószerekre (spray-k), illetve a megfelelő ruházatra. Nem utolsó sorban pedig elkerülhetetlen a testünk rendszeres szemlézése: ha hat órán belül eltávolítjuk a kullancsot - ennyi idő alatt szívja meg magát a kullancs, ezután „visszaüríti” váladékát a szervezetünkbe -, akkor megelőzhetjük a fertőzéseket. Ne nyomjuk össze a rovar potrohát, ne is fullasszuk meg krémmel, mert akkor előbb „ürít”, mielőtt kiszednénk: lehetőleg csipesszel rántsuk ki a bőrünkből, közvetlenül a feje és a potroha között megragadva.