Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
GERA: a Fulham jelentős előrelépés

London legrégebbi, nagy múltú és patináns csapatához, a Fulhamhez igazol Gera Zoltán. A magyar válogatott csapatkapitánya többek között azért is döntött a csapat ajánlata mellett, mert az amúgy világhírû edzõje többször kifejezte: nagyon számít Zoltán játékára.

Miért éppen a Fulhamet választottad?
-Való igaz, volt olyan papíron jobbnak számító csapat, ahová mehettem volna, de úgy éreztem, hogy inkább ide érdemes igazolnom. Ahhoz, hogy ez érthetõ legyen, érdemes tudni, hogy nem mindegy: egy játékos váltótársának szánnak, vagy meghatározó játékosnak. Nekem fontos, hogy a Premier League-ban játsszak, és Angliában nagyon jó egyesületnek számít a Fulham. Többször beszélgettem az edzõjükkel, aki azt mondta, hogy nagyon számít rám. Ez sokat jelent. Voltak még konkrét ajánlataim, de ez a személyes momentum nagyon sokat jelentett számomra. Nem másodhegedûsnek szánnak.

A fanyalgók szerint a csapat éppen csak bent maradt a ligában.
-Ettõl függetlenül stabil és tõkeerõs csapatnak számít. Ha valaki utánanéz, hogy mi volt a probléma a Fulhammel, az látja, hogy ez átmeneti válság lehetett a csapat életében. A korábbi edzõ egy rossz koncepció mentén építette a csapatot, egy sor észak-ír játékost igazolt, de nem jöttek az eredmények. Elküldték, és jött Roy Hodgson, aki nagyon neves edzõ. Többek között az Internél is dolgozott, és felrázta a csapatot, és bent maradtak. Tapasztalt edzõ, rövid passzos, technikás, és nem az ívelgetõs focit játszatja. Egy sor jó játékos focizik a Fulhamben, és ráadásul a tervek szerint komoly igazolásokra készülnek. Szakmai szempontból elõrelépést jelent. A kinti focista barátaim gratuláltak ezért a sikerért, mert ismerik a Fulham presztízsét.
Egyébként hogyan zajlik egy ilyen csapatkeresés?
-Ha egy csapat téged nagyon akar, akkor vagy téged keresnek meg, vagy az ügynököt. Fordítva meg úgy megy, hogy az ügynök ajánlja a játékosát azokhoz a csapatokhoz, melyekrõl úgy érzik, érdeklõdhet iránta.
Esetemben megkeresték a menedzseremet, aki megkérdezett, és utána elkezdõdtek a tárgyalások, ahol is kiderült, milyen terveik vannak velem.
Az egészségügyi vizsgálat során is azt tapasztaltam, hogy nagyon komoly csapat a Fulham. Kiváló minõségû az edzõközpontjuk. London legrégebbi csapata, ráadásul a csapat stadionjában forgatták a világhírû Tûzszekerek címû film több jelenetét, ami az egyik kedvenc filmem.
A West Bromwich Albionban a szurkolók kedvence voltál, biztos volt a helyed a csapatban. Nem merült fel, hogy ott maradj?
-Megbecsültek, tiszteltek és szerettek a WBA-nél, de jelentõs szakmai elõrelépésnek számít a Fulham, ezért váltani akartam. Arra van szükségem, hogy elmenjek egy olyan csapatba, ahol nem ismernek, ahol be kell bizonyítanom, hogy jó játékos vagyok, és engem ez nagyon feldob. Három plusz egy éves szerzõdést kínáltak nekem, ami azt jelenti, hogy számítanak rám.
A lapok szerint más bajnokságokban szereplõ csapatok is hívtak. Miért fontos neked, hogy a Premier League-ban játsszál?
-Nekem az a véleményem, hogy a Premier League a legerõsebb bajnokság, bár a spanyol és az olasz bajnokság is nagyon jó. Hozzám ez áll közelebb. A családias légkör, a nyugalom, és az, hogy nem vesznek mindent vérkomolyan, nem minden a profizmusról szól, de mégis jön az eredmény, és mégis minden profi. Tetszik a szurkolók hozzáállása. Legutóbb egy Liverpool-szurkoló szólított meg, hogy mennyire tetszik neki a játékom. Magyarországon elképzelhetetlen ez. A Liverpool egy világhírû csapat, és ott azért tisztelik egymást, és elismerik a többi játékost is.
Amikor kimentem Angliába, már az elsõ edzésen úgy éreztem, hogy negyven-ötven százalékkal jobban teljesítettem, mint itthon. Nem azért, mert megtanítottak futballozni, vagy jobb lett az erõnlétem, hanem olyan pozitív az a közeg, ami körülvesz. Magyarországon szinte csak a kritika veszi körül a játékosokat.
Kinek szurkolsz az Európa- bajnokságon? Egyáltalán követed-e a tornát?
-Nem szurkolok egyik csapatnak sem, és csak nagyon felszínesen követem a mérkőzéseket. Talán egy-két meccset, ha láttam. Egy hónapot tudok itthon lenni és pihenni. A következõ idényt meghatározza, hogy mennyire tudom kipihenni magamat, ezért inkább a feltöltõdésre törekszem.