Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente, Brüsszel
Szemét egy ügy
Erősödik az olasz maffia

Kormányok jönnek-mennek, egyvalami stabil Itáliában, a maffia pozíciója. Az EU-ban sokkot okoznak a nápolyi szeméthegyek, amelyeket a Camorra számlájára írnak. Brüsszel több millió eurós bírságot helyezett kilátásba, ha az olasz kormány nem rendezi a szemétkrízist.

A nápolyi Camorra a második legjelentõsebb alvilági szervezet Olaszországban. A Camorra a drog-, az ember- és a fegyverkereskedelem, valamint a prostitúció tipikus maffia üzletágai mellett számos legális vállalkozást is visz. A nápolyi térség legnagyobb munkaadójának számít. 1994-ig a teljes szemétszállítás a markukban volt Nápoly térségében. „A szemét arany számunkra” nyilatkozta egy bandatag.
Brüsszelben valóságos kultúrsokkot okozott a Nápolyban kialakult „szeméthelyzet”. Az utcákon hónapokig hegyekben, tonnaszámra állt a szemét. Stavros Dimas, az EU környezetvédelmi biztosa nyomatékosan felhívta Olaszország figyelmét arra, hogy azonnal szüntessék meg a kialakult állapotokat, mielõtt súlyosabb egészségügyi következményei lesznek. A szemétben elterjedt rágcsálók és bogarak komoly betegségeket terjeszthetnek, ráadásul a városban elégetett szemét miatt tetemes mennyiségû dioxin kerül a levegõbe. Mára a belvárost és a fõbb csomópontokat teljesen megtisztították, miután az újonnan alakult Berlusconi-kormány elsõ kihelyezett ülését május végén a városban tartotta. „Silvio, tartsd be ígéreteidet! Szentté avatunk, ha megszabadítasz a szeméttõl!” - ilyen feliratokkal várták Berlusconit. A nápolyiaknak részben csalódniuk kellett. A külvárosban máig sem szûntek meg a szeméthegyek, és a 30 fok feletti melegben erjed, rothad és orrfacsaró bûzt terjeszt a többtonnányi szemét, miközben a lakosság kolerajárványtól retteg. De mi köze ennek a maffiához?
Robert Saviano olasz újságíró Gomorra címû könyve, amelyben a szerzõ leleplezi a Camorra gazdasági kapcsolatait, magyar nyelven is megjelent. Saviano könyvével világhírû lett, de azóta a maffia célpontja, és házi õrizetben él. Saviano szerint az elmúlt évtizedekben a Camorra az európai illegális és kiemelten a veszélyes hulladék fõ átvevõje lett. Az illegális hulladékért fizetni kell, de a tarifatáblázat a legális szemétkezelés költségének töredékéért számítja a veszélyes ipari hulladékokat. A gyárak olcsón eltüntethették szemetüket, a maffia pedig még a kábítószer-kereskedelemnél is nagyobb hasznot sepert be a távolról sem szakszerû hulladékkezelés során. A Dél-Itália legkülönbözõbb pontjain törvénytelenül elrejtett szemét több százezer hektár földet, nem ritkán mezõgazdasági területeket fertõzött meg. Nápoly környékén nincs szabad szemétlerakó hely, miközben évtizedek óta Európa szemetének jelentõs része a térségben landolt. Saviano szerint nincs még egy régió a nyugati világban, ahol ennyi hulladékot temettek volna el illegálisan. Négy év alatt negyvennégymilliárd eurót kaszáltak a klánok a veszélyes hulladék elrejtésével. Nola püspöke szerint az olasz dél nem más, mint a gazdag, iparo­sodott észak szemétdombja. A gal­vániszap, az alumíniumipar, a nehézipar és a gépipar káros és veszélyes melléktermékei, valamint a hõerõ­mûvek szennyezõ pora mind ide kerül. Egy lehallgatott telefonhívás során a maffia egyik embere azzal dicsekedett, hogy a szemét arannyá válik, amint hozzáérnek. Erre volt válasz 2003-ban a rend­õrség Midász király-akciója, amellyel megpróbálták felszámolni a mérhetetlen környezeti károkat okozó gyakorlatot. Csakhogy a maffia idõközben a legális hulladékkezelõ üzletbe is nyakig belekeveredett. Elõfordult, hogy a Camorra a legális szemétégetõket a szabályokat semmibe véve veszélyes hulladék megsemmisítésére használta, súlyos légszennyezést okozva. A lakossági tiltakozások miatt a beígért EU-támogatások ellenére sem épülhettek meg a szükséges új szeméttárolók, amelyek most nagyon kellenének. Sokan ebben is a Camorra kezét vélik felfedezni, amely profitál a szemét körül kialakult káoszból is. Nápolyban több mint ötven embert, köztük állami alkalmazottakat tartóztattak le a napokban a hulladékfeldolgozásra szánt állami pénzek elsikkasztása miatt.
A nápolyi vidéken van egy terület, amit mindenki tüzek földjének hív. A Giugliano-Villaricca-Qualiano-háromszögben 39 szeméttelep van, közülük 27-ben veszélyes hulladékot tárolnak. Ha egy szeméttelep megtelik, felgyújtják, és a mérgezõ anyagok terjengnek a levegõben. Az Egészségügyi Kutatóintézet szerint Campaniában 21 százalékkal nõtt a rákos megbetegedések száma a mérgezõ anyagokat tartalmazó tárolók környékén. A maffia teljes szolgáltatást biztosít, a szállítástól a tárolásig. Miután a kamionsofõrök nem vállalták a mérgezõ anyagok kipakolását, a maffia tizenéves utcagyerekeket bízott meg a rakodással fuvaronként potom 250 euróért. A Camorra franchise üzletként értékesítette tapasztalatait a kínai maffiának. Így most már Kína elmaradott vidékein is egyre több európai veszélyes hulladék landol illegálisan, évszázadokra terméketlenné téve a környezetet.
A Camorra hulladékkezelése miatt nincs hová vinni a nápolyiak szemetét, és a hulladék bûze egészen Brüsszelig szivárgott, ahol az EU már több millió eurós büntetést is kilátásba helyezett, ha a kormányzat nem tudja hatékonyan kezelni a tavaly óta húzódó krízist. Berlusconi nagyvonalúan kezeli a kérdést, új szeméttárolókat építtet, ha szükséges, a hadsereget is beveti, és a 2009 nyarára tervezett G8-csúcsot Nápolyban kívánja megtartani.