Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Kóka csak feltételekkel szavaz a kormányra
A magyar kormánynak mennie kell, ha nem képes megoldást kínálni Magyarország gazdasági bajaira; az adócsökkentés nem elkerülhetõ, enélkül az SZDSZ nem szavazza meg a jövõ évi költségvetést. Errõl Kóka János, az SZDSZ elnöke beszélt a héten többször is.

Elfogultság
A baranyai rendõrök nyomoznak a továbbiakban a Kaposváron meggyilkolt gimnazista ügyében. A helyi, somogyi rendõrök ugyanis korábban elfogultságot jelentettek be, mivel az egyik gyanúsított fiú apja a fõkapitányságon dolgozik.

Orbán garantálja a nyugdíjakat
A Fidesz garanciát ad az idõseknek arra, hogy akármilyen mély is a válság, a nyugdíjak reálértékét mindig szinten fogják tartani. Errõl Orbán Viktor beszélt a nyugdíjasszervezetek, idõsügyi tanácsok képviselõi elõtt szerdán Budapesten. Az MSZP és a vele szövetséges nyugdíjasszervezetek az elmúlt napokban folyamatosan támadták a Fidesz elnökét egy kiszivárgott, állítólag a nyugdíjak befagyasztásáról szóló kijelentése miatt.

Magyarországra látogathat a pápa
Megkezdõdtek XVI. Benedek pápa esetleges jövõ évi magyarországi látogatásának elõkészületei - értesült a HVG. A katolikus egyházfõ magyarországi meghívása már Sólyom László köztársasági elnök 2006. novemberi vatikáni látogatásakor szóba került. A lap úgy tudja: rendhagyónak ígérkezik az esemény, mert a pápa részt venne, esetleg beszédet is mondana a Magyar Tudományos Akadémián az akkor immáron ötödik alkalommal megrendezendõ Tudomány Világfórumán.

Nem tudott a lelki teherrel élni
Új vallomást tett az olaszliszkai lincselés büntetõperében a brutális bûncselekmény egyik koronatanúja. A korábban már meghallgatott nõ közölte, nem tud azzal a lelki teherrel élni, hogy eddig nem mondta el az igazságot. Az elsõ pillanattól kezdve látta, ahogy a gázolás után öt férfi szinte kitépte az autót vezetõ tanárt az autóból.

Fatális tévedés
A vesztegetésért hat évre ítélt volt kisgazda képviselõ kegyelmi papírjának elírásáért elnézést kért a bíróság. Vesztegetés helyett emberölést írtak Székely Zoltán papírjára.

Felfüggesztett börtönt kértek Budaházyra a hídfoglalásért
A hídfoglalók perében szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az ügyész felfüggesztett börtönbüntetést kért Budaházy Györgyre, míg a védelem a vádlottak felmentését kérte. A védõ emlékeztette a bíróságot az Alkotmánybíróság legújabb, május végi határozatára a spontán tüntetésekkel kapcsolatban.

Hûtlenül kezelt-e a BKV?
Nyomozás indult hûtlen kezelés és közérdekû adatok eltitkolása miatt a BKV ellen. Az eljárás a közlekedési társaság külsõs cégekkel kötött szerzõdéseit érinti. Egy ismeretlen feljelentõ szerint a közlekedési vállalat külsõ cégekkel kötött szerzõdései nem teljesültek, vagy az elvégzett munka nem állt arányban az azért kifizetett összeggel. Mint ismeretes, a városházi ellenzék hónapok óta hasonló indokokkal támadja a BKV vezetését.

Elhunyt Halda Alíz
Az SZDSZ egykori alapítója 80 éves volt. Halda Alíz az ’56-os forradalom után sokáig nem tudott elhelyezkedni, mert võlegénye a forradalom idején Gimes Miklós újságíró volt, akit a Nagy Imre-perben halálra ítéltek.