Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Tünde
Kalandorok ne kíméljenek
Indiana Jones negyedszer

Záróképként legutóbb, közel húsz évvel ezelõtt Indiana Jonest a trilógia alkotói belelovagoltatták a lemenõ napba. Azonban a sorozatra új nap virradt közkívánatra, Harrison Ford neve pedig - amely mára összeforrt Indyvel, a leleményes kaland­hõs­sel - újra kifényesítve szerepel a plakátokon.


Harrison Ford George Lucasszal

A negyedik Indiana Jones-filmet is a Spielberg-Lucas rendezõ-producer páros jegyzi, amihez a kalandfilmek Oscar-díjazatlan királyát hívták kasszabiztosítéknak, így került ismét a hatvanöt éves Ford fókuszba. A film bemutatása után négy nappal máris behozta a költségét (185 millió dollárt), ezzel a rendezõ legjövedelmezõbb mozijának indult.
„Az elmúlt nyolc-tíz évben olyan filmeket készítettem, amikre nekem volt szükségem. Ezt a filmet azonban nektek csináltam!” - így ajánlja új filmjét Steven Spielberg, s ez Ford egyszerû felfogásával nagyon is egybevág: „Azoknak az embereknek dolgozom, akik fizetnek egy film megtekintéséért... Kissé távol állok a hivatásos kritikusoktól” - üzente Cannes-ból. Ford a filmjeivel világviszonylatban harmadik legnagyobb összesített mozibevételét produkálta, 5,6 milliárd dollárt (ennek ötödéért egyedül Indy a felelõs), így nem is meglepõ, hogy 2001-ben még ő számított a leggazdagabb férfiszínésznek. De mi indította el a filmszínészi pályán? „A kudarc - minden más területen” - válaszolt egyszer Ford szokásos szókimondó modorával.
Tanult angol irodalmat és filozófiát is, de elégtelen eredményei miatt kicsapták a fõiskoláról. Legnagyobb kedvvel a színjátszó körben fordult meg, ahol legalább lányokkal ismerkedhetett. A tanulmányi viszony megszüntével az egyikükkel útnak indult Los Angelesbe, aki az akkor huszonegy esztendõs Harrison felesége is lett - tizenöt évre. Ford pizzasütõként nem ért el biztató sikereket, a színházi szereplést unta, kezdeti filmjeleneteit pedig valami okból rendre kivágták. Az idõközben megérkezett két kis Fordra is tekintettel igyekezett családja fölé önerõbõl fedelet húzni - könyvbõl kitanulta az ácsmesterséget, amely késõbb rendhagyó módon végleg a színi pályára terelte. Véletlenül éppen ott talált ácsolni - díszletet vagy ajtót -, ahol szereplõválogatások zajlottak. George Lucas elsõ közös filmjükhöz így szúrta ki õt, de ezzel még nem futott be, egészen addig folytatta a kétkezi munkát, míg 1977-ben ismét sikerült összebarkácsolnia egy szerepet - nem mellesleg a cinikus ûrkalandor karakterét a Csillagok háborújában. Filmbeli partnernõje (Leila hercegnõ) azzal a jól elõre megfontolt szándékkal érkezett a forgatásra, hogy valakivel tartós viszonyba kezd; kapóra jött a sármos Harrison, Fordéknál pedig kitört a házasfelek háborúja. A színész a Star Wars következõ felvételeire már elvált emberként utazott.
Az Apokalipszis most forgatásán ismerte meg második nejét, az E. T. forgatókönyvíróját. „Valahogy házasságba fordult a kapcsolatunk. Nem emlékszem, hogy valaha is megkértem volna a kezét” - nyilatkozott Ford további két gyermeke anyjáról. Válásuk azonban sokak számára emlékezetessé vált, s bár a szakmai elismerések még váratnak magukra, valamiben sikerült Fordnak még a hollywoodi mezõnyben is az élre törni: ez pedig a rekordköltségû válás. A húszévnyi házasság egyik kibékíthetetlen ellentétét Calista Flockhartnak hívták. Ford élettársa már az Ally McBeal-sorozatban is élethűen alakította a tartós kapcsolat után sóvárgó címszereplõt, az alultáplált színésznõ amúgy korban Ford lánya is lehetne. Évek óta rebesgetik a pár egybekelését, de Ford keresetlen szavai végeztek a kósza hírekkel: „Marhaság! Ez amolyan internetes városi legenda. Jó ideje keringõ pletyka, hogy végre elveszem feleségül Calistát!”
Nem így a filmvásznon, ahol végül Indy azt a csípõs nyelvû szerelmét vezeti oltárhoz, akit a közönség 27 éve megismert az elsõ részben, s akitõl III. Henry Jones néven született fia a kalandordinasztiába, míg nem láttuk a családot. Az ifjú létezése jobban meglepi tulajdon „édesapját”, mint a Lucas-sorozatokon edzõdött mozinézõket. Indiana Jones kalandozásainak kora 1981-ben kezdõdött: a régészt elõször Az elveszett frigyláda fosztogatói, majd a Végzet temploma, valamint Az utolsó kereszteslovag sodorta veszélyes kihívásokba. Dr. Jones professzor elvetemült gazemberekkel, csodabogarakkal és veszedelmes, rusnya állatokkal való állandó találkozása miatt rendszeresen kalandhõssé lényegül. A színészt egyébként tiszteletbeli régésszé fogadta az Amerikai Régészeti Intézet, amiért Jones megformálásával világszerte népszerûvé tette a régészetet. Fanyar humora és flegma félmosolya révén a színész valóban a közönség kedvence lett, a szakma ellenben nem hajolt meg tehetsége elõtt. Ford egyébként rendre visszautasított olyan filmeket, amelyek kollégáinak elismerést hoztak, mondván: a karakter „túl erõszakos”, „túl negatív”, vagy mert a filmben sok gyerek hal meg. Korunk elsõ számú, többnyire kaszkadõrök nélkül játszó kalandszínésze higgadtan látja saját szerepét: „Nem kockáztatom az életem más emberek javáért, ezért sosem tekintettem magamra hõsként, de szerintem Indiana Jones sem az. Õ csupán elképesztõ helyzetekbe kerül, és mindig kivágja magát.”
Harrison Ford bevallása szerint „emberként írnek, színészként zsidónak” tartja magát; tudniillik, anyai ágon orosz zsidó bevándorlók, apai részrõl német protestáns és ír katolikus felmenõk szerepelnek a családfáján. Egy riporter kérdésére, hogy szülei ezek után milyen vallásúnak nevelték, Ford félig viccesen így válaszolt: „Demokratának”. Ennek megfelelõen ostorozza Bush elnököt, és fõleg a közel-keleti külpolitikát. Helyteleníti az amerikai szabadelvû fegyverviselést, Hollywoodot pedig kritikával illeti az egyre erõszakosabb filmekért.
A megannyi sci-fi és természetfeletti témájú produkció ellenére Ford mindmáig megmaradt szkeptikusnak. Jóllehet A kristálykoponya királyságában ismét okkult erõk mûködését és egy UFO-alapú civilizáció maradványait kísérheti figyelemmel a nagyérdemû, „akiknek legfõbb kincse a tudás volt”. A hûvös logikát viszont gyakran hiába keressük a történetben, így pazar látványvilág ide vagy oda, a nézők figyelme sokszor a pattogatott kukorica felé kalandozik. A soron következõ részben állítólag emelkednek a tétek, és a cselekmény visszatér bibliai tárgyhoz: Jézus Krisztus keresztfájáért folyik majd a küzdelem. n

Harsány környezetvédõ, hadat üzent a trópusi esõerdõk kiirtása ellen is.