Vissza a tartalomjegyzékhez

Gazsó József
Euro 2008 esélylatolgató

Szombaton Svájc és Csehország összecsapásának kezdõsípszójával útjára indul a labda az osztrák-svájci rendezésû Európa-bajnokságon, és mintegy huszonkét napig ki sem kerül a rivaldafénybõl. Bár még meglehetõsen korai bármit is mondani a csapatok esélyeivel kapcsolatban, mégis vállaltuk a kockázatot, hogy górcsõ alá vegyük a válogatottakat eddigi teljesítményük és a játékosok pillanatnyi formája alapján.

A dánok 1992-es gyõzelme - miután a tengerparti strandokról lettek összehívva Jugoszlávia polgárháborús helyzete miatti kizárása okán -, illetve Görögország négy évvel ezelõtti hódítása révén mindenki számára egyszer s mindenkorra világos lett, hogy azok a csapatok, akik a rajt elõtt ki lettek nyilvánítva favoritoknak, nem mindig képesek befutni a tõlük remélt pályát. Éppen ezért most is óvatosnak kell lennünk, hiszen a 16 ország válogatottja közül bárki produkálhat meglepetést. Azt viszont kijelenthetjük, hogy manapság a legtöbb a bemutatkozó mérkõzés színvonalán múlik. Ha egy csapat a nyitó mérkõzésén jó eredményt ér el, az az egész viadal során nem várt magabiztosságot kölcsönözhet számára. Azonban egy vereség bemutatkozás gyanánt még a legjobb csapatot is „holiday” módba kapcsolhatja.
A másik tényezõ, ami kiszámíthatatlanná teszi az Európa-bajnokságot, mindenképpen az, hogy tényleg csak az öreg kontinens legerõsebb 16 csapata juthat be - a jól megformált selejtezõstruktúrának hála - a mi szerencsétlenségünkre. A leggyengébb csapatoknak talán vita nélkül a két házigazdát, Svájcot és Ausztriát kiálthatjuk ki. Ezt a legnevesebb angol fogadóiroda, a William Hill is alátámasztja, ugyanis Ausztria végsõ sikere százszoros nyereményt hozna a konyhára. Azonban nem szabad szem elõl tévesztenünk azt sem, hogy mekkora dopping lehet a hazai játékosoknak saját környezetben bizonyítani.

„A” csoport: a négyoldalú érme

Nem vitás, hogy ebben a csoportba a négy évvel ezelõtti döntõs, illetve elõdöntõs, azaz Portugália és Csehország a leginkább esélyes a továbbjutásra. Mindkét csapatot tapasztalt, felkészült edzõ vezeti, mellesleg játékosaik Európa neves csapataiban edzõdnek manapság. A portugálok játéka vélhetõen a Manchester Unitedben parádés idényt záró Cristiano Ronaldo köré fog épülni, aki az idei évre úgy látszik felnõtt a feladathoz, hogy betöltse a húzóember szerepét. Mindenesetre ajánljuk neki, hogy jól fontolja meg, hogy szerepet vállal-e a büntetõrúgásoknál, ugyanis az utóbbi idõben nem sok öröme származott azokból. Azonban érdekes lesz látni, hogy a két, támadásra alapozó csapat mire megy majd a vélhetõen bunkerfocit játszó Svájccal vagy éppen a szeszélyes teljesítményû törökökkel.

„B” csoport: az újoncok kvartettje

Németország és Horvátország mondhatja magát a sorsolás legnagyobb szerencsésének, ugyanis Lengyelország és Ausztria személyében az Európa-bajnokság történetét figyelembe véve két teljesen újoncot kapott ellenfélnek. Habár a horvátok szövetségi kapitánya igen érdekes véleménnyel van a csoportot illetõen. „Egy tucat okot tudnék, de elégedjenek meg hárommal, hogy miért ez a csoport a legnehezebb. Az osztrákok itthon vannak, a németek a torna esélyesei, míg a lengyelek újoncként bármire képesek lehetnek” - mondta Slaven Bilic.
A németeket valóban nem kell bemutatni, amikor nagy tornákra kerül a sor. Lehet papíron bármennyire gyenge a csapatösszetétel, velük mindig számolni kell, mert a mentalitásuknak köszönhetõen mindig fel tudják venni a versenyt akár a legjobb csapatokkal is.

„C” csoport: a „halálcsoport”

Az elharapódzó ellenségeskedés, ami az utóbbi évek során alakult ki Olaszország és Franciaország között, különös pikantériát ad a „C” csoport küzdelmeinek. Mindezen felül a hollandok jelenléte tovább emeli a legutóbbi világbajnokság döntõseinek kiélezett csatáját. Románia pedig lehet a fekete ló, akire senki sem számít. Ugyanis érdemes megemlíteni, hogy a selejtezõkben a hollandokat is megelõzve végeztek az elsõ helyen, tehát masszív gárda benyomását keltik. Olaszországhoz visszatérve, érdekesség lehet, hogy ugyanazt a bravúrt hajthatják végre, ha megnyerik az Eb-t, mint pár éve a franciák. Azaz világbajnokként érkezve az Európa-bajnokságot is meghódítani. Erre meg is van minden esélyük, egyébként is õket tartják legtöbben a torna elsõ számú várományosának. A franciák pedig most elõször bizonyíthatják nagytornán, hogy Zidane után is van élet.

„D” csoport: a legkiegyensúlyozottabb négyes

A görögök azok, akik az Európa-bajnokság négy évvel ezelõtti kiírásában totálisan felborították a papírformát. Így nem is csoda, hogy most rájuk mindenki jobban oda fog figyelni. Jóval nehezebb lesz Otto Rehagel legénységének, hogy bebizonyítsák: az elõzõ siker nem csak a véletlen mûve. Tovább nehezíti a sorsukat, hogy a csoportban ott van még az orosz, svéd és a spanyol alakulat. Papíron a spanyolok a leg­erõsebb csapatok közé tartoznak a kapuban Casillassal, középpályán Fabregassal és ékként az elsõ angliai idényében remek produkcióval kirukkoló Fernando Torressel. Azonban ha visszatekintünk, a helyzet mindig ugyanez volt a spanyolokkal. Bombaerõs válogatott, a siker mégis elmaradt. Nagy az esély, hogy a papírformát most is sutba lehet majd dobni velük kapcsolatban.
A svédek fölött kissé eljárt már az idõ, eléggé öregedõfélben van a válogatottjuk, ám az összeszokottság éppen így elõnyt is jelenthet. Oroszország az, aki idén nagyot robbanthat. Guus Hiddinkkel a kispadon, szép reményekkel vághatnak neki a kontinensviadalnak.