Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Bevállalták

A dm, azaz a drogerie markt ritka utat választott: felvállalja a család és a munkahely közötti, gyakran feszültséggel terhes kapcsolat enyhítését. Mivel dolgozóinak többsége hölgy, átálltak a részmunkaidõs foglalkoztatásra, vállalva az ezzel járó többletfeladatokat is. Az elismerés gyorsan jött:
a cég tavaly elsőként nyerte el a Legjobb Nõi Munkahely címet. A vállalkozás ezzel párhuzamosan növelni tudta forgalmát, miközben szû­kült a piac.

A dm 1800 fõs dolgozói gárdájából nem kevesebb mint 1700, azaz 95 százalék nõ. Nem véletlen tehát, hogy a cég vezetõsége tudatosan ügyel a nõi életvitel sajátosságaira, specialitásaira, és ezekhez alkalmazkodva igyekezett kialakítani családbarát munkakörülményeket.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy lehetõvé teszik, hogy a dolgozók a gyermekszámtól, az otthoni elfoglaltságtól függõen részmunkaidõben dolgozzanak. Az összlétszámból közel 1100 munkatárs dolgozik 4, 5, illetve 6 órában. Így a nõi dolgozók jobban meg tudnak felelni a munka és a család elvárásainak. Nemcsak eladó-pénztárosok, hanem üzletvezetõk között is elõfordul ez a foglalkoztatási forma. A mintát az osztrák hálózattól vették át, ahol szintén gyakori a részmunkaidõs foglalkoztatás.
Az, hogy egy cég ezt be merte vállalni, meglehetõsen ritka tettnek számít Magyarországon. Inkább az ellenkezõje a realitás: ma hátrányt szenvednek a „gyerekes” hölgyek és a gyesrõl visszatérni igyekvõ anyukák. A drogerie markt azonban tudatosan törekszik arra, hogy a családanyák számára is nyíljon munkalehetõség. Sõt, ahogy Sélei Annamária személyzeti vezetõtõl megtudtuk, nemcsak a dolgozóknak, hanem a cégnek is számos elõnye származik ebből.
„A részmunkaidõ elõnyének számít például a gördülékenyebb munkaszervezés. A munkatársak a körül­ményeik szerint 4, 5, 6 vagy 8 órás beosztást vállalnak. Így bizonyos ese­tekben előfordul átfedés, ami al­kalmanként egyes feladatköröknél elõnyös, hiszen a raktárban áruérkezéskor vagy az üzletekben csúcs­idõben többen hadra foghatók” - fejtette ki a személyzeti vezetõ. A cég törökbálinti központi raktárában például a raktárosok 6 órában dolgoznak, hogy elkerüljék a munka feltorlódását.
A vállalat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a gyesen lévõ munkatársak pozícióit megtartsa. „Jelenleg 240 kismamánk van gyesen - mondta a személyzeti vezetõ. - Azt tapasztaljuk, ha a kollegák biztonságosnak érzik a munkahelyüket, bátrabban vállalnak újabb gyerekeket. Ezért arra törekszünk, hogy a gyesrõl visszatérõ kismamákat az eredeti pozíciójukba fogadjuk vissza. Ennek érdekében a visszatéréskor szakmai képzést biztosítunk számukra, hogy az otthon eltöltött idõ miatti szakmai kiesést pótolhassák. Ez is igen ritka Magyarországon.”
Szintén a családbarát arculathoz tartozik az is, hogy a rendszeres szakmai képzéseket kizárólag munkaidõben szervezik, hiszen a hétvégén a család nehezen pótolhatná õket. Az esetleges munkahelyi konfliktusokra is felkészül a cég, pszichológust alkalmaz, aki külső trénerként segíti a munkát.
„A részmunkaidõs foglalkoztatás természetesen nemcsak elõnyös, hanem több nehézséget is jelent a vállalat számára - fogalmazott Sélei Annamária. - A több munkatárs, a több mûszak nagyobb munkaszervezéssel, több adminisztrációs, bérszámfejtési feladatokkal és több járulékfizetési kötelezettséggel jár. Talán ezekre való tekintettel nem vállalja be a cégek többsége a részmunkaidõs foglalkoztatást. Mi tudatosan döntöttünk emellett, mert látjuk, mennyi elõnnyel jár. Ugyanakkor hozzá kell tenni, ez a megoldás csak hosszú távon érezteti az elõnyeit. Elõnyt jelent mindenképpen az - tette hozzá -, hogy a munkatársak azt tapasztalják, hogy a vezetõség figyel az életkörülményeikre és igyekszik alkalmazkodni ezekhez. Ennek hatása határozottan látható, tapasztalható a munkatársak pozitív hangulatában, a munkához, a céghez való lojális hozzáállásában. Talán ennek a pozitívumnak is betudható, hogy alacsony a fluktuáció. Fõként vidéki városokban jellemzõ, hogy 5-10 évig is nálunk dolgozik egy munkatárs. A fõvárosban ennél kicsit kevesebb a nálunk eltöltött idõ, hiszen itt több lehetõség közül választhatnak - mondta Sélei. - Ha már nagyobb a gyerek, nagyobb eséllyel keres az anyuka komolyabb, akár vezetõi állást magának.”
Egy tavalyi felmérés szerint a dm dolgozóinak többsége „biztos munkahelynek” titulálta a céget. „Tudjuk, hogy ennek hiánya a mai világban mekkora probléma, mennyi stresszforrást okoz. De a vásárlóink is érezhetnek valamit ebbõl a légkörbõl, hiszen a vásárlók 80 százaléka »barátságos légkörûnek« minõsítette a boltjainkat.”
A rugalmas foglalkoztatásban segít az a tény, hogy a cég rendkívül gyorsan terjeszkedik országszerte. Eddig 216 boltot üzemeltet, de évente 30 új üzletet nyitnak, s ezáltal mindig van igény új munkaerõre.
Az atipikus foglalkoztatás nem jár együtt feltétlenül gazdasági hátránnyal. Sõt. Mint Sélei Annamária elmondta, a dm a 2007-es üzleti évben 51 milliárd forintos forgalmat ért el, ami 20 százalékkal több az elõzõ idõszakhoz képest, miközben országos szinten csökkent a drogéria piaca. Sélei szerint nehéz kimutatni a családbarát munkahely közvetlen anyagi hasznát, de a bevétel 10 százaléka körülire tehetõ az ebbõl fakadó bevételnövekedés.