Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Sólyom-fiaskó
Súlyos közjogi kudarcot szenvedett el az államfõ hétfõn, amikor leszavazták a fõbírónak jelölt Baka Andrást, illetve az adatvédelmi biztosnak jelölt Péterfalvi Attilát. Sólyom László számára talán szépségtapasz, hogy Fülöp Sándor zöld ombudsman megválasztása sikerrel járt.

Már a múlté a pénztártörvény
Alig három hónapig volt érvényben az egészségbiztosítási rendszer reformjáról szóló úgynevezett pénztártörvény, amelyet hétfõn - az MSZP, az MDF és a Fidesz szavazatival - hatályon kívül helyezett az Országgyûlés. Egyedül az SZDSZ szavazott nemmel.

Uri Geller mûsora megbukott
A nem túl magas nézettségi adatok miatt nem tervezi Uri Geller parafenomén mûsorának a folytatását a TV2 - értesült a Hetek. A mentalista mûsora a várakozásoknál alacsonyabb nézettségi adatokat produkált, pedig az eredetileg tervezett költségvetést jócskán túllépték.
A mûsor célkorosztálya, a 18-49 évesek nem voltak kíváncsiak a Kiválasztottra.

Népszerûtlenségi rekord
A magyarok többsége elõrehozott választásokat szeretne, amire azután ötödük el sem menne szavazni. A HVG megbízásából készült májusi Medián-elemzés negatív rekordok megdõlésérõl is beszámol, mivel Gyurcsány Ferencet májusban a szavazók 19 százaléka látta szívesen „fontos politikai szerepben”, amivel alulmúlja az összes korábbi kormányfõ legrosszabb népszerûségi indexét. Hiszen Antall Józsefnek 25, Boross Péternek 39, Horn Gyulának 29, Orbán Viktornak 40, Medgyessy Péternek 37 százalék volt a legalacsonyabb kedveltségi mutatója.
A „biztos szavazók” között az eredmény az alábbi: Fidesz 57, MSZP 21, az MDF 5
és az SZDSZ 1 százalékon áll.

Népszerûtlen az Orbán-program?
A Szonda Ipsos felmérése szerint a megkérdezettek többsége nem helyeselné a nyugdíjak befagyasztását, a 4-es metró építésének leállítását és az autópálya-építések szüneteltetését, amirõl Orbán Viktor beszélt a közelmúltban. A kutatást a Népszabadság hozta nyilvánosságra.

Tagadásban - megkezdõdött a ostromper
Megkezdõdött a vádlottak meghallgatása a Magyar Televízió székházának másfél évvel ezelõtti ostroma miatt indult büntetõperben, az elsõ hat vádlott jobbára tagadta bûnösségét a szerdai tárgyaláson.

Friderikusz megy
Õsztõl nem lesz Friderikusz Most az ATV-n - jelentette be közös közleményben az újságíró és a kereskedelmi televízió. Az ATV televízióban két és fél éve látható a Friderikusz Most címû közéleti-társadalmi-kulturális elemzõ háttérmûsor. „Úgy érezzük, ennyi idõ alatt kimerítettük azokat a kereteket, amelyek között egy kereskedelmi televízió és egy ilyen típusú mûsor együtt tud mûködni. Ezért közösen úgy döntöttünk, õsztõl nem folytatjuk a programsorozatot” - így szól a válásról kiadott közös közlemény.

Õrzött adatok
Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédõ szervezet a hatályos telefonos és internetes adatmegõrzési szabályok miatt - jelentette be Földes Ádám, a szervezet adatvédelmi programjának vezetõje.

Nem nyilvános a Nagy Imre-per hangfelvétele
Nagy Imre és hét társa perét 1958. június 9. és 15. között rendezték a Katonai Bíróságon. A teljes hanganyagot a Belügyminisztérium technikusai rögzítették a tárgyalóteremben, és meglepõen jó minõségben maradt fenn. Ezt az OSA Archívum Centrális Galériájában lejátszották volna, de a Magyar Országos Levéltár fõigazgatója ezt nem engedélyezte.