Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Tizenkét év uralkodásra készül Orbán

Az MSZP-ben talált pénznek tartják Orbán Viktor egy zárt körben elhangzott, de nyilvánosságra került beszédét, sõt kampányt próbálnak rá építeni. A Fideszben vállrándítással fogadták a kiszivárogtatást, mivel Orbán Viktor ugyanezt a beszédet több helyütt, még a Népszabadság szerkesztõségében is elmondta.


Fotó: Vörös Szilárd

Kéri László a Színház- és Filmmûvészeti Egyetemen (korábban fõiskolán) évek óta oktatja többek között a televíziós mûsorvezetõket és szerkesztõ riportereket politikai ismeretekre. Ebbõl az „istállóból” került ki a mai kereskedelmi televíziósok fiatal generációja, így többek között Batiz András, Kolosi Péter, Marsi Anikó, Máthé Krisztina és Jáksó László.
Kéri László politológus immáron tíz éve rendszeresen tart beszélgetõs, borozgatós klubestéket a jelenlegi és volt diákjainak neves politikusok társaságában. A „Kéri Klubban” már vendégeskedett Göncz Árpád, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc is, legutóbb Orbán Viktor, akinek azt ígérték, hogy kötetlenül beszélhet, mert e beszélgetésekrõl soha semmi nem kerül ki. Orbán, aki Stumpf István politológussal érkezett, meglehetõsen kedélyesen beszélt elképzeléseirõl, amirõl már másnap tudtak újságírók, de Kéri László kérésére elálltak a közléstõl.
Ennek ellenére késõbb az Index hozott le részleteket Orbán beszédébõl, majd késõbb még pontosabban, árnyalatokra is kitérve a Hírszerzõ hozta nyilvánosságra a Fidesz elnökének elõadását.
Az újdonságot az jelentette, hogy a Fidesz elnöke a pártja korábbi általános és homályos ígéretein túllépve, a helyzetértékelésen túl meg­lehetõsen konkrétan vázolta a jövõre vonatkozó elképzeléseit. Érdekes, hogy Horn Gyulát dicsérte, pragmatikus, taktikus és elõrelátó politikusnak nevezte, aki hatalmának legfõbb pillérét az inaktívakra építette. Összekacsintott velük, például úgy, hogy nem firtatta a kormány a rokkantnyugdíjasok jogosultságát.
Õ miniszterelnökként viszont az aktívakra támaszkodott, például a vállalkozókat támogató Széchenyi-tervvel, vagy a családtámogatási rendszerrel, vagyis azokat preferálta, akik dolgoztak és már volt némi vagyonuk. Meglátása szerint „a jelenlegi miniszterelnök” azzal követett el hibát, hogy felrúgta a Horn Gyula-szövetséget, de nem kötött újfajta szövetséget más társadalmi rétegekkel. Ezt Orbán idióta („hülye, idióta, lássuk be”) magatartásnak minõsítette (amiért késõbb egy újságcikkben részben bocsánatot kért, mondván, kicsit túlzó volt a jelzõ).
A 2002-es vereség oka szerinte az volt, hogy hibás stratégiát követett a Fidesz. Arra játszottak, hogy az általuk preferált aktív réteg legyõzi majd a baloldali bázist, de ebben tévedtek. A jövõrõl szólva Orbán Viktor közölte: azzal számol, hogy három választást nyernek zsinórban. Kormányzásának két szakasza lesz: az elsõ két évben válságmenedzselés és megszorítások jönnek: „egyes csoportoknak rossz lesz, sokaknak sok minden fog fájni”, de utána tízéves programjuk lesz.
Orbán Viktor nem akarja elvenni a 13. havi nyugdíjat, de befagyasztaná a nyugdíjakat, és legfeljebb az infláció mértékének megfelelõen emelné. (Ezt késõbb úgy pontosította a Fidesz, hogy a nyugdíjak megõriznék a reálértéküket.) Szerinte neki azért lenne könnyebb dolga, mint Gyurcsány Ferencnek, mert 2006-ban az emberek nem hitték el, hogy megszorítások kellenek, most viszont folyton ezt hallják a miniszterelnök szájából, ezért már elfogadnák a megszorítások szükségességét.
Majdani kormányfõként továbbra is az aktívakra akar támaszkodni, a vállalkozókra, a középrétegekre, az inaktívak közül pedig olyanokat emelne be, akiket az állami szerepvállalással, az ingyenes felsõoktatással és az ingyenes egészségüggyel meg tud tartani a márciusi népszavazáson igennel szavazók közül. Csökkentené az önkormányzatok számát.
Beszélt arról, hogy a nagy állami beruházásokat újratárgyalná, mert biztos abban, hogy sokkal olcsóbban is kivitelezhetõek ezek a beruházások. Példaként az autópálya-építéseket és a 4-es metrót említette. Szerinte, ha az oroszokkal szerzõdnek a 4-es metróra, akkor olcsóbban meg lehetett volna oldani.
A tõkét egyébként három helyrõl hozná az országba: Oroszországból, az arab világból és mérsékelten Kínából, de szerinte „a politikai kapcsolatok más lapra tartoznak, azokat alacsony szinten tartaná, de a tõkét behozná”.
Az MSZP és az SZDSZ azonnal „nekiesett” Orbánnak, mondván, hogy ez a Fidesz-elnök õszödi beszéde. Úgy tudjuk, az MSZP-ben arra készülnek, hogy egy negatív kampánysorozattal (mint annak idején a 2006-os kampány során Mikola „szingli hordázó” és „húsz évre bebetonozzuk magunkat” elszólásaival) megpróbálnak hasznot húzni a helyzetbõl. A közvélekedés az a kormánypártiak között, hogy a nyugdíjasokat a nyugdíjbefagyasztás rémével, illetve az Orbán-fóbiában szenvedõket a „12 évig kormányzunk!”-kal lehet megrémiszteni.
A Fideszben vállrándítással fogadták a kiszivárogtatást, mivel Orbán Viktor ugyanezt a beszédet több helyütt, még a Népszabadság szerkesztõségében is elmondta. Az elmúlt hetekben többször találkozott Orbán Viktor az üzleti élet prominenseivel. Úgy tudjuk, hogy a közgazdászok pozitívan értékelik, hogy a Fidesz nem készül osztogatásra, a reális problémákat ismeri, de azért azt kritizálják, hogy úgy tûnik, a kiadási oldalhoz nem nagyon nyúlna hozzá a Fidesz, csak a tipikus „politikusi játékot” folytatná: reálértéken befagyasztani a kiadásokat, és az évi háromszázalékos növekedés mellett arányaiban csökkennének az állami kiadások. Ez azonban azt jelenti, hogy a kiadási oldal szerkezete változatlan maradna, illetve semmilyen értékválasztás nem, vagy csak nagyon kis mértékben fejezõdik ki egy ilyen költségvetési politikában. Emellett a Fidesz által ígért adócsökkentés forrása sem világos.