Vissza a tartalomjegyzékhez

M. B.
A vasember
Kémképregény celluloidon

Megérkezett a legújabb képregény-adaptáció, a Vasember formájában filmszalagra rögzítve. A mû minden igazi szuperhõsfilm kritériumainak megfelel, csak furcsa módon a fõhõs itt nem természetfeletti képességekkel rendelkezik, csupán zseniális feltaláló.

Sajnos ötleteit az erkölcsileg igen megkérdõjelezhetõ, de annál jövedelmezõbb fegyvergyártásban kamatoztatja. Tony Stark (Robert Downey Jr.) apja fegyvergyárát örökölte, és elméletileg annak régi üzlettársával karöltve vezeti a céget. Ám Tony, ha éppen nem feltalál, akkor éli hedonista életét, amiben mindennapos a kaszinó, az ital és az éjjelenkénti nõcsere - amit néhány jelenet erejéig szükségesnek tartottak képszerûsíteni is, „a tizenkét éven aluliaknak nagykorú felügyelete mellett ajánlott” filmben. Hõsünk a katarzist Afganisztánban éli át, mikor legújabb fegyverének bemutatóján elrabolják a terroristák, és rájön, hogy õk is a Stark Industries fegyvereit használják. Egy barlangban megépíti szuper­ruháját, és az elrablásakor veszélybe került szívét éltetõ kütyüt, majd ezeknek az eszközöknek a segítségével kikerül a fogságból, és elkezdõdik a szuperhõs jövõje.
Hazatérve bejelenti, hogy cége felhagy a fegyvergyártással, ami természetesen befelé kevésbé népszerû döntés, így megszületik a bonyodalom. Természetesen a film elején még „nem sejtjük”, hogy apja régi társa, Obadiah Stane (Jeff Bridges), a kopasz, nagydarab, szakállas, sunyi nézésû hízelgõ lenne a rosszfiú, aki papírforma szerint megszerzi a szuperfegyverruha terveit, és megépíti hősünk ellenfelét. Így megszülethet a filmet lezáró összecsapás a két gépember között, ahol, mint mindig, gyõz a jó, és a rossz elnyeri méltó végét. Eközben végigkövethetjük, hogy a fõhõs rájön, hogy az egyetlen igazán közeli személy életében fiatal asszisztens-házvezetõnõje, Miss Potts (Gwyneth Paltrow) akivel már majdnem egymásra találnak a történet végére. A film izgalmas és látványos, igazi moziélmény, és mintha mondanivalója is lenne, hiszen kiderül, hogy a Vasember csak kívülrõl kõkemény, ám belül - igaz, mesterségesen fenntartott, de - érzõ szív dobog.