Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Miért nyert a Manchester United?

Ha a döntõben nem is nyújtott felejthetetlent, de minden idõk egyik legjobb mutatójával nyerte meg a Manchester United a Bajnokok Ligáját és az angol pontvadászatot. Az okokat kerestük, amiért a vörösök Európa trónján ülnek.

1. Stabil háttér: Amikor 2005 tavaszán az amerikai Glazer család megvásárolta a Manchester Unitedet, a klub szurkolói tüntetésbe kezdtek. Attól féltek, hogy a klub anyagilag összeroppan, rémhírek láttak napvilágot, hogy a klub színeit, vagy akár a nevét is megváltoztatják az új tulajdonosok - ha éppen úgy tartja üzleti érdekük. Ehhez képest sosem látott anyagi virágzásnak indult a klub, a Forbes kimutatása szerint mára a világ messze legértékesebb futballklubja a United, és valamennyi sportágat egybevetve a két NFL-csapat, a Dallas Cowboys és a Washington Redskins mögött a harmadik legértékesebb sportfranchise a világon (a Real Madrid csupán a nyolcadik).
„Ismerek olyan klubot, ahol a tulajdonos a mérkõzés elõtt faxon küldi el az összeállítást az edzõnek - nyilatkozta két hete a BBC-nek Sir Alex Ferguson, a Manchester edzõje. Majd hozzátette: - Nálunk teljesen más a helyzet. A Glazer család kiváló tulajdonosa a klubnak. Sosem szegték meg az ígéretüket, minden lépésünket támogatták.”

2. Zseniális edzõ: A Glazer család - szemben például a Chelsea-vel - kezdetektõl fogva megbízik a szakmai stáb munkájában, és Fergusont is teljes mellszélességgel támogatja. A skót tréner 1986 óta vezeti a csapat szakmai munkáját. A Manchester United a 17 bajnoki címbõl 10-et, a 3 BEK-, illetve BL-gyõzelembõl 2-t az õ irányítása alatt szerzett meg. Ferguson összesen 29 tróféával örvendeztette meg a szurkolókat, és minden vágya, hogy a bajnoki címeket tekintve megelõzze a Liverpoolt az örökranglistán (a nagy riválisnak 18 elsõsége van). A 66 éves edzõ 2005-ben felesége parancsára folytatta az edzõsködést, és a visszavonulás az elkövetkezendõ néhány évben sem lesz napirenden.
„Az engem mindennap terrorizáló feleségem nem hagyná, hogy visszavonuljak!” - nyilatkozta a BL-döntõ elõtt. Fergusonról köztudott, hogy hihetetlenül motiválja játékosait, korrekt, ugyanakkor hírhedt arról is, hogy ha elégedetlen valakivel, akkor azt nagyon keményen leordibálja a többiek elõtt. Ezt a jelenséget hívják a játékosai „hajszárítónak”, mert ilyenkor szinte lobog a hajuk a dörgedelmektõl.

3. Türelmes környezet: A Ferguson-éra nem mindig volt olyan fényes, mint manapság. Az elsõ évek például a bajnoki kiesés elleni küzdelem jegyében teltek. Egy 13. helyezés után Magyarországon vagy a Chelsea-nél munkakönyv járna, de a Manchesterben hagyják dolgozni az embert. Az sem érdekelt senkit, hogy 2003 után négy évig esélyük sem volt a bajnoki címre. Ekkor sokan arról beszéltek, hogy Ferguson kiégett, és már nem tudja motiválni a játékosait. Arsene Wenger, az Arsenal trénere úgy nyilatkozott, hogy David Beckham távozásával lezárult a Manchester United sikerkorszaka. Ám a szurkolók nem nyúltak az elégedetlenséget szimbolizáló fehér zsebkendõkért, mint ahogy egy gyengébb bajnoki szezon után szokás Spanyolországban.
Ez idõ tájt az a csúfság is megesett a klubbal, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörét sem élte túl. A vezetõsége azonban sem a szakmai stábot, sem a játékoskeretet nem eresztette szélnek, és a Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo által fémjelzett csapat végül beérett.

4. Kiváló igazolások: A Manchester United az elmúlt néhány évben több százmillió fontot költött a játékosokra. Ez az UEFA elnökének, Michel Platininek a rosszallását is kiváltotta, aki szerint nem tesz jót a futballnak, amit a vörösök csinálnak. Ugyanakkor a Manchester mintha be lenne oltva a rossz igazolások ellen: az elmúlt években az összes szerzemény Patrice Evrától Carlos Tevezig beváltotta a hozzá fûzött reményeket. A klubnál még az sem megy a szakmai munka rovására, hogy játékosvásárlásnál olykor üzleti szempontok dominálnak: Pak Dzsi-Szung például nem tartozott a világ labdarúgóelitjéhez, ám manchesteri tartózkodása alatt sokat fejlõdött, és a bajnokság hajrájában remekül pótolta Ryan Giggset a kezdõcsapatban. Megvétele mögött komoly anyagi szempontok voltak: mióta a koreai a klub játékosa, Dél-Korea háromnegyede Manchester United-szurkolónak vallja magát, és tömegével fogynak a Pak-mezek.

5. Cristiano Ronaldo: A klub szinte biztosan nem tartana itt, ha nincs a 2003-ban alig több, mint 12 millió fontért leigazolt portugál klasszis. Carlos Queiroz, Ferguson asszisztense szerint õ lehet a labdarúgás Michael Jordanje. A 23 éves, madeirai születésû focista 31-szer volt kezdõ a bajnokságban, és 31 gólt rúgott, ezzel angol gólkirály és európai aranycipõs lett. A Bajnokok Ligájában 11 mér­kõzésen lépett pályára, 8 gólt szerzett, egyet a döntõben, ezzel BL-gólkirály is. A játékosok, a szurkolók és az újságírók szavazatai alapján is õ a Premier Liga legjobb játékosa, sorozatban másodszor. Minden valószínûség szerint a Bajnokok Ligája legjobb játékosának is megválasztják. „Ne felejtsék el, hogy úgy lõtt ennyi gólt, hogy a mérkõzések 90 százalékában a középpálya jobb szélén játszott!” - nyilatkozta Ferguson. Apró szépséghiba, hogy Cristiano Ronaldo fûnek-fának azt nyilatkozza, hogy a Real Madridba szeretne igazolni. Ám Manchesterben Eric Cantonát és David Beckhamet is sikerült valahogy pótolni, miért lenne másképp Cristiano Ronaldóval?