Vissza a Hetek archívum borítólapjára
XII. évfolyam, 20. szám, 2008. május 16

Arcok

Kiss Tünde
A szving szultánja
Mark Knopfler Budapesten

A könnyûzenében Knopfler az egyetlen világhírû magyar származású gitáros. A rocktörténet egyik legsikeresebb zenekara, a Dire Straits egykori frontembere turnéja során hatvanöt állomást érint. Amerika elõtt most Európát járja be, pünkösd hétfõn pedig az Arénában adott pazar koncertet.


Belföld

Hazafi Zsolt
Az MSZP kitart Gyurcsány mellett
Blokkolják a kormányf otilde leváltását

Egyértelmû, ha úgy kívánná a pártérdek, akkor a miniszterelnök hátrébb lépne, de a kormányfõváltás egyetlen problémánkat sem oldaná meg, sõt, még több gondot teremtene - vélekedett lapunknak Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetõje sajnálja, hogy az SZDSZ kiszállt a koalícióból, amihez szerinte nem a személyi, hanem a programbeli nézetkülönbségek vezettek. A politikus szerint egyébként lehet, hogy úgy járnak, mint a Bokros-csomaggal: az erõfeszítéseik gyümölcsét a Fidesz arathatja le.


Szlazsánszky Ferenc
Talányos döntés
A szemétszállítás és az Audi után Izrael már nem fért bele a programba

Bár a múlt heti hírek még arról szóltak, hogy Magyarországot Gyurcsány Ferenc képviseli Jeruzsálemben Izrael Állam megalakulásának 60. évfordulóján, hétfõn kiderült: mégsem a miniszterelnök utazik a Szentföldre. Vajon miért?


Hetek-összeállítás
Fodor programot hirdetett
Az SZDSZ már csak kampánytechnika?

A fiatalokra kitüntetett figyelmet fordítana, és az ország érdekében bármelyik demokratikus párttal kész lenne a megegyezésre az SZDSZ elnöki székére pályázó Fodor Gábor.


Hazafi Zsolt
Mindenkivel jó jóban lenni
Társadalmi konszolidációt akar a Fidesz

Több jobboldali értelmiségi szorgalmazza, hogy a Fidesz a kormányváltás utáni idõszakra készítsen elõ egy olyan társadalmi és gazdasági megállapodást, amellyel elkerülhetõ lenne, hogy úgy járjanak, ahogy Gyurcsány Ferenc. Nevezetesen, hogy az intézkedései a társadalom és a szakmai körök ellenérzését váltották ki.


Életmód

Turai Julianna
A rejtett kancsalság
Látási és magatartási zavarok

A rejtett kancsalság, amely a látszatra egészséges szempár együttmûködési zavarát jelenti, az állandó fejfájások és rosszullétek mellett könnyen elõidézõje lehet a gyerekek tanulási vagy magatartási zavarainak is. A kétszemes együttlátás biztosítja a megfelelõ térlátást, így ha valaki rosszul tájékozódik új helyen, nekimegy tárgyaknak, nem mer fölmenni létrán, csigalépcsõn, az nemcsak pszichológiai vagy egyensúlyi, hanem vizuális zavar következménye is lehet. A problémát sajnos gyakran nem kezelik a súlyának megfelelően.


Fókusz

Kovács Klára
Eldobják a koronát

„Szlovákia belép az európai elitországok sorába” - fogalmazott büszkén Robert Fico kormányfõ, miután az Európai Bizottság jóváhagyta Szlovákia euróbevezetési kérelmét. A lapunknak nyilatkozó szakértõk egybehangzóan sikernek és Magyar­ország számára is példaértékûnek tartják északi szomszédunk eredményeit.


Mosberger Pálma, Mester Ivett, Piros Péter
A kapitalista világban nem járható út a szociális segélyekre fektetni a hangsúlyt

Jelentõs különbség van a mi és az északi szomszédunk szociális ellátása között. Egyértelmûen jobb és magasabb színvonalú nálunk, mint Szlovákiában, ugyanakkor az is igaz, hogy folyamatos a leszakadásunk hozzájuk képest. A mi kormányaink az elmúlt évtizedben jelentõsen „túllõtték” a szociális rendszerünket. Leginkább a családi pótlékban, a béremelésekben és a nyugdíjrendszerben számították el magukat. Ezzel szemben Szlovákia sokat profitált az egykulcsos adórendszer, a szociális reform elindításával.


Háttér

Hechs László
A jövő kilátásai

Bár Izrael Állam mindössze hatvan évvel ezelõtt alakult meg, még a modern története is legkevesebb százhúsz évre nyúlik vissza. A megalakult állam története során legkevesebb hat nagyobb háborút és még több kisebbet vívott arab szomszédaival. Nagy eredmény és jelentõs vívmány, hogy a zsidó állam az ellene irányuló fegyveres erõszak és terror közepette is él. Gazdasága fejlett és virágzó, társadalmi élete élénk, és polgárainak teljesítményét bármely európai vagy észak-amerikai állam is megirigyelhetné.


Busa Viola
Bibliaellenes Jézus-portré

Paul Verhoeven holland filmrendezõ könyvet írt Jézus Krisztusról. Az erõszakot és szexualitást sok filmjében botrányos módon ábrázoló mûvész állítólagosan húsz év kutatási eredményét foglalja össze mûvében. A könyv A Da Vinci-kódhoz és más, a Bibliát kiforgató „alkotások­hoz” hasonlóan hajmeresztõ állításokat tartalmaz Jézusról.


Hajdú Sándor
Nem leszünk nagyhatalom?
Évek óta várja az ország a nagy bioetanol-áttörést

A világban felhasznált ener­­giahordozók többsége négy-öt országból származik. Ez az aránytalan elosztás sok más nemzet ener­gia­füg­gõ­ségét okozza. Ezért mind több országban tették kö­te­lezõvé a töltõállo­mások szá­mára a bioetanol és a bio­dízel tartását, és komoly tervek készültek az elõál­lításukra. Azonban a piac hamar felülírta az ipar elképzelését, gyorsan drágulni kezdtek a gabonaárak, a biojövõbõl így egy­elõre csak a szép tervek maradtak.


Sebestyén István
Figyel a munkáltató
Belenézhetnek a f otilde nökeink a genetikai adatainkba?

Az állásinterjú részeként elvégzett DNS-tesztbõl reménybeli munkáltatónk megismerheti etnikai hovatartozásunkat vagy akár azt is, hogy génjeink alapján milyen betegség érhet el bennünket nagy valószínûséggel. Nyilvánvalóan csökkenne a „versenyképességünk”, ha kiderülne mondjuk az elhízásra, a cukorbetegségre vagy akár a skizofréniára való hajlamunk. Sõt: ebben az esetben a biztosítók is magasabb díjat számolnának fel nekünk. Jogvédõk szerint ez ma már bármikor megtörténhet, éppen ezért lett volna szükséges az ezzel kapcsolatos tiltást belefoglalni a múlt héten megszavazott humángenetikai törvénybe. A jogszabályt jegyzõ genetikaprofesszor szerint mûvitáról van szó.


Hit és értékek

Hetek-összeállítás
Cionista örömünnep Budapesten

„Izrael Állam a 20. század legnagyobb sikertörténete, hiszen a holokauszt hamvaiból egy virágzó demokráciát sikerült felépíteni” - hangsúlyozta Aliza Bin-Nun, Iz­rael magyarországi nagykövete a budapesti Hit Parkban rendezett zsidó-keresztény konferencián. A rendezvénynek otthont adó Hit Gyülekezete vezetõ lelkésze elmondta: „Tovább harcolunk az antiszemitizmus, az anticionizmus és az iszlám történelemhamisítás ellen.”


Ruff Tibor
Ideges antijudaizmus

A Hit Gyülekezete hétvégi háromnapos konferenciája végén elementáris, még a szervezõket is megdöbbentõ erõvel nyilatkozott meg a kettõs ünnep - a pünkösd és Izrael Állam születésének 60. évfordulója - közös öröme. A zsidó vendégek - köztük az izraeli nagykövet asszony - és a szervezõ keresztények közösen tartott megemlékezése áttörte a tervezett idõbeli és formai keretek korlátait, és mintegy ezer gyermek, tinédzser és felnõtt spontán kialakult, elsöprõ erejû körtáncába torkollott. Azonban a magyarországi radikális jobboldal sem tagadta meg önmagát: a hét elején mindjárt szükségesnek érezte gyorsan kigúnyolni a sikeres rendezvényt.


Külföld

Széchey Noémi
Cunami, ciklon, földrengés
Újabb katasztrófa tépázta meg Ázsiát

Nem kíméli a természet a földet, a múlt héten ciklon söpört végig Délkelet-Ázsián, közel százezer emberéletet rántva a pusztulásba Burmában, a héten pedig Délnyugat-Kínában követelte a földrengés tízezrek életét. Az elsõ rengést még vagy 30 utórengés követte, melynek következtében a 30 négyzetkilométeres epicentrumban az épületek kétharmada összedõlt. Mivel a földrengés a kora délutáni órákban rázta meg Kínát, a legtöbb ember a munkahelyén vagy az iskolában tartózkodott, így az összeroskadó épületek több tízezer embert temettek maguk alá.


Lukács András
Hangadók
100 ember, aki hatással van a világra

Mi a közös Brad Pitt és Steve Jobs között? Elsõ ránézésre talán semmi: míg Brad Pitt házasságaival és filmjeivel vált az elmúlt évtized jellegzetes médiasztárjává, addig Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója elárasztotta a világot személyi számítógépekkel, iPodokkal, és nem mellesleg jelentõs vagyonra tett szert. A kettejük közötti kapcsolat pedig csak annyi, hogy mindketten szerepelnek a Time 100 legbefolyásosabb embert tartalmazó listáján, olyan más személyekkel, mint George Clooney és Vlagyimir Putyin.


Németh Csillag
Fogadatlan prókátor
A lelkész még sok kellemetlenséget okozhat Obamának

Barack Obama egykori szellemi mentora igencsak kellemetlen helyzetet teremtett az illinois-i szenátor körül, akinek elnökjelölése foroghat kockán Jeremiah Wright (képünkön) bujtogató és provokatív retorikája miatt. A visszavonult pásztor a nyilvánosságra került prédikációrészletek után sem hajlandó a háttérben meghúzni magát, és úgy tûnik, tovább tudja rontani Obama esélyét demokrata riválisával, valamint republikánus ellenfelével szemben.


Papp Levente
Kis országok előnyben
Jókép ucirc elnök kell az EU-nak?

A dán miniszterelnök kis szerencsével nagyot ugorhat a szamárlétrán, ugyanis Tony Blair mellett a legesélyesebb aspiránssá lépett elõ az Európai Tanács (ET) leendõ elsõ állandó elnöki pozícióját illetõ találgatásokban.


Online

Digitalizálják a Sínai-kódexet

Elkészült a legrégebbrõl fennmaradt kéziratos Biblia digitalizált változatának elsõ részlete. A Codex Sinaiticus, azaz Sínai-kódex a negyedik században keletkezett Egyiptomban.


Deutsche mark, te csodás

Alig több mint hat évvel a közös európai valuta bevezetése után elégedetlen a németek többsége, és régi pénzük, a jó öreg német márka visszaállítását támogatnák - derült ki a Deutsche Welle hírportál felméréséből.


Kizuhant az ablakon a tolvaj

Súlyos sérüléseket szenvedett egy 14 éves tolvaj Nyíregyházán, miután kizuhant a negyedik emeleti ablakból, ahová a házigazda elõl mászott ki - közölte a Sza-bolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendõr-fõkapitányság sajtószó-vivõje hétfõn.


Bezár a bazár: visszahordják Ausztrália szent köveit

Tömegével hordják vissza az elhordott köveket az ausztrá-liai Ayers sziklához a turisták, mert úgy gondolják, hogy a helyet megátkozták.


Azt mondták
Tovább a cikkhez >>>

A hét fotója

Cím: Virágzik a lángvirág Japánban Tokió nyugati részén, a Hicudzsijama parkban több mint 200 000 mutatós lángvirág pompázik fehérben és a rózsaszín különböző árnyalataiban. Japánban ilyenkor van a virágzási időszaka ennek az eurázsiai hegyvidéki növénynek.


Céline Dion összeroppant vegasban

Állandó torokproblémával küszködik Céline Dion (40), akinek ezúttal kínai turnéját kellett lemondania. Az énekesnõnek elõször ausztráliai koncertkörútjának kellett búcsút mondania, azóta egészségügyi problémái miatt sorra dugába dõl minden terve.


Százezrek csíksomlyón

A ferences kegyhelyre ezúttal is több százezer zarándok érkezett. Az ünnepi szentmisét Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Schönberger Jenõ szatmári megyéspüspök, Tamás József püspök és több száz lelkész mutatta be.


Napi 5 óra a kidőlésig

Világszerte dúl a fitneszõrület. A fogyni vágyók közül egyre többen választják a testmozgást a koplalás helyett. És új betegség, az exorexia, vagyis az edzésmánia szedi áldozatait.


Schumacherék 20 millióra perlik a takarítónőt

Ralf és Cora Schumacher 80 ezer eurós, azaz 20 millió forintos pert indított a család korábbi takarítónõje ellen, mert állítólag több dolgot is eltulajdonított a házból.


Számok
Tovább a cikkhez >>>

A világ legrosszabb rezsimjei

„A legrosszabbak legrosszabbjai“ címmel a héten tette közzé a világ leginkább elnyomó rezsimjeinek listáját az amerikai Freedom House. A demokráciáért és szabadságért síkra szálló szervezet évente kiadott jelentése szerint 2007-ben mintegy 90 országról volt elmondható, hogy az emberi és politikai szabadságjogokat tiszteletben tartja, ugyanakkor 103 országban csorbult valamilyen mértékben a nyugati értékrend alapján definiált liberális demokrácia.


A pápa kritikája

Bírálta a magyar kormánynak a bejegyzett élettársi kapcsolatokat bizonyos helyzetekben a házasságokkal egyenértékûvé tevõ intézkedését a katolikus egyházfõ.


Sosem publikált fotók Hirosimáról

A Kaliforniai Egyetem egyik professzora, Sean Malloy mutatta be pár nappal ezelõtt azt a tíz, korábban publikálatlan fényképet, amelyek nem sokkal a hirosimai atomtámadás után készülhettek.


Drágább az SMS, mint adatot letölteni az űrből

Egészen biztos, hogy ha léteznek marslakók, nem sms-ben küldenek majd életjelet magukról.


Riport

Makki Marie-Rose
Aranykor

Az idõs korosztály nem egy „lerobbant generáció”, nem egy ellátásra szoruló kisebbség, hanem egyenrangú és aktivizálható része a társadalomnak. Európa öregszik, és egyre sürgetõbb az idõsekkel kapcsolatos szemléletváltás, már csak azért is, mert a 65 év felettieknek mindössze az egyharmada szorul gondozásra. „Az idõsek ügyét ki kellene végre emelni a betegápolás - egészségügy - nyugdíjellátás háromszögébõl” - hangoztatja a Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége is, amelynek sikeres mûködése uniószerte példaértékûnek számít.


Sport

Sebestyén István
Csúcson a veszprémi gladiátorok
Tizenhat év után nyert újabb nemzetközi kupát a bakonyi alakulat

Történetének második nemzetközi kupáját hódította el az MKB Veszprém a hétvégén, német ellenfelével szemben. A nem mindennapi csapatsiker a hazai kézilabdasport erejére is rávilágít, hiszen a germán pontvadászat a világ egyik legjobbja.


Szabadidő

Szobota Zsuzsanna
Családi nyaralás

Azokban a családokban, ahol több gyermek is van, a közös nyaralás kérdésében általában kétféle állásfoglalás alakul ki az évek során: „gyerekekkel sehova”, illetve „bárhova, de csak a gyerekekkel”. Legnagyobb szerencsénkre mindkét tábornak igaza van, hiszen kettesben is, de gyermekekkel is hasonlóan csodás és emlékezetes szabadságolásban lehet részünk…, ha kellő körültekintéssel és kreativitással felkészülünk.


Üzlet

Munkatársunktól
Új tulajdon újgazdagoknak

Új tulajdonosokká válhatnak a vállalkozó kedvûek, ha kapnak az alkalmon, és élnek az ÚTP adta lehetõségekkel. Az ÚTP, azaz az Új Tulaj­donosi Program révén ugyanis lehetõség nyílik arra, hogy meghatározott állami vállalatok részvényeibõl vásárolhassanak. A kormány nem titkolja, hogy ily módon igyekszik hosszú távú megtakarításra ösztönözni az állampolgárokat.


M. Varga Katalin
Bábolna földje
Romokban az egykori világcég

A hajdani magyar „csoda”, az átkosban kiépített „birodalom” mára egy torzó, csõdtömeg lett. Muzeális gépsorok, bérelt földek és adósságok. A megmaradt két leányvállalat földterületének, maradék eszközállományának értékesítése és a Bábolna Zrt.-hez tartozó földek tartósbérlete körül komoly zavar alakult ki. A Magosz szerint „szoci panama” húzódik a háttérben.


A hét eseményei
Tovább a cikkhez >>>