Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Nagy-Britanniában a fákon nõ a pénz
A brit pénzembereknek a pénzügyi piaci viharok miatt egyre kedveltebb befektetési célpontja az erdõk felvásárlása. A tavalyi év során több mint 16 ezer hektár erdõt adtak el Britanniában hektáronként átlagosan másfél millió forintért, ami 80 százalékos áremelkedést jelent a 2006. évihez viszonyítva. Az újfajta befektetés vonzó oldala, hogy a tulajdonosok nemcsak adókedvezményben részesülnek, hanem különféle erdõtelepítési és környezetvédelmi támogatásokat is igényelhetnek a kormányzattól. Emellett a faanyag ára is megemelkedett egyrészrõl a kínai és indiai keresletnövekedés, másrészrõl pedig a magas olajárak okozta egyre költségesebb szállítás miatt.

Inflációs csúcs Kínában
Kínában az infláció rekordmagasságban szárnyal, már elérte a 8,5 százalékot. A 12 éve legmagasabb infláció fõ oka az élelmiszer-árrobbanás. Az élelmiszerárak átlagosan 22 százalékkal nõttek egy év alatt, míg az országban legkedveltebb disznóhúsnak az ára 68 százalékkal lett magasabb. A nem élelmiszerjellegû termékek ára áprilisban 1,8 százalékkal nõtt éves bázison. Eközben a kínai gazdaság teljesítménye 10,6 százalékkal növekedett 2007 utolsó negyedévében, ami visszaesés az egy évvel korábbi, 11, 9 százalékhoz képest.

Pesszimistábbak vagyunk
A GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúra indexe szerint egyre pesszimistábbak a magyarok. A cégek bizalmi indexe három, a fogyasztóké pedig tizenhárom éve nem volt ilyen mélyen. Ellenben az áremelési szándék az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatók körében is mérséklõdött, az építõiparban viszont februárhoz képest erõsödött, s az egy évvel ezelõttihez hasonló szintû lett. Erõsödtek a fogyasztók inflációs várakozásai is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a kereskedelemben nem változott, az építõiparban javult, a szolgáltató szektorban és különösen a fogyasztók körében viszont romlott. A lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozásai romlottak, de kedvezõbbek az egy évvel ez­elõt­tinél. Az emberek rövid távú megtakarítási képessége az elõzõ hónaphoz és az egy évvel korábbihoz képest is gyengült.