Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Fogadatlan prókátor
A lelkész még sok kellemetlenséget okozhat Obamának

Barack Obama egykori szellemi mentora igencsak kellemetlen helyzetet teremtett az illinois-i szenátor körül, akinek elnökjelölése foroghat kockán Jeremiah Wright (képünkön) bujtogató és provokatív retorikája miatt. A visszavonult pásztor a nyilvánosságra került prédikációrészletek után sem hajlandó a háttérben meghúzni magát, és úgy tûnik, tovább tudja rontani Obama esélyét demokrata riválisával, valamint republikánus ellenfelével szemben.

Wright múlt heti nyilvánosság elé lépése nem igazán kedvezett az elnökségért ver­seny­zõ illinois-i szenátornak. A lelkész ugyanis nemhogy nem vonta vissza a prédikációkban elhangzottakat, hanem kijelentette, hogy a botrány valójában nem róla, hanem a színes bõrû közösségek támadásáról szól. A lelkész emellett megvédte szep­tember 11-ével kapcsolatos megjegyzéseit, Louis Farrakhant, az Iszlám Nemzet vezetõjét pedig a 20. és 21. század egyik legfontosabb hangjának nevezte, és azt a kijelentését is meg­erõsítette, hogy az amerikai kormány találta fel a HIV-vírust a célból, hogy a színes bõrû lakosságot megtizedelje. A pásztor világossá tette, hogy továbbra is támogatja a szenátor politikai karrierjét, és egyben azt is felvetette, hogy nyitott lenne az alelnöki poszt betöltésére mellette.
A beszámolók szerint Obamát mélyen megdöbbentette egykori mentorának újabb kirohanása, és különösképpen kellemetlenül érintette az, hogy Wright azt állította róla, hogy magánszemélyként egyetért vele. Márciusban, mikor Wright prédikációrészletei körül kirobbant a botrány, Obama úgy nyilatkozott pásztoráról, mint egy „idõs nagybácsiról”, aki néha kellemetlen dolgokat mond, de akkor még továbbra is barátjának nevezte. Wright múlt heti „közszereplése” azonban arra kényszerítette az illinois-i szenátort, hogy teljes mértékben elhatárolódjon tõle. A dolog érdekessége egyébként, hogy egy évvel ezelõtt Wright a The New York Timesnak megmondta elõre, hogy szakadás lesz Obama és közötte. Mint fogalmazott, „ha Barack továbbjut az elõválasztásokon, akkor valószínûleg nyilvánosan el kell határolódnia tõlem”.
Mindazonáltal Obama távolodását már a kezdetekben sem fogadta kitörõ lelkesedéssel a lelkész. 2007 elején, mikor az illinois-i szenátor bejelentette, hogy elindul a demokrata párt elnökjelöléséért, úgy volt, hogy az ehhez kapcsolódó rendezvényen Wright mond egy nyilvános imát. Az eseményt megelõzõ estén azonban visszamondták a felkérést, a lelkész állítása szerint Obama arra hivatkozott, hogy mivel elég kemény prédikációkat tud mondani, úgy döntöttek, az a legjobb, ha nem õ mondja az imát. Wright innentõl kezdve egyre inkább mellõzve érezte magát a kampányból, ami miatt Obama egyik politikai tanácsadójára, David Axelrodra haragudott meg.
Obama a faji kérdéssel kapcsolatos beszédében igyekezett a lel­kész­rõl kialakult képen javítani, mondván, hogy „a színes bõrûek ezen nemzedékének a megalázással, kétséggel és félelemmel kapcsolatos emlékei még nem múltak el”. Az Álmok az apámtól címû életrajzában a jelölt olyan képet fest Wrightról, aki fiatalkorában „likõrrel, az iszlámmal és a hatvanas évek fekete nacionalizmusával volt átitatva”, mielõtt hitéhez visszatért volna. Wright háttere azonban nem igazán áll összhangban ezzel az indokkal.
A lelkész 1941. szeptember 22-én született Philadelphiában. Édesapja 62 éven át volt pásztor a Grace Baptist gyülekezetben German­townban, ahol többféle etnikumú, többnyire középosztálybeli családok éltek. Édesanyja volt az elsõ színes bõrû tanár, aki a Germantown Középiskolában dolgozott. Wright anyja iskolája helyett, amely egyébként faji szempontból rendkívül vegyes volt, egy pár mérfölddel messzebb lévõ elit középiskolát választott. Az iskola diákjai 90 százalékban fehérek voltak, és közel háromnegyedük zsidó. A volt diákok szerint az iskolában semmiféle faji feszültség nem volt tapasztalható, egy híres színes bõrû humorista, Bill Cosby például „csodálatosnak” nevezte az ott töltött éveket.
1961-ben John F. Kennedy felhívására, mely szerint „ne azt kérdezzük, hogy az ország mit tud tenni értünk, hanem hogy mi mit tudunk tenni az országért”, Wright felhagyott a Virginia Union Egyetemen folytatott tanulmányaival, és csatlakozott a haditengerészethez. Két év szolgálat után a haditengerészet szív- és tüdő­gyógyászati orvosi képzésén vett részt. Ebbõl kifolyólag tagja volt a Lyndon B. Johnson elnökhöz az 1966-os mûtétje után kirendelt orvosi csapatnak, mely idõ alatt három dicséretben is részesült. Ezt követõen beiratkozott a Howard Egyetemre Washington D.C.-ben, ahol angolból diplomázott, majd a Chicago Egyetem teológia szakára járt. 1972-ben lett pásztor a Chicago déli részén található Trinitynél, mely a kezdeti 87 tagról mára 8500 tagra duzzadt, és számos társadalmi, továbbá közösségi tevékenységet folytat a körzetben.