Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Talányos döntés
A szemétszállítás és az Audi után Izrael már nem fért bele a programba

Bár a múlt heti hírek még arról szóltak, hogy Magyarországot Gyurcsány Ferenc képviseli Jeruzsálemben Izrael Állam megalakulásának 60. évfordulóján, hétfõn kiderült: mégsem a miniszterelnök utazik a Szentföldre. Vajon miért?

A világ vezetõ hatalmai a legmagasabb szintû képviselettel tisztelegnek és ünnepelnek a modern Izrael kikiáltásának hatvanadik évfordulóján Jeruzsálemben: Bush, Sarkozy, Berlusconi és sokan mások fontosnak tartották a személyes jelenlétet. A múlt hét végéig úgy tûnt, a magyar miniszterelnök is. Azután jött az újabb hír: a május 14-i budapesti kormányülésen napirendre kerül az egészségbiztosítás ügye, és ez felülírja az eredeti terveket, így Gyurcsány nem utazik, nem szólal fel a jeruzsálemi konferencián, és nem találkozik Simon Peresz izraeli állam­fõvel sem. Daróczi Dávid kor­mányszóvivõ azt mondta: a miniszterelnöknek elsõsorban az ország kormányzása a dolga, és az izraeli fél is tudomásul vette a döntést.
Megpróbáltuk kideríteni, mi állhat a döntés hátterében. N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) Közel-Kelettel foglalkozó munkatársa a Heteknek azt mondta: fogalma sincs, miért változtatta meg a magyar fél az eredeti tervet. N. Rózsa érdeklõdésünkre azt is elmondta, az MKI-ban senki nem tudja a választ. Az MKI-t egyébként a magyar kormány hozta létre 2007-ben. Az adófizetõk pénzén mûködtetett intézet feladata többek között hazánk „külkapcsolati stratégiájának elõkészítése”.
Gréczy Zsolt, Gyurcsány kommunikációs fõtanácsadója már több érdemi információval szolgált. Mint érdeklõdésünkre elmondta, a miniszterelnök kedden az SZDSZ-frakció meghívásának tett eleget, hogy személyesen magyarázza el a kormányátalakítás mibenlétét, azután pedig részt vett a parlamenti szavazáson.
A szavazás után este Münchenbe utazott a bajor miniszterelnökhöz: „megbeszélték, mikor viszik el a német szemetet Magyarországról, illetve megállapodtak az Audi vezetõjével, hogy a gyár tovább fejleszt Gyõrben, több millió euró összegben. Ebbe tényleg nem fért volna bele, hogy még Izraelbe is elmenjen” - mutatott rá a fõtanácsadó a sûrû programból fakadó torlódásokra. Gyurcsány egyébként még kedd este vissza is repült Magyarországra, május 14-én pedig részt vett a kormányülésen.
Jeszenszky Géza, az Antall-kormány külügyminisztere nem tartja szerencsés lépésnek az izraeli út lemondását: „Izraelben ma is legalább kétszázezer magyar hátterû, magyarul tudó, otthonában esetleg magyarul is beszélõ izraeli állampolgár él. Az izraeli-magyar kapcsolatokat már csak emiatt is nagyon fontosnak tartom” - mondta a Heteknek Jeszenszky. A volt külügyminiszter szerint egy ilyen jelentõs évforduló alkalmából - amikor ráadásul az amerikai elnöktõl kezdve számos notabilitás jelen van - indokolt lenne a magas szintû magyar jelenlét.
Jeszenszky nem hiszi, hogy Gyurcsányt a hivatalos magyarázatban említett programjai akadályozták az elutazásban, „hanem valamiféle olyan politikai megfontolás, hogy Magyar­országon sokan negatívumnak élnék meg a jelenlétét. Ám ez azért sem ésszerû gondolkodás, mert akiknek Izraelrõl kedvezõtlen a véleményük, azok eleve nem Gyurcsány támogatói, ugyanakkor Gyurcsány ellenfelei között nem mindenki viseltetik negatív érzelmekkel Izrael iránt.” Jeszenszky emlékeztetett rá, hogy annak idején Antall József is járt Izraelben, a közelmúltban pedig Orbán Viktor tett látogatást a zsidó államban.
Diplomáciai szempontból szintén elhibázottnak látja a távolmaradást Jeszenszky: „egy miniszterelnöknek akár van affinitása a külpolitikához, akár nincs, egy ilyen szintû nemzetközi eseményen azért is célszerû megjelennie, mert ott informális keretek között sok mindent el lehet érni, sok mindenkivel lehet beszélni. Sokszor egy kávészünetben lezajlott öt-tíz perces beszélgetés többet ér, mint egy hivatalos találkozó egy órája” - avatott be a diplomácia kulisszatitkaiba Jeszenszky.
Magyarországot végül is Medgyessy Péter utazó nagykövet, korábbi miniszterelnök képviseli a jeruzsálemi ünnepségeken, aminek az az érdekessége, hogy Gyurcsány két héttel ezelõtt jelentette be: meneszti nagyköveti posztjáról Medgyessyt.