Vissza a tartalomjegyzékhez


Számok

96 százaléka az uniós polgároknak félti a környezetet. Az EU lakói leginkább a globális környezeti kérdések miatt aggódnak, például a klímaváltozás (57 százalék), továbbá a víz- (42 százalék) és a légszennyezõdés (40 százalék) miatt.

20000 diplomást vesztett el Magyarország a rendszerváltás óta. A legkedveltebb célpontok az Egyesült Államok és Belgium. Többnyire a jobb fizetés, a szakmai fejlõdés lehetõsége és a hazai taszító társadalmi környezet miatt települnek ki. A Magyar Tudományos Akadémia friss kutatása alapján megállapítható, hogy kritikus szintet ért el az agyelszívás.

10 év alatt több mint ötszörösére nõtt a vezetékes és mobil internetet használók száma - az OECD adatai alapján. Nemzetközi összehasonlításban azonban még mindig a lemaradók között vagyunk. Az EU-tagországok közül egyedül Lengyelország, Szlovákia és Törökország rendelkezik a magyarnál kevesebb telekommunikációs kapcsolattal.

34 évvel van elmaradva hazánk az innováció területén. Magyarország az EU sereghajtói közé tartozik. Ez derült ki a tagállamok fejlesztési tevékenységérõl készült jelentésbõl, amelyet nemrég tettek közzé Brüsszelben. Az összesítés fõ tanulsága, hogy a felzárkózáshoz elengedhetetlen a meglévõ innovációs inputok hatékonyabb felhasználása.

140 házat rombolt le a tornádó néhány perc alatt a virginiai Suffolk városában. A helység polgármestere szerint mégis igazán szerencsésnek érzik magukat, mivel egyetlen ember sem sérült meg súlyosan a forgószélben. A vihar nemcsak házakat, hanem egy óriási bevásárlóközpontot és egy kórházat is letarolt.