Vissza a tartalomjegyzékhez


Bardot: Rasszizmus a vád

A 73 éves egykori filmsztárt akár két hónapig tartó felfüggesztett börtönbüntetésre és 23 500 dolláros bírságra is ítélhetik, amennyiben bûnösnek találják.

Brigitte Bardot­-t, aki a hetvenes években otthagyta a mozi világát, hogy karrierjét az állatok jogaiért küzdõ aktivistaként folytassa, most több rendbeli rasszista gyûlöletbeszéddel vádolják, amit összesen négy alkalommal követett el. A vád­emeléshez az vezetett, hogy tavaly nyílt levelet küldött Nicolas Sarkozy francia elnöknek, melyben az Eid al-Adha, „Az Áldozat Ünnepe” nevû muszlim vallási ünnepet támadta, aminek során a muzulmánok leölnek egy birkát. „Elegem van belõle, hogy ez a népség a hatalmában tart minket, a pusztulásunkra törnek, elpusztítják az országunkat, és nekünk tûrnünk kell tetteiket” - állt a levélben.
Bardot egyébként nem elõször áll rasszista gyûlöletbeszéd vádjával a bíróság elõtt: elõször 1997-ben kellett jogi úton felelnie megjegyzéseiért. Legutóbb pedig hasonló kijelentések miatt egy 7900 dolláros büntetést hajtottak be rajta. Bardot nem jelent meg a tárgyaláson egészségi állapota miatt. Ítélet az ügyben a közeljövõben várható.