Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei Judith
Tunézia Afrika kapuja

Budapestrõl mindössze kétórányi utazással elérhetõ az Afrika kapujának is nevezett Tunézia, ahova az év minden hónapjában szívesen látogatnak a turisták. Köszönheti ezt kellemes mediterrán éghajlatának, kristálytiszta tengerének, ezerháromszáz kilométernyi finomhomokos partjának, modern szállodáinak és a tunéziaiak utánozhatatlan vendégszeretetének!

Történelmérõl dióhéjban annyit érdemes megjegyezni, hogy az 5. század elsõ harmadában a vandálok Geiserich vezetésével itt alapítottak államot, fõvárosának pedig Karthágót tették meg. 1269-ben Tunézia is bekapcsolódott a levantei kereskedelembe, ekkor azonban már Tunisz volt az ország fõ­városa. 1945-tõl Franciaország társult állama lett. Az 1956-os év nekik szerencsés fordulatot hozott: az ország független monarchiává vált. Jelenlegi államformája a köztársaság. Tunézia legfõbb gazdasági bevétele a turizmusból jön. Felismerve kedvezõ földrajzi adottságát és a turizmus lehetőségét, luxushoteleket építtettek a fõleg Európából érkezõ vendégek számára. Másik bevételi forrásuk a mezõgazdaság. Hagyományosan gabonaféléket, olajbogyót és szõlõt termesztenek. Fejlett a szarvasmarhatartás, és a halászat is igen jövedelmezõ. Infrastruktúrája modern, számos autópálya közül lehet választani, ha bejárjuk az országot. A közbiztonság annyira jó, hogy a tengerparton felejtett értékek sem tûnnek el. Az egy fõre jutó havi jövedelem csekély, az emberek mégis ápoltak és barátságosak.

Tunisz

Tunisz fallal körülvett óvárosa, Medina nyújtja a legtöbb látványosságot. Alapítása a Kr. u. 7. századra tehetõ. Különbözõ korok és kultúrák építészeti remekmûveiben gyönyörködhetünk, ilyen az Aziuna mecset, amelynek építéséhez kétszáz oszlopot hozattak Kar­thá­góból. Monumentális építmény a Tourbet l-Bey, a hajdani előkelőségek mauzóleuma, vagy a fõváros legrégebbi lakóépülete, a Dar l-Haddad, ami a Világörökség része. Már messzirõl illatozik a parfümkészítõk utcája, hamisítatlan keleti hangulat várja az idelátogatókat, a Bardo Múzeum a világ egyik legszebb mozaikgyûjteményét õrzi.

Karthágó és környéke

A tunisziak Szentendréjének is szokás nevezni a jellegzetes mediterrán kisvárost, Sidi Bou Saidot, melyet macskaköves utcái és egységesen kékre festett ablakai tesznek lenyûgözõvé. Innen könnyen átjuthatunk Karthágóba, amely a mediterrán térségért folytatott véres harcok színtereként vonult be a történelembe. Nyolc ásatási terület is található itt, egymástól több kilométerre.

További látványosságok

A Cap Bon félsziget Tunézia legkedveltebb turisztikai célpontja, valamikor ez a földnyelv kötötte össze Szicíliát és Tu­né­ziát. A félsziget legszebb üdülõ­helye Ham­mamet, amelyet szûk sikátorai és mecsetei tesznek jellegzetessé. A Tuné­zia déli partjainál fekvõ kis zöld sziget, Djerba valóságos üdülõ­paradi­csom, a legenda szerint Odüsszeusz is elvetõ­dött ide. A sziget legfõbb látnivalója a 2,5 ezer éves zsinagóga, amely a világ talán legõsibb tóratekercsét õrzi. El-Jem arról vált híressé, hogy a Kr. e. 230-ban épült Colosseum - mely jelenleg az UNESCO Világörökség része -, Afrika legnagyobb római kori építménye a ma­ga 30 ezer férõhe­lyé­vel. Itt található To­zeur, az ország legrégibb települése, valamint Tunézia legnagyobb pálmakertje.

Kuszkusz minden mennyiségben! 

Tunézia nemzeti étele a kuszkusz, mely búzadara paradicsommártással összekeverve, zöldséggel, bárány-, baromfi- vagy halhússal tálalva. Tunézia turistaparadicsomaiban járva érdemes megkóstolni a briket, mely hússal és zöldséggel töltött, leveles tésztából készült húsos táska. A kereskedelmi élet központja persze a bazár, ahol sok apró üzlet kínálja az európai ízléshez képest szokatlan és különleges portékát.

Luke Skywalker bunkere

Dél-Tunéziába más érdekességek is odacsábítják a turistákat. Holdbéli tájak, érdekes felszíni formák, fantasztikus helyek: ez Matmata, ahova George Lucas megálmodta a Csillagok Háborújából ismert Tatooine bolygót, azóta is a rajongók „szent zarándokhelye”. Most hotelként funkcionál a barlanglakás, ahol egykor az ifjú Skywalker lakott. A forgatáskor beépített díszletek érintetlenül megmaradtak, a gumiajtó, a csövek és a sci-fi berendezések ingyen megtekinthetõk.