Vissza a tartalomjegyzékhez

Kiss Tünde
A kiégett teniszcsillag

Teniszütõjét ütõkártyára cserélné a tenisz negyvenéves német legendája, a háromszoros wimbledoni bajnok, akinek nevéhez adócsalása óta büntetett elõélet és válását követõen leépült családi utóélet is fûzõdik. Boris Becker játékszenvedélyét újabban a pókerben éli ki, s az eddigi eredmények szerint a szerencsétlen szerencsejátékosok kiemelt helyéért küzd.


Fotó: Reuters

Becker vagy két éve vette kezébe a kártyát, idővel nagyban kezdett játszani, esetenként tízezer eurót is otthagyott az asztalnál, így érthetõ örömmel vették csatlakozását a „profi­ ligába” - Póker Világbajnokság, Póker Világkupa és hasonló mérkõzéseken méretteti meg magát. Az izgalmakat fokozandó, Becker beszállt a világháló pókerhálós üzletrészébe, amivel a törvényesség általa eddig sértetlenül hagyott határát súrolja. Németor­szág­ban ugyanis jelenleg csak kaszinókban lehet törvényesen pénzért játszani szerencsejátékokat; így a máig szabályozatlan online szerencsejáték folytán az állam jelentõs bevételektõl esik el. Az egykori teniszcsillag egy pókeroldal olyan részlegét reklámozza, ahol virtuális pénzzel zajlik a játék, de a végcél valójában a játékosok valós pénzzel mûködõ oldalakra irányítása, s ezeken már óriási hasznot húz a cég. Becker az egyébiránt jellegzetesen égnek meredõ haját hátrazselézve, a játékbarlanglakók réveteg tekintetét felöltve vált a legnagyobb online-tornákat lebonyolító PokerStars hûvös pókerarcává.
Boris Becker szüleinek egy szem fia­­ként egy Leimen nevû kisvárosban nőtt fel. Apja szó szerint saját kezével építette fia pályáját, történetesen õ tervezte azt a sportcsarnokot, ahol Boris ütögetni kezdte a labdát. A fiú túlságosan is jól játszott, hamarosan kikövetelte magának a versenysport. 1985-ben, tizenhét évesen Becker lett a legfiatalabb Wimbledonban trófeát nyert sztár a férfiaknál, egyben az elsõ német, és az elsõ kiemelés nélkül diadalmaskodó játékos is. Az ifjú tehetség olyan öles léptekkel haladt a világhírnév felé, hogy még a jó szimatú sportszergyártók sem fedezték fel a benne rejlõ üzletet. A rajongók lányserege azonban az új teniszbálvány nyomába eredt. „Ezek a hisztérikus, õrült lányok órákat is vártak rá a hoteleken kívül - dohogott Becker edzõje. - Tisztességes ilyet egy gyerekkel tenni?!” Noha Boris ekkor még növésben volt, a vekker nála valahol ez idõ tájt megállt: „Mintha ma is tizenhét volnék” - mondogatja azóta is. A wimbledoni gyõzõnek nem volt jogosítványa, még sört sem ivott soha, idejének nagy részében egyszerûen az álmának élt: teniszezett. „Egy burokban éltem, amelyben az edzõm és a menedzserem tartott. Nem láttam a teljes képet a világról. Nem figyeltem arra, mit mond a tévé, egyáltalán nem olvastam újságot. Az életemet Wimbledon változtatta meg. A sorsom egy olyan emberhez lett hasonló, mint akit a tengerbe hajítottak, nem volt más választásom: úszom vagy megfulladok. Végül valahogy partra vergõdtem, de menet közben tömérdek vizet nyeltem” - tekint vissza Becker a hírnévvel járó megpróbáltatásaira.
A média szélsebesen felkapta, két év alatt máris fél tucat könyv jelent meg róla, nem beszélve a rengeteg cikkrõl, melyek legalább annyira foglalkoztak magánéletével, mint sporteredményeivel. „Tudom, hogy hülyén hangzik, de hihetetlenül nagy hõsnek számítok Németországban - nyilatkozta alig húszévesen. - Részemrõl állok elébe, hogy az legyek, afféle kicsi és jófajta hõs, még ha tudom is, az ilyenek rövid életûek.” Furcsa módon tartotta magát a szavához: később bevallotta, hogy kisszerû gyógyszer- és alkohol­füg­gõ­ként élt, míg meg nem ismerte késõbbi feleségét, Barbarát. A hölgy a nyolcadik hónapban járt, amikor összeházasodtak, az eljegyzést a lehetõ legnaturálisabban adták hírül: egy magazin címlapfotóján a leendõ Becker család anyaszült meztelenül szerepelt. Barbara és Boris fiai ma tizennégy, illetve nyolcévesek. Szintén nyolcéves Becker törvénytelen lánya, Anna Jermakova, aki még egy egyéjszakás kalandnak sem minõsíthetõ eset következményeként jött világra. Aznap történt Becker ’99-es wimbledoni kiesése, és a depresszióba süppedõ férfi még az éppen második fiukat váró feleségével is csúnya veszekedésbe keveredett. Bár a harmincegy éves játékos röviddel ezután nyugdíjazta magát és abbahagyta a teniszt, a tornavesztés volt a legkisebb vesztesége; a félrelépést nem élte túl Beckerék házassága. Azóta Becker magánélete abból áll, hogy szinte évente más és más színesbõrû nõvel mutatkozik, akik általában megszólalásig hasonlítanak volt feleségére, abban a tekintetben is, hogy többségük modell. Becker kislánya ezalatt pénzéhes anyjának ügyködése folytán ma Német­ország elsõ ­számú gyereksztárja lett: modell­kedik, kifutón szerepel, fotói elárasztották a magazinokat: anyja attól sem riad vissza, hogy félmeztelenül fotóztassa Annát. Boris pedig nem szereti a kislányt, s ezen a pozitív apasági teszt sem változtatott.
A teniszlegenda pályája során egyesben hatszor aratott Grand Slam-diadalt, karrierje során 713 alkalommal gyõzött, 214-szer hagyta el vesztesen a pályát, de a világranglistát mindössze 12 hétig vezette, még ’91-ben. A profi sportban eltöltött tizenöt év alatt 25 millió dollár ütötte a férfi markát, amely a „civil” élethez jó alapot jelentett, idõközben azonban nemcsak családját vesztette el, hanem a zûrök miatt benyújtott számlák miatt jelentõs vagyont is. 2000-ben a Jermakova-ügy miatt 3 millió dollárt, 2001-ben a válás kapcsán összesen 18 millió dollárt fizetett; 2002-ben adócsalás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetés helyett végül „csak” félmillió dollárt róttak ki rá. A pókerasztalnál vélhetõen már az autókereskedõ és sportszergyártó vállalkozásaiból származó jövedelmét kockáztatja Becker. A sportbálvány életének sötét oldalait pár éve megjelent önéletrajzi könyvében kommentálta, mûve címét (Pillanat, ó ne szállj tovább) egyébként Faust szájából vette. Másik kedvence James Dean. „Gyerekkoromtól fogva nagy csodálója voltam a munkásságának, egészen megigézett, ahogyan Dean borotvaélen táncolva élt, az élet és halál közti keskeny vonalon. Visszanézve az én életem valami ilyesmi volt” - tűnődik a teniszcsillag porából született pislákoló pókersztár.