Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Szilárd
Nálunk bizonyíthat Koeman
Holland edző a labdarúgó-válogatott élén

Lothar Matthäus után újra külföldi szakember irányítására bízta az MLSZ a magyar labdarúgó-válogatott vezetését. A holland Erwin Koeman kinevezésérõl megoszlanak a vélemények. Mint emlékezetes, nem is olyan rég még szimpátiatüntetések voltak Várhidi Péter maradása mellett, aki elkezdett valami olyat, amirõl addig leginkább csak beszéltek, mintsem csinálták volna. A válogatott megfiatalítása az Olaszország elleni barátságos meccsen elért gyõze­lem­mel egy ország rokonszenvét nyerte el. Ami azonban utána jött, alaposan csökkentette a nagy lelkesedést.

Várhidi Pétert a csúfosan megbukott Bozsik Péter helyére nevezték ki a válogatott élére mint ideiglenes edzőt. Úgy kellett átvennie az irányítást, hogy gyakorlatilag már akkor eldőlt: nem juthatunk ki a 2008-as Eb-re. A válogatott körüli hangulat a mélyponton volt, elég ha a Málta elleni csúfos vereségre gondolunk.
Az új edző nem törődött azzal, hogy bármikor találhatnak másik szakembert a válogatott élére, és elkezdte beépíteni a fiatalokat a barátságos meccseken. Főleg külföldön játszó futballistákat hívott be a keretbe.
A fordulópont a görögök és a norvégok elleni Eb-selejtezős vereség után jött el. Az Olaszországgal vívott barátságos meccsen egy fiatal, szimpatikusan küzdő válogatott ért el bravúros 3-1-es győzelmet, majd Lengyelországot győzték le idegenben szintén barátságos mérkőzésen.
Várhidi szerint ez a csapat a 2012-es Eb-re érhet be, addig nem ígért semmit: „Ezt a válogatottat nem szabad az eredményesség alapján megítélni. Ha koncepciót akarunk, akkor be kell áldoznunk az eredményességet.” A törökök elleni 3-0-ás vereség szintén a csapat mellé állította a közvéleményt, mivel a csapat jó játékával a törökök nem tudtak mit kezdeni egészen addig, míg egy bírói tévedés miatt összeomlott a magyar válogatott.
Mivel Várhidi posztja nem volt biztos, megerősödtek azok a hangok, amelyek őt követelték kapitánynak hosszú távon. Ezek a hangok hamar lecsendesedtek, látva a Moldova elleni három- és a Szlovénia elleni egygólos sima vereséget és az ott nyújtott lélektelen játékot. Az Eb-selejtezők végeredménye is igen lehangoló, hiszen a magyarok a hatodik helyen végeztek selejtezőcsoportjukban, amire eddig még nem volt példa. A csapat Bosznia és Málta kivételével mindenkitől kikapott.
Így hosszú távú tervek ide, fiatalítás oda, az MLSZ új kapitány után nézett. Mindenképpen külföldi edzőt akartak: a norvég Trond Sollied, a belga Aad De Mos és a holland Erwin Koeman jelöltek közül az utóbbi került ki győztesen. Koeman, aki egyébként az egyik legrosszabb idényét produkáló Valenciától elzavart Ronald Koeman bátyja, játékosként tagja volt az 1988-as Európa-bajnok holland válogatottnak, és részt vett az 1990-es vb-n is. A belga Mechelennel KEK-et és Európai Szuperkupát nyert. Edzőként a legnagyobb sikere a Fe­yenoorddal elért harmadik hely. A tavalyi idényben azonban az utóbbi évek legrosszabb teljesítményét nyújtva a hetedik helyen végeztek, így Koeman májusban kénytelen volt lemondani, azóta pedig nem vállalt állást.
A holland edző sok szempontból párhuzamba állítható Lothar Matthäusszal, hiszen ha nem is volt olyan klasszis futballista, mint a német, jelentős sikereket ért el játékosként, edzőként azonban még nem tett le sokat az asztalra. Erwin Koeman vasárnap egy elegáns szállodában írta alá 2009-ig szóló szerződését, amelyben benne foglaltatik az U21-es válogatott irányítása is. „Nagy kihívás és komoly esély ez a lehetőség számomra. A célom a 2010-es világbajnokságra kijutni. Ismerve az ellenfeleket, nehéz feladat előtt állunk, de hiszem, hogy tehetséges labdarúgók a magyarok” - mondta Koeman. Ami azt illeti, a holland valóban nagy fába vágta a fejszéjét, ugyanis a 2010-es Dél-Afrikában rendezendő vb-re való kijutásért Magyarország Por­tugá­liával, Svédországgal, Dá­niával, Albániával és Máltával került egy csoportba. A portugál, svéd, dán hármas jóval esélyesebb, és a többiek ellen sem mehetünk biztosra. Egyébként - Matthäus-szal ellentétben - Koeman kinevezését nem előzte meg túl nagy felhajtás. Érthető módon egyedül Hollan­diában kapott az ügy nagyobb visszhangot, ahol kiemelték, hogy a kapitány olyan tehetségekkel dolgozhat majd együtt, mint a PSV-vel bajnoki címet nyert Dzsudzsák Balázs.
Érdekesség, hogy több holland lapot olvasói levelek világosítottak fel arról, miszerint Magyarország Közép-Európában van. Azt írták ugyanis, hogy Guus Hiddink és Leo Beenhakker után újabb holland edző vállalt munkát Kelet-Európában.
A magyar válogatott egyébként utoljára 1986-ban a Mexikói vb-n szerepelt nemzetközi viadalon. Azóta sok edző sok elképzeléssel, tervvel próbálta meg kijuttatni a csapatot, ez idáig sikertelenül. Koeman számára mindenesetre követendő példa lehet az, hogy a hagyományos magyar sikersportok - mint a vízilabda - mellett újabban a kézilabda és a jégkorong is nemzetközi sikereket mutathat fel.