Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Ha rákerülsz a lapátra

A csalódást keltõ szezon után nagytakarítás és megújulás várható a Barcelona futballcsapatánál. Ronaldinho és Henry mehet, eljött Messi és Krkic ideje.

Nagy reményekkel vágott neki az idei szezonnak az FC Barce­lona. A katalánok csatársorát õsszel még a „Fantasztikus Négyesként” becézték, és mivel a védelem is elismert játékosokból állt, a katalán szurkolók biztosak voltak csapatuk sikerében. A pesszimisták ugyanakkor attól féltek, hogy hasonlóan jár a csapat, mint korábban az õsi rivális Real Madrid: tele lesz a keret világklasszisokkal, de a sok csillag között nem alakul ki megfelelõ csapatszellem.
A szezon végéhez közeledve kijelenthetõ, hogy a Barca kiábrándító szezont produkált: a bajnokságban hét fordulóval a vége elõtt hétpontos hátrányban van az amúgy nem túl acélos Real Madriddal szemben, és gyakorlatilag õsz óta kiszállt a bajnoki címért folyó küzdelembõl.
A kupában az utóbbi évek legrosszabb Valenciájával szemben vérzett el, egyedül a Bajnokok Ligájában sikerült talpon maradnia, hála a szerencsés sorsolásnak.
A Barcelona csak jobb gólarányának köszönheti, hogy még õrzi második helyét a Villarreal elõtt, harmincegy bajnokijából mindössze tizenhetet tudott megnyerni. A katalánokat az se vigasztalja, hogy a 17 éves Bojan Krkic szépen rugdossa a gólokat, és személyében egy újabb szupertehetség bontogatja szárnyait.
A Barcelona számára idén szinte minden rosszul sült el: kulcsjátékosai, Lionel Messi, Samuel Eto’o vagy Ronaldinho folyamatos sérülésekkel bajlódtak. A sérüléshullám mellett néhány játékos hozzáállása is komoly szerepet játszott a Barca hanyatlásában. Nem volna csoda, ha a vezetõség többüknek is ajtót mutatna. A legfrissebb hírek szerint Thierry Henry is távozhat, akit a Chelsea látna szívesen. Henry örömmel térne vissza Londonba, hiszen így gyakrabban láthatja lányát, aki korábbi feleségével együtt az angol fõvárosban él. Az angol sajtó szerint a magánéletbeli problémái vezettek ahhoz, hogy Henry meg se közelítette azt a szintet, amit az Arsenalban nyújtott.
Henry mellett valószínûleg Ronal­dinho is új csapat után nézhet.
A spanyol sajtó szerint Frank Rijkaard vezetõedzõ megelégelte a brazil éjszakai mulatozásait, amelyek miatt idén rettentõen visszaesett a teljesítménye. A tízes számú játékos hanyatlását pedig az egész csapat megérezte.
Az aranylabdás játékos iránt a Milan már hivatalosan is érdeklõdik, bár a katalán klub a héten arról számolt be, hogy az olaszok még nem tettek konkrét ajánlatot a világbajnok futballistáért.
„Megpróbáljuk leigazolni. Már régóta érdeklõdünk iránta” - nyilatkozta Silvio Berlusconi, a Milan elnöke. A Milan mellett általános derültségre a Manchester City is vinné a brazilt, amely jövõre egy Ronaldinho-Peter Crouch csatárduóval rémisztgetné az ellenfeleket. Ronaldinho a bajnokságban eddig csak öt gólt rúgott, így a Barce­lonánál nem ragaszkodnak úgy hozzá, mint korábban.
A két klasszis eladásából befolyt összeg jelentõs részét a Barcelona Daniel Alvesre, a Sevilla brazil hátvédjére akarja költeni.
A Sevilla 30 millió eurót kér a védõért. Alves megvétele azt bizonyítja, hogy a védelem is komoly átalakításra szorul. Gianluca Zambrotta minden bizonnyal visszatér Olaszországba, és a Milanban folytatja pályafutását. Emellett kérdéses, hogy a 36 éves Lilian Thuramnak mekkora jövõje lehet a klubnál.
Ami az érkezõket illeti, Didier Drogba elõkelõ helyen szerepel a katalánok kívánságlistáján. Az elefántcsontparti nem csinál titkot abból, hogy mennyire rosszul érzi magát a Chelsea-ben, fõleg miután összeveszett két csapattársával, Claude Makelelével és Petr Cech-hel. Drogba az egész szezon alatt fruszrált volt, amiért a vezetés elmozdította José Mourinhót a kispadról. Emellett nem örült annak sem, hogy januárban Nicolas Anelka személyében riválist kapott a csapaton belül.
Mindenesetre Drogba mellett új edzõ is érkezhet Barcelonába, hiszen Rijkaard csak egy BL-gyõzelemmel menthetné meg állását. Michael Laudrup kiváló szezont produkált a Getafe élén, így a Barcelona és a Chelsea is szívesen kispadra ültetné a dánt. Laudrup korábban már futballozott a katalánoknál, most edzõként is a csúcsra érhet velük. Ami biztos: Joan Laporta, a klub elnöke leszögezte, hogy a Chelsea korábbi edzõje, az önbizalomtól duzzadó José Mourinho biztosan nem kap szerepet a Barcelona megújításában.