Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Mai rabszolgaság
Piranhák között, éhezve élt egy bolgár család

Bár Nagy-Britannia idén ünnepelte a klasszikus rabszolgaság eltörlésének 200. évfordulóját, a rabszolgaság ma is nagyon valóságos jelenség, még Európában is. Ennek egy újabb nyilvánosságra került esete borzolta a kedélyeket az elmúlt héten Olaszországban.

Az olasz rendőrség állampolgári bejelentést követően vonult ki és záratta be azt a dél-olaszországi cirkuszt, ahol egy 19 éves bolgár lánynak piranhákkal teli medencében kellett úsznia, míg 16 éves húgának kígyók és madárpókok társaságában kellett a közönséget szórakoztatnia.
A rendőrség három olasz férfit tartóztatott le, a cirkusz tulajdonosát, annak fiát és vejét, mivel erőszakkal kényszerítették a lányokat a „mutatványok” végrehajtására. A rendőrségnek a tulajdonos - neve elhallgatását kérő - lánya elmondta, hogy a bolgár lányokat megfélemlítéssel tartották fogva, és napi 15-20 órát kellett dolgozniuk mindössze heti 100 euróért. A cirkusz tulajdonosa ugyanis az eredetileg beígért 480 euróból 380 eurót a „költségeik fedezésére” visszatartott.
A Marino cirkusz a dél-olaszországi Petina városkában egy kétszáz férőhelyes sátorban tartotta előadásait. A rendőrséget azután értesítette egy néző, hogy látta: a 19 éves lány a „félelemtől remegve” próbált kimenekülni a medencéből, ám a cirkusz tulajdonosa folyamatosan visszanyomta őt a vízbe. 16 éves húgát pedig megmarták a kígyók, és több helyen megsebesítették, annyira szorosan tekeredtek a lány köré. A cirkusz tulajdonosa valami szerrel ugyan bekente a lány sérüléseit, ám orvoshoz nem vitte el. A rendőrség ezt követően civilruhás rendőröket küldött a helyszínre, akik bizonyítékként filmre vették a mutatványt. A rendőrség szerint a cirkusz működtetőit meglepte letartóztatásuk, de nem próbálták meg kimagyarázni a helyzetet.
A rendőrség jelentése szerint a mára már biztonságos helyre vitt bolgár család egy csótányokkal teli állatszállító teherautó platóján lakott. A lányok szülei is a cirkusznak dolgoztak, az anya szakácsként, az apa takarítóként. A rendőrség szerint az anya egyszer megpróbált elszökni, ám elkapták, és súlyosan megverték. A 19 éves lányt ráadásul egy fülprobléma miatt eltiltották a víztől - különösen a hideg víztől - az orvosok, ugyanakkor a medencében levő víz jéghideg volt, hogy ezzel nyugtassák le a húsevő piranhákat.

***

A rabszolgaság, modern formájában a kényszermunka ma is milliókat érint világszerte. Az ENSZ adatai szerint a jelenség fellelhető a világ valamennyi országában, térségtől és a gazdaság típusától függetlenül. A kényszermunka meghatározása szerint olyan munka, amelynek elvégzésére büntetés terhe mellett kényszerítenek valakit. A kényszermunkára szorított emberek mind nagyobb része az emberkereskedelem áldozata.
A kényszermunka illegális jellegéből adódóan nem állnak rendelkezésre megbízható adatok, egyes kutatók azonban 27 millióra becsülik a kényszermunkások számát világszerte. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint viszont ez a szám „csak” 12,3 millió, ami még így is azt jelenti, hogy a világon ezer emberből legalább kettő kényszermunkát végez. A kényszermunkát végzők aránya Ázsiában, Latin-Amerikában, a karibi térségben és Fekete-Afrikában a legmagasabb.
Bár a kényszermunkát az állam is előírhatja - ilyen például a börtönmunka vagy a büntetésként kiszabott társadalmi munka végzése -, legnagyobb részét (80 százalék) mégis magánemberek hajtatják végre, kifejezetten gazdasági haszonszerzés céljából. Ide tartozik a háztartási vagy mezőgazdasági kényszermunka, illetve a kereskedelmi célú szexuális kizsákmányolás, mely a kényszermunkát végzők 11 százalékát érinti.
Az ENSZ adatai szerint a kényszermunkát végzőknek mintegy ötöde az emberkereskedelem áldozata - ez azt jelenti, hogy világszerte mintegy 2,5 millió ember van egy adott pillanatban emberkereskedők fogságában. Az emberkereskedelem mintegy 31 milliárd dolláros (több mint 5000 milliárd forint) hasznot hoz évente, amelynek fele a fejlett ipari országokban realizálódik. Ez világméretekben évente 13 ezer dolláros (2,1 millió forintos) hasznot jelent kényszermunkásonként.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint a kényszermunkára szorított emberek fele kiskorú, azaz mintegy 5-6 millió között van azoknak az 5-14 éves korú gyerekeknek a száma, akiket munkára kényszerítenek. Nagy részük eleve rabságban született, vagy saját szülei adták el, illetve elrabolták őket. Világméretekben azonban mintegy 211 millió 5-14 év közötti gyerek dolgozik, ugyanakkor többségük nem tekinthető kényszermunkásnak, annak ellenére, hogy nemzetközi szempontok szerint még túl fiatalok a rendszeres munkavégzéshez.