Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Ma még nem szakad
Csőre töltve

Megelégelték a szocialisták, hogy a szabad demokraták konfliktus helyzetben rendre a koalícióból való kilépéssel fenyegetőznek. Az MSZP-ben egyre többen szorgalmazzák, hogy mostantól ők szabjanak feltételeket az SZDSZ-nek.


Egyre több szocialista szemében vörös posztó az SZDSZ

„Nincs hova hátrálnunk, legalább félévnyi »lélegzetvételnyi« időhöz kell jutnunk, ezért több engedményt nem adhatunk a liberálisoknak, akik népszerűtlen javaslatokat kívánnak áterőltetni” - indokolta lapunknak egy szocialista vezető, miért fordítják meg a szereposztást a koalícióban. Szerinte amennyiben a baloldal továbbra is enged a „reformmániában” szenvedő Kóka Jánosnak és csapatának, véglegesen megrendül az MSZP bázisa.
Ráadásul általános vélekedés a szocialisták között, hogy az SZDSZ elnöke a pártján belüli megrendült bázisát éles koalíciós konfliktussal, az úgynevezett reformkarakter erősítésével próbálja majd megerősíteni, ami viszont tovább erodálja a baloldal támogatói körét. „A párttagság körében általános vélekedés, hogy ne egy belső viszályoktól sújtott, egyszázalékos párt dirigáljon a koalícióban” - érvelt forrásunk, aki szerint a baloldali bázist megnyugtatná, hogy végre az MSZP is az asztalra mer csapni, és szembe mer menni a népszerűtlen neoliberális politikával.
A napok óta tartó koalíciós belháború során a szocialisták informális csatornákon keresztül az SZDSZ mindkét szárnyát, Kóka János körét és Fodor Gábor híveit is tájékoztatták a baloldalon tapasztalható „keserű hangulatról”. Egyébként az SZDSZ sem egységes a politikája irányában, hiszen éppen múlt heti számunkban nyilatkozta Béki Gabriella - Fodor Gábor támogatója -, hogy a pártnak változtatnia kellene a neoliberális politikáján.
Az MSZP-vezérkarban kielemezték, hogy a húszfős liberális frakcióból melyik képviselő számítható a Kóka-, illetve a Fodor-szárnyhoz. A „kókistákat” tartják radikális reformmániákusoknak, akik kritikus helyzetben akár a koalíció felmondását is bevállalnák, míg Fodor Gábor és támogatói minősülnek a mérsékelteknek. Jelenleg Kóka támogatói alkotnak többséget a szabad demokrata frakcióban, igaz, a kormányzóképességet 6-7 „fodorista” is képes biztosítani.
Érdekesség, hogy a nyilvánosság előtt Mesterházy Attila frakcióvezető-helyettes állt elő - mint az MSZP egyik platformjának, a Harmadik Hullámnak a vezetője - az SZDSZ megregulázásának ötletével, aki - tudomásunk szerint - „megszagolta”, hogy már az MSZP szűkebb vezérkarában is eldöntötték, keményen odaszólnak a liberálisoknak, ezért a párttagságban és a vezérkarban is eluralkodó hangulatot felhasználva saját szakállára „megfenyegette” az SZDSZ-t. Mint fogalmazott: a Harmadik Hullám Platform arra kéri Gyurcsány Ferencet, hogy amint az SZDSZ tisztújítása lezárul, haladéktalanul kezdeményezze a koalíciós szerződés újratárgyalását, tartalmi és strukturális szempontból egyaránt.
„Az MSZP táborában egyre elégedetlenebbek, hogy miért az SZDSZ dirigál a koalícióban. Emellett a Tony Blair és Antony Giddens nevéhez köthető harmadikutas baloldali politizálás korlátai is nyilvánvalóak lettek, ezért »fél balra át«-ra van szükség a kormányzati munkában” - indokolta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a Harmadik Hullám Platform elnöke, hogy miért javasolják Gyurcsány Ferencnek a koalíciós partnerrel való együttműködés újragondolását.
„Felszólítjuk az SZDSZ-t, hogy tisztújítási kampánya során ne azon versengjen, hogy ki tudja jobban megalázni az MSZP-t, a jövőt ugyanis beárnyékolhatja egyik vagy másik fél kompromisszumra való képtelensége, zsarolása vagy felelőtlensége. Ez pedig elvezethet oda, hogy adott körülmények között az MSZP számára válik vállalhatatlanná a koalíció” - fogalmazott Mesterházy.
Mesterházy szerint egyébként a kabinet külső támogatására szakítás után is kapható lenne jó pár szabad demokrata, s ad hoc ügyekhez más pártok képviselőit is meg lehetne nyerni. Konkrét ügyeket emlegetve a politikus kifejtette: az egészségügyben olyan megoldást támogatnak, amely lehetővé teszi, hogy magánbefektetők nélkül is működhessen a rendszer. Szimpatikus megoldásnak az MSZP eredeti javaslatát nevezte, amelyben a hét regionális pénztár állami tulajdonban maradna.
A politikus egyébként kezdeményezte, hogy pénteken az MSZP platformjai ebben a témában ülésezzenek, és közös álláspontot fogalmazzanak meg. A szocialisták egyébként hétvégén úgynevezett értékelő kongresszust tartanak. A szocialista vezetők szerint a vesztett népszavazás és a népszerűségi mélyrepülés következtében nehezen kiszámítható a küldöttek hangulata.