Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Havel: a KGB és a maffia uralkodik Oroszországban

Oroszországban a KGB és a maffia uralkodik - állítja Vaclav Havel volt cseh államfő. A Lidové Noviny cseh napilapban szerdán megjelent interjúban Havel kijelenti, hogy „Putyin kora a diktatúra egy új típusát alakította ki, amely csak annál veszélyesebb, hogy nem feltűnő formában nyilvánul meg”.

Véleménye szerint a kommunizmus és a kapitalizmus legrosszabb formája ötvöződik a putyini rendszerben. „Leegyszerűsítve úgy mondhatnánk, hogy valójában a KGB és a maffia szövetsége került hatalomra”, ám az emberek tanultak a múltból, és számos dolgot már nem olyan feltűnően csinálnak, mint például Brezsnyev idejében. Az új elnök kapcsán úgy véli, lehetséges, hogy Putyin kézi vezérléssel fogja irányítani Medvegyevet, ami miatt az elnöki tisztség tartalmát veszítve jelentéktelenné válik. Putyin pedig mint miniszterelnök egy idő után átveszi a hatalmat.
Havel ennek ellenére nem gondolja, hogy a világnak mellőznie kellene az orosz államfőt. „Nyugodtan fogyasszunk el egy ebédet Putyin elnökkel, azonban szükséges, hogy kellemetlen kérdéseket is feltegyünk neki” - mondta a cseh emberi jogi harcos, aki 1989-tól Csehszlovákia, 1993-tól pedig az önállóvá vált Csehország köztársasági elnöke volt. Havel úgy véli, hogy Oroszországban ma is nagyon erős hagyománya van a vezetők tiszteletének, legyen szó akár a cárról, akár a pártfőtitkárról, akár a köztársasági elnökről. Ennek okát a hatalmas ország nagyon ritka népességében látja.
Véleménye szerint Oroszország fő problémája az, hogy nem tudja, hol vannak a határai, hol kezdődik és hol ér véget az ország - ez viszont a nemzetközi közösséget is érinti. Állandó bizonytalanságot okoz Oroszországnak, hogy ma is úgy véli: ami egyszer az övé volt, az egy kicsit mindig is az övé marad - ezért használja a volt csatlós országokra a „közel-külföld” kifejezést. Ezzel magyarázza, hogy Moszkva miért ellenzi olyan erősen az amerikai radarállomás Csehországba való telepítését: véleménye szerint az oroszokat nem maga az állomás zavarja, hanem az, hogy egy olyan országba kerülne, ami korábban az ő fennhatóságuk alá tartozott, és ezért egy kicsit még mindig a magukénak tekintik. Havel szerint Oroszország úgy tekint más országokra, mint ellenségére. Az agresszív, nacionalista retorikával rendelkező vezetők azért lehetnek sikeresek Oroszországban, mert azt a félelmet gerjesztik, hogy az ellenség körbeveszi őket. Ez az érzés már a kommunizmus létrejötte előtt létezett Oroszországban.
Az interjút abból az alkalomból adta a volt cseh államfő a napilapnak, hogy díjat adományozott a Levél Annának című orosz filmnek, mely a Kreml politikáját bíráló Anna Politkovszkaja újságíró meggyilkolását dolgozta fel. Havel - nem titkoltan - ezzel az oroszországi jogsértések ellen is tiltakozni akart. A film egy asszony hősies történetét mutatja be, aki bár jól tudta, mekkora a kockázat, mégis az igazságot mondta és cselekedte. Havel szerint az Európai Uniónak bátrabbnak kell lennie, Oroszországgal szemben is bátrabban kell fellépnie, amikor az emberi jogok megsértéséről van szó.