Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Gellert kapunk
Parafenomén show a TV2-n

Magyarországon reméli megtalálni utódját Uri Geller a TV2 március 29-én induló A Kiválasztott című műsorában. Mindezt annak ellenére teszi, hogy a magyar származású mentalista 1992-ben egyszer már csúnyán leszerepelt a magyar közönség előtt. A magyar rendőrség akkor Geller segítségét kérte az egy évvel korábban elrabolt Farkas Helga megtalálásában. Geller akkor azt mondta: Helga jól van, és nemsokára hazajön. Az évekkel később előkerült holttest vizsgálata azt bizonyította, hogy a 17 éves lány akkor már rég halott volt.

A magyar-osztrák származású - jelenleg Angliában élő - Uri Geller Tel Avivban született 1946. december 20-án, Geller György néven. Szülei a háború elől menekültek Budapestről Izraelbe. Később Geller Cipruson nevelkedett, majd visszatért Izraelbe. Részt vett a hatnapos háborúban, majd 1968-69-ben fotómodellként és éjszakai bárokban előadóművészként dolgozott. Bűvészmutatványaival gyorsan híres lett Izraelben, már ekkor műsorszámai között szerepelt a később világhírt hozó kanálhajlítgatás mutatványa is. Az Egyesült Államokban és Európában is hamar felfigyeltek rá, a pályafutása csúcsát hozó hetvenes évek közepétől pedig már világszerte tévéműsorokban kápráztatta a nagyérdeműt.
A tévé képernyője előtt többféle, általa parafenoménnek nevezett mutatványt bemutatott, a kanálhajlítgatáson túl zárt borítékban lévő rajzok tartalmát mondta meg, vagy megállt órákat indított el újra. Állítása szerint mindezt akarat- és gondolaterejével éri el. Elmondása szerint négyéves kora óta rendelkezik e természetfeletti képességgel, amikor is egy alkalommal evés közben egyszer csak kezében eltört a kanál. Geller úgy véli, hogy ez az erő mindenkiben ott van, csak nem mindenki tudja előhozni. Ha valamiben, ő abban különös, hogy mozgósítani képes ezt az energiát, és erre másokat is szeretne megtanítani. Egyes források szerint a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadások után a CIA több médium és parafenomén, köztük Geller segítségét is kérte, ám a mentalista erről titoktartási kötelezettségére hivatkozva nem hajlandó nyilatkozni. Elmondása szerint a mára „hobbivá” vált telepatikus képességeit otthonában nem használja, ott normális emberként él. Számos híres támogatóval dicsekedhet, köztük volt a napokban elhunyt neves sci-fi író, Arthur C. Clarke, aki egyik ihletőjének nevezte Gellert.
Előadásainak sajátossága, hogy mindig csak az általa kialakított feltételek között hajlandó dolgozni. Tudományos vizsgálatnak is csak akkor volt hajlandó alávetni képességeit, ha ő határozhatta meg annak mikéntjét. Mint mondja, „nyomás alatt” nem képes teljesíteni. Képességeit először 1972-ben a Stanfordi Kutatóintézet munkatársai vizsgálták, akik hitelt adtak az általuk látottaknak, és „Geller-effektus” néven el is nevezték a jelenséget. Később más szakértők, többek között David Marks és Richard Kammann pszichológusok - 1980-ban megjelent Az okkult pszichológiája című könyvükben - kétségbe vonták a stanfordiak állításait.
Geller legelszántabb leleplezője James Randi bűvész, aki a parafenomén valamennyi mutatványáról bebizonyította, hogy egyszerű színpadi trükk. A The Tonight Show amerikai show-műsor vezetője, Johnny Carson 1973-ban egy alkalommal - vélhetően Randi tanácsára - kicserélte a Geller által bekészített kanalakat. Ám amikor Gelleren lett volna a sor, hirtelen „rosszul kezdte magát érezni”, és kijelentette, hogy nem lehet a képességeit „csak úgy ki-be kapcsolgatni”, így a mutatvány elmaradt.
Geller 1991-ben rágalmazás miatt 15 millió dollárra perelte Randit, és a szkeptikusokat tömörítő, a paranormális jelenségeket vizsgáló tudományos bizottságot (CSICOP), ám a négy évig húzódó per végén a bíróság Geller ellenében döntött, és 120 ezer dollár perköltség megfizetésére kötelezte. Geller hitelrontás miatt mások - többek között a brit médiafelügyeleti bizottság (BSC) és a japán Nintendo cég - ellen is több alkalommal kezdeményezett pert, ám ezeket rendre elvesztette, vagy végül elállt a pertől.
Gellerről az utóbbi évtizedben nem sokat lehetett hallani, állítólag a New Age propagálásán kívül olajtársaságok számára keresett varázsvesszővel olajat a föld alatt. Emellett festéssel és írással is foglalkozott, eddig 17 könyve jelent meg, melyből négy regény. Az elmúlt két évben azonban újra a média figyelmének középpontjába került. A mágus elmondása szerint, mivel belefáradt a kanalak hajlítgatásába, szívesen átadná a stafétabotot a fiatalabb nemzedéknek. Ennek érdekében készített műsort Izraelben, az Egyesült Államokban (ahol az megbukott), Németországban, Hollandiában és legutóbb Magyarországon is. Geller valamennyi műsorban maga is fellép, de elmondása szerint annak örül igazán, hogy a fiatalok számára biztosíthat színpadot a bemutatkozásra. Mint elmondta, nem bűvészeket, illuzionistákat keres, hanem olyan személyeket, akik valamilyen természetfeletti képességgel rendelkeznek.
Bár az izraeli show-műsor nagy sikert aratott - a döntőt a felmérések szerint az éppen tévét nézők fele követte figyelemmel -, a legnagyobb kellemetlenséget is ez a műsor szolgáltatta számára. A You Tube videomegosztó oldalra is feltett felvételen ugyanis egyértelműen látszik, amint Geller valamilyen eszköz - vélhetően egy mágnes - segítségét veszi igénybe, hogy az addig mozdulatlan iránytű végre engedelmeskedjen a mentalista akaratának. Geller a szerzői jogra való hivatkozással ugyan rávette a You Tube-ot arra, hogy a felvételt levegye a honlapról, ám mivel később kiderült, hogy nem Geller a szerzői jog tulajdonosa, és így utasítani sincs joga a You Tube-ot, az árulkodó felvétel most újra elérhető.
A verseny végén a több országban lefolytatott vetélkedő győztesei mérik össze majd az erejüket, hogy végül kiderüljön, kit fogad el utódjául Geller. Bár a parafenomén véleménye szerint Izraelben van a legtöbb mentalista, erős magyar kötődése miatt mégis reméli, hogy a magyar verseny győztese lesz a végső befutó.