Vissza a tartalomjegyzékhez


Nyitásra kész a washingtoni sajtómúzeum

Egy hónap múlva kitárja kapuit Amerika legnagyobb médiamúzeuma, a játékos nevű Newseum. A Washingtonban található hétemeletes, multifunkcionális központ közel félmilliárd dollárba került.

A hatvanezer négyzetméteres tömb, amely Bill Clinton elnöki könyvtárát is portfóliójában tudja, a szövetségi főváros központjában, a National Gallery és a Capitolium közvetlen közelében található. A robusztus épület külsejének különlegessége, hogy azon az Egyesült Államok alkotmányának első, a szólás- és sajtószabadságra vonatkozó kiegészítésének szavai kaptak helyet, egy 22,5 méter magasságú kőlapba vésve. A 2008. április 11-én nyitó múzeum látogatói 14 fő kiállítóteremben ismerkedhetnek majd a sajtó fél évezredes történetével. A 30 ezer folyóiratot tartalmazó alapgyűjtemény köré épül a fő tárlat, amely a hírtörténelemmel, az elektronikus médiával, a sajtófotózással és az olyan alapvető eseményekkel foglalkozik, mint a berlini fal lebontása vagy a szeptember 11-ei terrortámadás.
Egyszersmind a világ egyik technológiailag legjobban felszerelt közgyűjteménye lesz: közel 100 mérföldnyi optikai kábel hálózza be az épületet, és köti össze az 130 interaktív képernyőt, a két stúdiót és a fogadócsarnokban elhelyezett hatalmas, nagy felbontású képernyőpanelt.