Vissza a tartalomjegyzékhez

Mosberger Pálma
Csodálatos pénzpalota

Ha esetleg március 1. után is maradt nálunk néhány egy- és kétforintos érme, azokat 2013. március 1-ig beválthatjuk a Nemzeti Bankban is. Már csak azért is érdemes oda ellátogatni, mert a család apraja és nagyja egyaránt találhat magának szórakozást a bank Látogató- közponjában, ahol négy éve nyílt meg a pénztörténeti kiállítás.

A sokszínű, interaktív kiállításon az ezeréves magyar pénztörténet legjelentősebb és legkülönlegesebb darabjai tekinthetők meg, emellett végigkövethetjük a pénz kialakulásának lépéseit, a természetes fizetőeszközöktől a mai pénzekig, megismerkedhetünk a legfontosabb biztonsági elemekkel, valamint a forgalomból kivont pénz sorsával is. A kiállítás másik része a Nemzeti Bank történetével és feladataival foglalkozik. Megtudhatjuk, mi a pénzrontás, bővebben tájékozódhatunk az infláció okairól és társadalmi következményeiről. Összehasonlíthatjuk az uniós tagországok euróérméinek az adott országokra jellemző „fejoldalait”.
A Látogatóközpontban a gyerekek valódi aranyrúddal tesztelhetik erejüket, kipróbálhatnak egy hagyományos érmeverő gépet, UV-mikroszkóppal ellenőrizhetik bankjegyeiket, vagy akár lemérhetik súlyukat aranyban, euró és forint érmében is. Sőt, saját arcképes papírpénzt nyomtathatnak - de csak a kiállítással kapcsolatos kérdések helyes megválaszolása után!
A legszerencsésebbek pedig le is fényképeztethetik magukat ott, ahol Simor András jegybankelnök rendszeresen bejelenti az aktuális alapkamatot.
A középiskolás és általános iskolások számára másfél órás, játékos, interaktív programokat kínálnak olyan előadásokkal, amelyek már a címükben is érdekesek, mint például A láthatatlan pénz, Kockázat nélkül nincs nyereség - megtakarítási tudnivalók fiataloknak, Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér, avagy mire figyeljünk a hiteleknél. A kiválasztott programra akár online is jelentkezhetünk.
A kiállítás ingyenesen megtekinthető hétköznaponként 9-16 óráig, csütörtökön 9-18 óráig. Évente kétszer, május és szeptember harmadik hétvégéjén a bank nyílt napokat is tart, amikor idegenvezetéssel az egész épületet körbejárhatjuk. Többek közt megnézhetjük a híres Nagytanácstermet is, ahol a Monetáris Tanács havonta dönt a jegybanki alapkamat mértékéről.
(Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpont V., Szabadság tér 8-9. Tel.: 428-2752)
()