Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
A szülési kedv nem a bölcsődéken múlik

A magyar kormány - az uniós törekvésekhez igazodva - a bölcsődehálózat újbóli kiépítését tervezi, amitől egyrészt a munkanélküli anyukák számának csökkenését, másrészt a gyermekvállalási kedv fellendülését reméli. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus szerint önmagában ez az intézkedés nem befolyásolja érdemben a szülési kedvet.

Mi a véleménye a bölcsődei hálózat újbóli kiépítéséről?
- Nagyon szükségesnek tartom, mert egyre több az olyan szülő, aki egzisztenciális okokból kénytelen minél hamarabb visszamenni a munkahelyére. Másrészt az is tény, hogy a nők szemében ma a sikeres életút egyre inkább az otthonon kívüli szférára irányul, a gyermeknevelés már nem számít karriernek.
Újból elhitetik a nőkkel, hogy nyugodtan szülhetnek és dolgozhatnak, mert az állam úgyis fölneveli a gyereküket?
- A tapasztalatok szerint a rosszkedvű, frusztrált szülő, aki - anyagi vagy egyéb okok miatt - nem igazán jószántából van otthon a gyermekével, nem segíti a gyerek fejlődését. Sőt. Az együtt töltött időnek sokkal inkább a minősége az, ami számít a gyereknek, és csak másodsorban a mennyisége.
Egyes szakvélemények szerint a normális fejlődéshez 18 hónapos kortól egyenesen szükség van a kortársközösségre. Valóban?
- A bölcsődét egyéves kor előtt semmiképp sem ajánlanám. Az viszont nem igaz, hogy másfél éves korban kifejezetten szükségessé válik a kortársközösség. Ha egy család megengedheti magának - és ha örömmel engedi meg -, akkor úgy gondolom, hogy akár négyéves korig is nagyon jó otthon lenni egy gyereknek, de csak akkor, ha a család többi tagjának is jó így! Ha egy asszonyt a belső kényszer vagy az egzisztenciális szükség kifelé hajt a családból, akkor inkább menjen el dolgozni, és nem lesz abból baj, ha jól képzett gondozónők közé, jól felszerelt bölcsődébe adja a gyerekét.
Milyen színvonalúak ma a bölcsődék?
- A bölcsődei gondozók megbecsültsége sajnos szakmailag és anyagilag egyaránt a legalacsonyabb: nem minősülnek pedagógusoknak, és a szakképesítésük sem megfelelő. Pedig kardinális kérdés, hogy ebben a meghatározó életkorban a gondozó személyek megfelelő érzelmi és kognitív környezetet teremtsenek a kisgyerekek számára.
Múlhat-e a bölcsődék meglétén az össznépi gyerekvállalási kedv?
- Az ennél jóval összetettebb jelenség, biztos vagyok benne, hogy a bölcsődei hálózat kiépítése önmagában nem képes a születések számát növelni, viszont könnyíthet azoknak a helyzetén, akik amúgy is szeretnének gyermeket vállalni. De most leginkább az a veszély fenyeget, hogy nem lesz választási lehetőség, azaz az eddig rendelkezésre álló 3 anyasági évet leszűkítik 1-2 évre. Egy gazdasági presszió kényszeríti a társadalmat, hogy a nőket visszahúzzák a munkahelyekre, azt is, aki szívesen maradna otthon.