Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Uzsorakamat ellen
A lakossági pénzügyi szolgáltatások terén is rendet tenne az új rend kormánybiztosa, Kondorosi Ferenc. A legkiszolgáltatottabb adósok védelmét szolgálná, ha módosítanák az uzsoraszerződés szabályait, és törvényben határoznák meg a maximális kamatot. A cél az átláthatóság és a színvonal javítása, a piaci verseny élénkítése: szeretnék, ha a fogyasztók még pontosabban megismerhetnék, hogy az egyes bankoknál mire számíthatnak, mert akkor számlanyitáskor vagy hitelfelvétel esetén sokkal tudatosabban döntenének.

Feketemunkás-razzia

Újabb háromszáz munkaügyi felügyelő kapcsolódhat be a feketemunka felszámolásába; a létszámbővítés után egyre gyakrabban számíthatnak a cégek komplex ellenőrzésekre, két-három hónapot igénylő teljes körű átvilágításra - nyilatkozta a héten Lamperth Mónika (képünkön).
A kormányzat és a munkaügyi tárca továbbra is tudatosan folytatja a harcot a feketegazdaság és a feketemunka ellen. A szakminiszter elmondta, a vizsgálatoknál az idén is a „legfertőzöttebb” területekre összpontosítanak: az építőiparra, a mezőgazdaságra, a kereskedelemre, a vendéglátásra, a személy- és vagyonvédelemre.

Start Plusz a nyerő

Az alacsonyabb járulékfizetést jelentő Start Plusz kártyák iránt az idén is jóval nagyobb az érdeklődés, mint az egy évig teljes járulékmentességet biztosító Start Extra kártyák iránt - derül ki az APEH legújabb összesítéséből. A kártyákat múlt év júliusától lehet kiváltani, azóta a Start Plusz kártyából 5980-at adott ki az adóhatóság, a Start Extra kártyából 2814-et. A Start Plusz kártyát azok válthatják ki, akik tartósan álláskeresők vagy gyes, gyed, gyet, illetve ápolási díj igénybevételét követő egy éven belül munkát vállalnak. A járulékkedvezmény abból adódik, hogy az első évben az összes járulékkötelezettség csak 15 százalék, a második évben pedig 25 százalék.

Lassan, de biztosan...

Az idén a magyar gazdaság kikerülhet a „gödörből”, az első félév növekedése azonban még minimális lesz, az infláció csak nehezen lassul, a belső és külső egyensúly ugyanakkor jelentősen tovább javul, és a reálkeresetek szerényen ugyan, de emelkednek - olvasható a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzésében. A gazdasági növekedés 2008-ban érezhetően emelkedik, de 3 százalékos szintje így is messze elmarad az újonnan csatlakozott EU-tagállamokétól. Az infláció 2008 elején csak lassan csökken.
A forint az idén a sáveltörlés bejelentéséig érezhetően gyengült, azóta jelentősen erősödött. Éves átlagban 253 forint körüli euróárfolyam várható, jelentős spekulációs ingadozás mellett. A jövedelmek növekedése 2008-ban nominálisan kissé lassul: a versenyszférában
8 százalékkal, a költségvetési szektorban mintegy 7 százalékkal emelkednek a bruttó jövedelmek.

Újabb Tesco-botrány
Törvénytelenül fogadta el a csepeli önkormányzat évekkel korábban a hipermarket félmilliárdos adományát - állítja egy helyi ellenzéki képviselő, aki vizsgálatot kérve a Közigazgatási Hivatalhoz fordult. Az adományból eredetileg egy kétszer kétsávos elkerülőutat kellett volna építeni, ez azonban továbbra is késik. A polgármester mindeközben abban is segített, hogy az adomány után adókedvezményt érvényesíthessen a cég - az ellenzék szerint felhatalmazás nélkül. Mivel a kerületi önkormányzat nem minősül közhasznú szervezetnek, a hipermarket nem utalhatta volna át közvetlenül és célzottan a pénzt. A törvényességi vizsgálatot kezdeményező Tóth János fideszes képviselő szerint a kerület szocialista polgármesterének, Tóth Józsefnek nem is lett volna joga átvenni az adományt.