Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
50 éves a LEGO

A kis műanyag építőkockákat 1958. január 28-án szabadalmaztatták, és bár többször is megválasztották az évszázad játékának, szerény körülmények között született egy dán falucska asztalos-műhelyében.

Ole Kirk Christiansen, a dániai Billund egyik mesterembere a gazdasági világválság miatt kezdett el kezdetben maketteket, majd játékokat gyártani. 1932-ben fából faragta az első játékát, egy kacsát, amelynek a Lego nevet adta. Kezdetben szülőhelye környékén házalt portékáival, és mikor egy-egy háznál elbúcsúzott, odakiáltotta a gyerekeknek: „Leg godt!”, ami annyit tesz: „Jó játékot!” Innen ered a játék neve is, mert a kicsik nem tudták rendesen kimondani a két szót, Christiansent pedig Lego bácsiként kezdték hívni.

A gyár kezdetben a hagyományos faépítőkockákat és egyéb fajátékokat gyártott, ám Christiansen hallgatott az idők szavára, és felfedezte, hogy a műanyag sokkal jobb játékalapanyag, így megvásárolta az első fröccsöntő gépet Dániában. 1949-ben állította elő a Lego építőkocka prototípusát.
Az első Lego-land park 1968-ban Billundban épült fel, ezt követte egy Windsorban, majd Kaliforniában és legutóbb Günzburgban. A legkisebbeknek szánt sorozatát, a DuplO-t és a Creator-t pedig 2006 tavaszától hazánkban készítik. A cég büszke arra, hogy a napjainkban gyártott kockákat simán össze lehet építeni a fél évszázaddal ezelőtt készítettekkel is.
A Lego mostanra túlmutat az egyszerű játék felhasználási területein: valóságos kultusza van, követői szobrokat, mozaikokat alkotnak, összetett gépeket készítenek. Több Guinness-rekord is született: az egyik ilyen egy hatalmas, 400 ezer darabos, 4,45 × 5,22 méter alapterületű várkastély.