Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Katolikus fociakadémia Gyulán

Olasz mintára hamarosan nálunk is lesz egy plébániának labdarúgócsapata. A gyulai futballakadémia két év múlva nyílik meg, és Grosics Gyulá-nak, az Aranycsapat legendás kapusának nevét viseli majd.
A projekt szervezői labdarúgást oktató szakemberek mellett a szeged-csanádi megyés püspökség jelenlegi vezetője, Kiss-Rigó László, és a nemrég nyugállományba vonult püspök, Gyulay Endre.

Több mint 17 hektáros területen épül fel a sportkomplexum, amelyet két évvel ezelőtt vásárolt Gyulay Endre, az egyházmegye korábbi vezetője. Egyházi és világi iskolák összefogásával, a jelenlegi püspök és barátai ötlete alapján valósul meg az akadémia - mondta el lapunknak az egyik gyulai önkormányzati képviselő.
Többek között műfüves pályák, nagyméretű és több kisebb méretű focipálya biztosítja majd a tehetségek kibontakozását, akiknek a jövőjéről tavaly július 11-én állapodott meg Gyula városa és a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Az építtető egyházmegye akkor arról tájékoztatta a város vezetését, hogy a futballakadémiát az Aranycsapat játékosáról, Grosics Gyuláról nevezik majd el.
A beruházás legfőbb deklarált célja, hogy új lehetőséget és magas szintű sportképzést biztosítson tehetséges gyerekeknek. Hogy a tervek nem ismernek határokat, mi sem bizonyítja jobban, minthogy eleinte csak két és fél hektáros területben gondolkoztak az ötletgazdák, ám az újabb és újabb igények csaknem megtízszerezték a területigényt. A beruházás jelenleg ugyan még csak az előkészítés fázisában van, de a végleges tervek hamarosan elkészülnek.


XVI. Benedek pápa megáldja a fiatalok labdáját

„Mivel az egyházmegye vonzáskörzete átnyúlik a határon túlra is, onnan, sőt délvidékről, Szerbia területéről is érkezhetnek majd diákok” - mondta el lapunknak Kiss-Rigó László. Jenei Imrének, a magyar futballválogatott volt szövetségi kapitányának szakmai irányításával először a tömegsportból válogatnának fiatalokat, és a szakmai gárda úgy érzi: a Gyula-Békéscsaba-Békés háromszögben lesz kikből választani. A megyéspüspököt az UEFA egyik technikai vezetője is ellátta tanácsokkal.
Hazánkban egyelőre furcsán hathat, hogy egy egyház kifejezetten sporttal foglalkozó intézményt hoz létre, de mint a katolikus méltóság mondja, erre Olaszországban számtalan jó példa látható. Állítása szerint arrafelé szinte minden plébániához tartozik saját egyesület. Ami a büdzsét illeti, a kétmilliárd forintos beruházást az egyházmegye, valamint pályázati források és szponzorok finanszírozzák majd.
A futballakadémiák gombamód szaporodtak el az utóbbi években. Az első fecskének számító agárdi bentlakásos focisulit Várszegi Gábor hozta létre.
A Sándor Károly Futballakadémia növendékei néhány éve 5-0-ra verték a Chelsea korosztályos csapatát. A három gólt szerző Németh Krisztián azóta a Liverpool tartalékcsapatában szerepel, akárcsak Gulácsi Péter és Simon András. A nagy múltú brit klub ráadásul megegyezett az MTK-val, hogy közösen működtetik az akadémiát, így a jövőben akár újabb tehetségek igazolhatnak a Liverpoolba.
Az agárdi focisuli az első olyan magyar létesítmény, ahol az ország tehetséges labdarúgói valóban európai körülmények között készülhetnek jövőjükre. A leendő futballcsillagoknak minden segítséget megadnak, hogy csak a focira kelljen koncentrálniuk. A sikeres vállalkozásból pedig az egész magyar labdarúgás profitál.
Az agárdi példa nyomán jött létre a Fidesz vezetőjének atyai támogatását bíró felcsúti létesítmény is, amelyet Puskás Ferencről neveztek el. Létrehívásában a szervezés teendőit Orbán Viktor vállalta magára, a kivitelezésben, működtetésben pedig Demján Sándor és a Lázár fivérek játszottak és játszanak ma is döntő szerepet. A volt miniszterelnök külön kitért avató beszédében a nevelés fontosságára, amelyet esetükben nemcsak a sport biztosít az ott nevelkedő futballcsemetéknek, hanem a gödöllői és a zsámbéki premontrei egyházi iskolák tanárai is.