Vissza a tartalomjegyzékhez

Csingár Edit
Kockázatos halvacsora
Nehézfémek a tengeri herkentyűkben

Régóta ismert, hogy egyes tengeri élőlények szervezetükben nehézfémeket képesek felhalmozni. Igen eltérő véleményeket lehet azzal kapcsolatban hallani, hogy mennyire is kell velük óvatosnak lenni.

„Egy tengerparti étteremben a pincértől tengeri herkentyűket rendeltem. Nagy meglepetésemre domborodó hasamra mutatott, és azt mondta, hogy nem hozhatja ki ezeket nekem. Értetlenkedésemet látva elmagyarázta, hogy a tengeri élőlények esetleges higanytartalma veszélyes lehet a fejlődő magzatra” - meséli Anikó.
Régóta ismert tény, hogy egyes tengeri élőlények szervezetükben toxikus mennyiségű nehézfémet (például higanyt) képesek felhalmozni anélkül, hogy szervezetükön mérgezési tünetek jelentkeznének. Időnként igen extrém értékeket is mérnek, találtak olyan tonhalat is, melynek szervezetében háromszázszorosa volt a higanykoncentráció az átlagosnak.
Varga Margit, az ELTE Kémiai Intézetének docense lapunknak elmondta, hogy a tengervízbe az emberi környezetszennyezés miatt kerül a higany és más toxikus nehézfémek. A tengervízben élő egysejtűek és egyéb alacsonyabb rendű élőlények szervezetébe akadálytalanul jut be minden környezetükben megtalálható elem, mert ezek az élőlények úgy táplálkoznak, hogy a tengervizet átfolyatják a szervezetükön, és a nehézfémek bennrekednek a sejtjeikben, mert nincs rájuk kiválasztó mechanizmus. A halak egysejtűekkel és egyéb tengeri élőlényekkel táplálkoznak, vagyis az általuk elfogyasztott táplálék már eleve nehézfémekben gazdag. A tápláléklánc végén azok a nagy testű halak - köztük a tonhal - állnak, amelyek nem szolgálnak más tengeri élőlényeknek táplálékul, ezért az ő szervezetük fogja a legmagasabb nehézfémtartalmat mutatni.
Azonban - a docens asszony szerint - ha egy tonhal higanytartalma jóval a toxikus érték fölött is található, sem a hal, sem a fogyasztója nem károsodik, ugyanis a higany oldhatatlan formában (higany-szelenidként) található meg a szervezetében. Ez azt jelenti, hogy a tonhal a nehézfémet olyan vegyületté alakítja át, amelyből a higany nem mobilizálható. Ebből a vízben oldhatatlan vegyületből kisebb mértékű a higany kioldódása, mint egy amalgám fogtömésből.
Hazánkba többnyire az EU országaiból érkezik a hal. A termékek forgalmazásához és feldolgozásához megengedett nehézfémtartalom-szint ellenőrzése már gyártáskor, illetve értékesítés előtt megtörténik a hatályos EU-előírások szerint. A forgalombahozatali engedély egyik feltétele egyébként a nehézfémmennyiségre vonatkozó vizsgálatok elvégzése. Esetleg előfordulhat, hogy egy forgalmazási engedéllyel rendelkező termék nehézfémtartalma mégis magasabb a megengedettnél, hiszen nem lehet minden egyes gramm alapanyagot bevizsgálni. Ácsné Kovacsics Loréna, az Élelmiszer Reziduum Toxikológiai Laboratórium vezetője arról tájékoztatta lapunkat, hogy hazánkban monitoring - azaz ellenőrző-megfigyelő - rendszerben az Európai Unió előírásainak megfelelően végzik az élelmiszerek kémiai szermaradék-vizsgálatát, beleértve a hazai tenyésztésű és az importból származó halakét is. A 2004-ben történt csatlakozás óta viszonylag alacsonyabb mintaszámmal történik az import halak vizsgálata, mivel az EU-ban az első betárolás helyén történik a vizsgálat. Ezt követően az EU-n belül csak esetenként, szúrópróbaszerű mintavétel történik. A 2005., 2006. és 2007. évben atomabszorpciós (AAS) módszerrel megvizsgált tengerihal-mintákban nem volt higanyhatárérték-túllépés. De a halastavainkban és a Balatonban élő halak higanytartalma sem éri el a megengedett határértéket.
Ha biztosra akarunk menni, jól ismert csatornán keresztül jussunk hozzá az elfogyasztani kívánt halhoz. A horgászoknak és a szusirajongóknak nagyobb elővigyázatosság javasolt.
A halak nehézfémtartama, akárcsak az amalgámtömés, két táborra osztja az embereket. 2004-ben az amerikai kormány már kiadott egy felhívást nőknek, akik terhesek, gyermeket terveznek vagy kisgyereket nevelnek, hogy feltétlenül csökkentsék a konzerv tonhal fogyasztását. Az USA-ban a halaktól elpártoló vásárlók bizalmának visszaszerzése érdekében kifejlesztettek egy olyan készüléket, amellyel ki lehet mutatni akár egy kis haldarab higanytartalmát is.
„Aggodalomra semmi ok, továbbra is nyugodtan lehet halat fogyasztani. Ez azonban nem ment fel bennünket a környezetszennyezés vétsége alól! Sohasem tudhatjuk, környezetünk és a körülöttünk található élővilág meddig képes tolerálni az emberi felelőtlenséget” - figyelmeztet a docens asszony.