Vissza a tartalomjegyzékhez

Göndör Ottó
Pálfordulat a rockpapánál

Alice Cooper, az úgynevezett sokk-rock műfaj megalapítója immáron a hatodik x-ébe lépett. Cooper negyven éven keresztül sikeresen lovagolta meg a különböző zenei divathullámokat, huszonöt albuma közül minden évtizedre jutott egy-egy, amely az eladási listák élén landolt. A sokk-rocker, aki külsejével, horror show-ival harminc éven át borzolta a közvéleményt, rajongói legnagyobb meglepetésére a The Last Temptation (Az utolsó kísértés) albumával egész eddigi pályafutását egy huszárvágással felülbírálta.


Alice Cooper 60 éves

Alice Cooper Vincent Damon Furnier néven látta meg a napvilágot 1948. február 4-én Detroitban. Nagyapja, Thurman Sylvester Furnier apostoli, apja pedig presbiteri tisztséget töltött be a mormon vallásban. Egy gyermekkori betegségsorozatot követően (egyes források szerint kóros nemi differencializálódás, mások szerint „csupán” mentális problémák) Phoenixbe költözött a család. Első zenekarát, a The Spiderst (Pókok) 1965-ben alapította, majd három évvel később, egy Ouija-táblás szeánszot követően felvette egy 17. századi hímnős boszorkány nevét, mivel meg volt győződve arról, hogy ő nem lehet más, mint Alice Cooper reinkarnációja.
Mivel a zenekarban mindnyájan (Cooper, Buxton és Dunaway) művészeti hallgatók voltak ez idő tájt, stílusjegyeik kialakításában nagy hatást gyakorolt rájuk a szürrealizmus és Salvador Dalí személye. Bizarr megjelenésük felkeltette Frank Zappa érdeklődését is, és három lemez erejéig leszerződtette őket. 1969-es első lemezük, a Pretties For You nagy bukás volt. A megjelenést követő koncerten azonban a közönség soraiba „reptetett” csirkét a közönség rövid időn belül darabokra tépte, s az esetet a média is felkapta, megfogant benne a sokk-rock műfajának kitörési lehetősége. A hímnős megjelenés és a nekrofíliás szövegvilág rövidesen egy villamosszékkel, egy boakígyóval és egy véres babák darabolására szolgáló baltával egészült ki a színpadon. A nagysikerű Billion Dollar Babies című album megjelenését követően Glen Buxton egészségügyi problémák miatt kiszállt a zenekarból. Speciális színpadi showeffektjeiket, mint például a Coopert lenyakazó guillotine-t ekkorra már maga az okkultista mágus James Randi tervezte. Szürrealitásának elismeréseként pedig Salvador Dalí elkészítette Alice Cooper agyának hologramja című portréját, melyet a St. Petersburg-i Dalí Múzeumban állítottak ki.
1975-ben jelentette meg horrorisztikus szólóalbumát, a Steven nevű kisfiú rémálmát megzenésítő Welcome To My Nightmare-t, melynek színpadi s majdan filmadaptációjában Odüsszeuszhoz hasonlóan egy óriási küklopsz, arctalan démonok és csontvázak ellen küzd. A produkció a nagy sikerű tévébemutatót követően kultuszmozivá vált. A show-val párhuzamosan beindította a Hollywoodi Vámpírok névre hallgató kocsmáját, majd 1976-ban feleségül vette Sheryl Goddard-ot, koreográfus-táncosnőjét, akitől három gyermeke született. Egy évre rá, az Alice Cooper a pokolba tart és a Lace and Whiskey című albumok koncertturnéját követően kórházba szállították, hogy alkoholizmusát kezeljék. Szanatóriumi élményeit a From The Inside lemezen összegezte.
1983-ban, a DaDa felvételeit követően ismét kezeltetnie kellett italfüggését, házassága pedig mélypontra jutott. Egy év zenei szünetet követően először elvállalta egy huszadrangú spanyol horrorfilm, a Szörnykutya főszerepét, majd 1986-ban zenét komponált a Péntek 13 pszichothriller hatodik részéhez, végül epizódszerephez jutott John Carpenter Sötétség fejedelme című horrormozijában.
Zenei karrierjét, a glamhullámot meglovagolva és kígyószemmaszkját lemosva, Trash (Szemét) című albumával újította meg 1989-ben, melynek Poison (Méreg) című dala ismét a slágerlisták élén landolt. Ezt követően, mint Freddy Krueger keresztapja tűnt fel a Rémálom az Elm utcában, a Freddy halála című epizódban.
A sokak számára máig kérdőjeles fordulatot Heródes szerepe hozta el számára 1996-ban egy Jézus Krisztus szupersztár forgatáson. Ezt követően röppent fel a hír, hogy Alice Cooper valamiképpen megváltozott… „Végignéztem, ahogy sok barátom, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin belehalt abba, ahogyan megéli imidzsét. Én nem akartam a pokolra kerülni.” Keresztény újjászületését követően 24 (!) éven át tartó alkoholizmusának egy csapásra vége szakadt, családi élete pedig helyreállt. Frissen megtapasztalt hitét ízlelgetve kiadta a The Last Temptation című albumot, melyhez az alábbi magyarázatot fűzte: „A From The Inside az alkoholizmusom története volt, a The Last Temptation viszont a kísértésekről szól, amelyek egy srácot érnek egy pénzéhes show-manen keresztül: szex, csajok, pénz, hírnév. Megpróbáltam rávilágítani arra, mit is állít Hollywood: ha tizenöt éves vagy, és még nem feküdtél le senkivel, nem bulizol egész nap, akkor valami baj van veled. Ez a lehető legrosszabb üzenet a srácok felé! És mindezt miért? Mert ez csinál pénzt! Lemezem üzenete viszont ez: Ne vedd meg ezeket, mert nincs szükséged rá! És pont akkor vagy hős, ha nem veszed meg… ”
Zenéjében, színpadi megjelenésében ugyan továbbra sem mutat követendő mintát, ugyanakkor karitatív tevékenysége mindenképpen elismerésre méltó. 2004 májusában a keresztény Grand Canyon Művészeti Egyetem díszdoktorává avatták, konzervatívként pedig részt vett Bush elnök kampányában. Alapítványa, a Solid Rock (avagy a Stabil Kő) Alapítvány egy hatezer négyzetméteres tinédzser-szabadidőközpontot adott át a Grand Canyon Egyetem területén, a célból, hogy „a srácok ne gangekbe verődve öljék egymást”. A hárommillió dolláros épületkomplexum helyet biztosít többek között egy hangstúdiónak, egy kosárpályának, egy kávéháznak és egy koncertteremnek is. Alice az elmúlt években megjelent industrial elemekkel operáló „social-fiction” albumain többé nem a bűnös életvitelt népszerűsíti, hanem a bűnt és annak társadalmi következményeit a maga brutalitásában ábrázolja. Zenei küldetését pedig az alábbiak szerint összegezte hatvanadik születésnapján: „Elsősorban sze-kuláris rockot játszom. Nem érzek késztetést arra, hogy gospelt játszszak. Akiket ismerek a zenei világban, azok pontosan tudják, hogy a Sátán nem mítosz, hanem egy valóságos személy. A feladatom tehát az, hogy mindenkit óva intsek a Sátántól!”