Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Élő emlékeztető volt
Elhunyt Tom Lantos

Választott amerikai - mondta ma-gáról Tom Lantos magyar születésű amerikai kongresszusi képviselő, aki néhány nappal a 80. születésnapja előtt hunyt el az Egyesült Államokban. Lantos 1981 óta befolyásos képviselő volt, élete utolsó évében a kongresszus külügyi bizottságát vezette. Ő volt az egyetlen holokauszt-túlélő az Egyesült Államok képviselőházában. Idén januárban jelentette be, hogy betegsége miatt visszavonul.

A Fehér Házban félárbócra engedték az amerikai lobogót Tom Lantos emlékére, akiről Bush elnök így emlékezett meg: „élő emlékeztető volt arra, hogy sohasem szabad szemet hunynunk, amikor ártatlanok szenvednek gonosz emberek kezétől.”
Lantos 1928-ban született Budapesten, zsidó családban. Szüleit kényszermunkára hurcolták, édesanyját soha többé nem látta viszont. A nácik és nyilasok ellen harcoló mozgalom tagja volt, kétszer szökött meg a kényszermunka-táborból, majd részt vett az antikommunista szervezkedésben. 1947-ben emigrált az Egyesült Államokba, ahol feleségül vette gyermekkori budapesti ismerősét, Antette-t. A hatvanegy évig tartó házasságból két gyermek és tizenhét unoka született.
Hálás volt új hazájának. „Soha nem leszek képes eléggé kifejezni hálámat, amit eme nagyszerű ország iránt érzek” - írta az Egyesült Államokról.
Tom Lantos több jelentős külpolitikai kezdeményezése mellett rendszeresen kiállt az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség ellen. A Heteknek adott legutolsó nyilatkozatában visszautasította, hogy Izraelt tegyék felelőssé az antiszemitizmus terjedéséért: „Az antiszemiták bűne az, hogy az antiszemitizmus ma újra erősödőben van” - mondta. Az utolsó pillanatig optimista volt, hogy az emberi jogok végül legyőzik a gyűlöletet, mivel „a fejlett világ a 21. században felismerte, hogy a társadalmak csak a vallási sokszínűség mellett tudnak megfelelően működni”.
Steven Spielberg Az utolsó napok című dokumentumfilmjében Tom Lantos elmondta: egyike volt azoknak a névtelen budapesti kisembereknek, akiket Raoul Wallenberg hősi mentőakciója szabadított meg a haláltól. Egész életében hálás volt Wallenbergnek, aki az ő kezdeményezésére Winston Churchill után az Egyesült Államok második tiszteletbeli állampolgára lett.