Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor, Piros Péter
Soha nem derül ki, hogy csaltak-e az SZDSZ-ben?
Fodor állítólag örül, hogy nem ő az elnök

Nem rázta meg az SZDSZ-t, hogy egyik tagjuk, aki ráadásul indult az országgyűlési választáson, azt állítja, hogy csalással lett Kóka János a párt elnöke. Még az elnök riválisa, Fodor Gábor sem akar vizsgálatot. Nem csoda, mivel úgy tudni: örül annak, hogy nem neki kell vezetnie a pártot.


Fotó: Somorjai László

Köteles Péter miskolci vállalkozó, borsodi SZDSZ-küldött a Hír TV Célpont műsorának (ami a jobboldali csatorna egyik politikai „verőlegénye”) azt nyilatkozta, hogy a szabad demokraták Borsod megyei szervezetéből négyen nem vettek részt az elnökválasztáson, és „kívülállót” vettek rá arra, hogy a hiányzók nevében illegális módon szavazzanak a néhány órával később győztesnek kihirdetett elnökjelöltre, Kóka Jánosra.
Kóka János pechje, hogy pont akkor került elő ez a választásicsalás-ügy, amikor a taktikai okokból vállalt visszavonulásából visszatért a közéletbe. Az elmúlt hónapban ugyanis a pártelnök alig nyilatkozott, úgymond „pihentették”.
Az egyébként nem teljesen kerek a történetben, hogy Köteles Péterre - aki időközben összeveszett a megyei szabad demokrata vezetéssel - miért egy évvel a választásokat követően tört rá az igazságérzet. Másrészt a választással kapcsolatos óvásra a párt szabályai szerint harminc nap áll rendelkezésre, azt követően adatvédelmi okokból a dokumentumokat megsemmisítik. Tehát arra sincs lehetőség, hogy kiderüljön az igazság, még akár az is, hogy hazudott a sértődött Köteles Péter. Bár az SZDSZ perrel fenyegette meg a tévécsatornát, kérdéses, hogy elégtételt jelent-e az esetleges pernyerés Kóka Jánosnak.
„Nincsen értelme megkérdőjelezni a választás eredményét a küldöttgyűlés után egy évvel” - mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában az azóta már környezetvédelmi miniszterként dolgozó Fodor Gábor. Bauer Tamás ugyanakkor azt nyilatkozta a Heteknek, hogy „elképzelhető, hogy összefüggés van a népszavazás és a mostani eset között”. A pártból tavaly szeptemberben kilépő közgazdász annak idején a Fodor Gábort az elnöki székbe ültetni vágyó „fodoristák” pártján állt, és nem tudja megmondani, hogy kideríthető lesz-e valaha az igazság az elnökválasztásról.
„Ha a tévében eltakart arccal, torzított hangon, név nélkül állít valaki valamit, akkor nem nekik kellene bizonyítaniuk azt, hogy igazuk van?” - tette fel a kérdést lapunknak a párton belül inkább Kóka felé húzó Pető Iván, a liberálisok egykori elnöke. A politikus szerint éppen ezért „ez az ügy már nem is politikai, hanem újságíró-etikai kérdés”. Fodor Gáborhoz hasonlóan egyébként Pető Iván sem kíván mélyebben foglalkozni az üggyel.
A Hír TV-s közjáték ellenére az SZDSZ megpróbálja a lehető legtöbb politikai hasznot kihozni a népszavazási kampányból, hiszen erről a „pályáról” a hidegkampányt elindító MSZP „levonult”. A liberálisok taktikája az, hogy az osztogatós Kádár-korszakkal szembeni tiltakozás eszközének láttatják, ha valaki nemmel szavaz a Fidesz kezdeményezésére.
Békéscsabára vasárnap érkezett a 3,60-as kenyeret áruló, a Kádár-rendszer retróhangulatát parodizáló „kampánysátor”. Talán a nem túl szerencsés időpontválasztásnak köszönhetően igen gyér érdeklődés mellett mértek súlyos csapásokat a múlt rendszert idéző úgynevezett „Fidesz-agymosásra”.
Velkey Gábor megyei szabad demokrata vezető szerint egy normális, magára adó párt nem tehet mást ebben a helyzetben, mint hogy nagyon pontosan, egyértelműen megfogalmazza az álláspontját. Szociológus kutatóként is az a véleménye, hogy hivatalosan ugyan megtörtént a rendszerváltás, de a fejekben, a tudatban sajnos egyelőre még nem zajlott le a változás. „Az emberek továbbra is az állami gyámkodásra várnak, és nem vállalják a felelősséget tetteikért, döntéseikért. A piacgazdaság azonban csak így működik” - állította a képviselő.
„Az elnök munkájával meg van elégedve a többség a pártban, dinamizálta az állóvizet. Azonban még mindig tartja magát az a nézet, hogy Kókával nem lehet kampányolni, mert a személye ma is erősen megosztja a választó közönséget” - vélekedett lapunknak egy régi motoros képviselő. Mint fogalmazott: egy yuppie, újgazdag fiatalemberről van szó, ez pedig még a liberális szavazóbázisban is kiveri a biztosítékot. Bár kívülről úgy tűnik, nincs hatása, de belül azért gyengítette Kóka pozícióját a napokban kirobbant botrány.
Fodor Gáborhoz közelálló politikusok azt állítják, hogy ma már szerencsésnek tartja mindenki, hogy Fodor nem nyerte meg a pártelnöki tisztséget, mivel a kormány tragikus népszerűtlensége és a miniszterelnök „mélyrepülése” miatt lehetetlen feladat az SZDSZ megítélésén kedvezően változtatni. Miközben ebben a lehetetlen helyzetben - mivel a közhangulatra Gyurcsány személye gyakorol befolyást - Kóka csak „elkophat”, sőt kénytelen volt pozíciókat feladni (lásd gazdasági miniszterségről való lemondás), addig Fodor Gábor „szélárnyékban” építheti magát.