Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Márciustól fejetlen a köztévé
Kinek az érdekeit szolgálja ez a helyzet?

Nem lesz elnöke márciustól a Magyar Televíziónak, mivel az elnök megválasztására kiírt pályázat kedden eredménytelennek bizonyult. A voksoláson a jogosult tízből csak két szabad demokrata kuratóriumi tag szavazott. Kormányoldal és ellenzék is egyetért abban, hogy elvileg nincs miért aggódni.

A Magyar Televízió elnökét megválasztani hivatott kuratóriumi elnökség kedd délelőtti szavazásán kiderült: a tíz kuratóriumi tag nem tudott megegyezni abban, hogy a három jelölt közül melyikük üljön márciustól a tévé elnöki székében. A tisztséget jelenleg betöltő Rudi Zoltán csatája tehát tovább folytatódhat Hammer Ferenc szociológus-médiakutatóval, valamint a Hetek Online-ban az MTV vezetésével szóharcba keveredett Szabó Stein Imrével. Annyi azonban biztos, hogy Rudi mandátuma március 4-én lejár, így ezután hivatalos elnök nélkül marad a köztévé.
Egy új vezér megválasztásához kétharmados többségnek, azaz legalább hét tagnak kellett volna támogatnia ugyanazt a jelöltet, azonban a három pályázó összesen szerzett két voksot. Mint Kozák Márton, a kuratórium szabad demokrata tagja kedden elmondta, rajta kívül csak a szintén SZDSZ-es Rajk László szavazott, méghozzá a jelenlegi elnökre, mivel „sok vonatkozásban elismerésre méltónak” találták Rudi elmúlt négyévi tevékenységét.
A tagok egy részének tétlensége tulajdonképpen nem okozott meglepetést. Szabó László a Heteknek a szavazás napján elmondta, hogy fideszes kollégáival együtt azért döntöttek már előre a tartózkodás mellett, mert „mindhárom pályamunka hiányos volt, mivel több sarkalatos kérdésre nem adtak választ”. Az viszont már meglepetést okozott, hogy az MSZP küldöttjei sem támogatták egyik jelöltet sem. Sajtóhírek szerint a koalíciós delegáltak azért nem voksoltak, mert nem kívántak egy olyan procedúra részesei lenni, amelyről már az elején tudható volt, hogy eredménytelen lesz. Szabó a történtek ellenére nem gondolja, hogy válsághelyzet állt volna elő, szerinte: „egy ilyen helyzetet meg kell tudni oldania a tévé menedzsmentjének”.
„Azt, hogy ténylegesen ki és hogyan szavazott, nem lehet tudni, mivel ezek az adatok titkosak” - tudtuk meg a kuratórium szocialista elnökétől. Czeglédi László elmondta: „Mind a tíz szavazat érvényes volt, a kuratórium pedig úgy döntött, hogy új pályázatot ír ki.” Az új pályázatról egyelőre annyit lehet tudni, hogy tartalmilag nagyjából megegyezik majd az előzővel, kisebb módosítások azonban előfordulhatnak benne. Február 24-25-én teszik majd közzé, és június 4-én bírálják el, addig pedig a kuratórium „gondoskodik majd” a tévé számára ideiglenes vezetőről.
Arról, hogy mégis kinek állhat érdekében a jelenlegi, „fejetlen” helyzet fenntartása a köztévében, Czeglédi azt mondta: biztos benne, hogy „felelős emberek alkotják az elnökséget”, így kizárt, hogy valakik tudatosan irányítják így a fejleményeket. A kuratórium elnöke szokásos eljárásként tekint a mostani elnökválasztásra: „Többször volt már példa többfordulós elnökválasztásra, ezért én optimista vagyok a jövőt illetően.”