Vissza a tartalomjegyzékhez

Vígh Gábor, Mester Ivett
Csintalan: ez emberéletet fog követelni
Terrornak minősítik a politikusok elleni támadást

Közös ügyészségi-rendőrségi nyomozócsoport, valamint a rendőri szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok részvételével operatív felderítőcsoport alakult annak kapcsán, hogy az elmúlt napokban több politikust támadás vagy fenyegetés ért. Két szocialista képviselő mellett a szabályt erősítő kivételt, a most már jobboldali kötődésű Csintalan Sándort kérdeztük az őket ért támadásokról.


Fotó: Vörös Szilárd

Herbály Imrét több ízben is érték atrocitások az elmúlt napokban. Az MSZP-s képviselő kapott már telefonos fenyegetést, kétes eredetű port tartalmazó borítékot, az utóbbi héten pedig Molotov-koktélt is. Természetesen ez utóbbi háborította fel leginkább. Lapunknak elmondta, hogy a múlt héten, csütörtökről péntekre virradóan a felesége gyanús hangokra ébredt. „Olyan volt, mintha valaki járkálna a lakásban, ezért lementem a tetőtérben lévő hálószobánkból a földszintre, hogy körülnézzek” - mondta a képviselő. Mire a nappaliba ért, mindent gázolaj-szag, valamint füst borított be, és amint kilépett az előszobába, látta, hogy izzik a kutya kosara, illetve az ajtó egy része. Természetesen azonnal kihívták a rendőrséget, nyomozást kezdeményeztek, és a feljelentést is megtették már. A nyomozók két Molotov-koktélt is találtak a kutya kosarában.
A képviselő szerint ez nem kifejezetten az ő személye ellen irányuló támadás volt. Mint mondta: „sokkal inkább az MSZP szürke eminenciásait akarták megfélemlíteni, elbizonytalanítani, de nem vált be az akció”.
Szavainak nyomatékot adva hétfőn igennel szavazott az egészségbiztosítási törvényre. A megfélemlítő kampányt és tendenciát azonban rémisztőnek tartja, hiszen ennek alapján szerinte a jövőben bárkit bármiért érhet hasonló atrocitás, amely egy idő után olyan közhangulatot alakíthat ki, amelyben maga a megfélemlített nép követeli a diktatúrát, a terror elleni erőszakosabb fellépést.
„Csütörtök este fél 10 előtt néhány perccel felhívott egy úr telefonon, aki megkérdezte, hogy meg fogom-e szavazni az egészségbiztosítási törvényt. Erre nekem a határozott válaszom az volt, hogy: hogyne, természetesen megszavazom. Mire ő letette a telefont és elköszönt.  Másnap hajnalban arra ébredtem, hogy az egész lakást a gázolaj szaga és tömény füst árasztotta el” - mesélte a Heteknek Dér Zsuzsanna, aki úgy véli, azért maradt életben, mert nagy szerencséjére sikerült felébrednie. Az MSZP képviselője társasházban lakik, így az eset nemcsak azért dúlta fel, mert az életére törtek, hanem mert a körülötte lakó szomszédokat is veszélyeztették és megfélemlítették támadói.
„Úgy gondolom, hogy ebben az országban a tisztességes embereknek nem kell és nem szabad félniük! Meg lehet próbálni a rókát a rókalyukból kifüstölni, csak ott tévednek azok az emberek, akik ezt tették, hogy engem egy ilyen akcióval csak feldühíteni lehet, de megfélemlíteni nem.” A képviselőnő már csak azért is megszavazta az egészségbiztosítási törvényt, és minden lehetséges eszközzel a felbujtók kézre kerítésén lesz.
Csintalan Sándor egykori szocialista politikust mint a negatív folyamatban egyedüli jobboldali áldozatot a „terroristákról” kérdeztük. „Úgy tűnik, hogy vannak olyanok, akiknek megvan a képességük és eszközrendszerük arra, hogy ilyen akciókat rendezzenek, és ezzel politikai zűrzavart keltsenek az országban. Több lehetőség merül fel arra, hogy kik állhatnak mögötte, egyik mellett sem szeretném letenni a voksomat. Lehet ez a hatalom érdeke is (Néró óta számtalan példa van erre a történelemben), de ugyanilyen erővel lehet, hogy van olyan antidemokratikus, szélsőjobboldali erő, amelyik az erőszakot szeretné felhasználni céljai eléréséhez” - ötletelt a Hír TV műsorvezetője, aki ötvenhárom évesen azon van megdöbbenve, hogy van még olyan erő hazánkban, amelyik a parlamentáris rendszert felszámolhatónak gondolja.
Csintalan terrorcselekménynek tartja a „porküldözgetést és Hiller István lakásának feltörését” és azt is, ami nemrég vele történt. Herbály Imréhez hasonlóan úgy érzi, hogy ha nem találják meg a felelősöket, előbb-utóbb „emberéletet fog követelni” az elmérgesedett politikai helyzet.