Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Zágrábi hétvége

Az alacsonyabb költségvetésű tavaszi kirándulásokhoz kiváló célállomás Zágráb és környéke, ahol rengeteg program várja a turistákat, akik a kultúrsokkot megelőzendő jobb, ha bekészítik a túrabakancsukat is. Természeti szépségeit tekintve ugyanis az ország kontinentális része vetekszik a tengerparti övezettel.

Zágráb jellegzetes közép-európai település középkori óvárosával és az elegáns Alsóvárossal. Itt él a legtöbb fiatal Európában, ennek köszönhető a horvát főváros lüktető elevensége. Főterétől a Radicseva utcán tett séta után érjük el a Felsővárost: érdekesség, hogy óvárosi részén az utcai világítást a mai napig kézzel kapcsolják be. Néhány száz méteres séta után elérjük a Zágrábi Történeti Múzeumot és a Csillagvizsgálót.
A főváros híres a természettudományi központjáról, melyet 1669-ben alapítottak: itt látható Európa legrégebbi természettudományi egyeteme. A kulturális élet mindig is a kávézókban zajlott, ma a legtöbb és legszebb ilyen kávéház a Bana Jelacica téren található. Zágráb tavasszal a jazz szerelmeseit is várja: ilyenkor a langyos estéken zsúfolásig megtelnek a teraszok.
Az Alsóváros legforgalmasabb pontja a Jellasics tér és az Ilica utca: kertvárosi hangulatát az üde városi parkok, szökőkutak és a rengeteg gondosan ápolt kert adja. Itt található az ősi platánokkal szegélyezett Zrinjevac, ahová a századfordulós zenepavilont állították. A Tomislav és a Sztarcsevics téren átsétálva megtekinthető a város gyönyörű botanikus kertje is.
Kevés európai főváros közelében található annyi változatos vidék és megóvott természeti egység, mint Zágráb vonzáskörzetében. A város északi szélénél helyezkedik el a Medvednica Tájvédelmi Körzet, az erdővel borított mintegy ezer méter magas hegy: itt található az ismert síelőhely, Sljeme, ahol számos világbajnokságot rendeztek. Három felvonó és két húzólift visz fel az 5 km-es pályarendszerhez. Ám számos gyalogösvény is indul a szőlőtőkékkel gazdagon beültetett dombok és gyorsfolyású patakok közt. Az erdő közepén áll Medvedgrad vára és további érdekességek: szurdokok, barlangok, zuhatagok sokasága.
Ha marad időnk, elmehetünk még a közelben lévő Samoborba, mely egy hangulatos városka: a hegymászásra vágyók megnézhetik a Zumberacka gora-t, ami egy gyönyörű turistaútvonalon érhető el. A környék pedig bővölködik képeslapra illő falvakban, kastélyokban, köztük található - a leghíresebb - a Jellasics-kastély.