Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Megmenekült a Fradi
Hogyan kelt el a legnagyobb magyar sportklub?

Érvényes és eredményes - erre a két szóra vártak a ferencvárosi szurkolók ezrei országszerte. A ferencvárosi ingatlanra kiírt tender hatodszorra sikerrel zárult, így többmilliárdos beruházás veszi kezdetét. Ha minden a tervek szerint alakul, a Ferencváros lehet Magyarország legirigyeltebb klubja.


Kevin McCabe és üzlettársa, Stephen Day
Fotó: Reuters

„Hihetetlen mennyire boldog vagyok! És tudom, hogy így van ezzel a klub valamennyi szurkolója, szimpatizánsa” - nyilatkozta Rieb György, az FTC elnöke.
Öt sikertelen pályázat után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. zártkörű és meghívásos pályázatot írt ki, amelyen azok a cégek vehettek részt, akik már a korábbi pályázatokon is érdekeltek voltak. A tizenhárom meghívott közül csupán hárman tanúsítottak konkrét érdeklődést a nagy múltú klub és annak ingatlana iránt. Ezek közül csak az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. pályázata felelt meg a formai, tartalmi, valamint sportszakmai követelményeknek.
Az elmúlt héten még javában szorongatták a hitelezők a Ferencvárost. A Neuchatel Financial Limited Kft. azt állította, hogy korábban már megvásárolta a klub részvényeit, így az egész pályázatkiírás érvénytelen. Közben jelentkezett Kévés György, aki a húszmillió forintos kifizetetlen kölcsöne miatt a klub felszámolását kérte. A klub sem maradt adós a válasszal, a kölcsön visszafizetése után közleményt tett közzé:
„Mélyen tisztelt Gyuri bácsi! (…) Mint fénylő csillag tűntél fel az éjszakai Ferencváros borús egén, mintegy segítő kezet nyújtva a fuldokló csapatnak, jelentős kölcsönnel támogatva - 20 millió forint -, szeretett klubodat, és ezért - szerénységed bizonyítva - csak minimális 20 százalékos kamatot kérve bizonyára örömmel fogadod e nemes tettedért köszönetünket. Nyilván akkor is csak az apai aggódás vezetett rossz csemetéd iránt, amikor mintegy intőt adva Nekünk, kezdeményezted szeretett klubod, a Fradi felszámolását.”
A felszámolás veszélye azonban már nem fenyegeti a Ferencvárost, és rövidesen Magyarország leggazdagabb csapata lehet. A Kevin McCabe által vezetett társaság a sikeres pályázatban vállalta, hogy egy teljesen új, kilencven fokkal elforgatott hipermodern Albert-stadiont épít a focicsapatnak. Az építkezések várhatóan télen indulnak el, a munkálatok alatt a Fradi a Puskás-stadionban játssza hazai mérkőzéseit.
„Nemzetközi szintű játékosok, új gondolkodás az edzői és a klubvezetői munkában, közösségépítés, családias atmoszféra és versenyképes jegyárak” - árulta el lapunk megkeresésére a sikerreceptet Martin Ross, a sheffieldiek szóvivője.
Az angolok 800 millió forintért megveszik a klub részvényeit is, és kifizetik a klub összes tartozását (körülbelül 1,8 milliárd forintot). Másfél milliárd forint értékben megváltják az FTC létesítményhasználati jogát, és 25 évre engedélyezik az FTC-nek a stadionhasználatot. Becslések szerint a tartozások kiegyenlítése után még 500 millió forint marad a Fradi kasszájában, amiből bőven jut a többi szakosztálynak is.
Ami a focicsapatot illeti, jövő héttől megkezdődik a keret megerősítése. A tervek szerint négy játékos érkezik, akiknek köszönhetően a Fradi ősztől ismét az NB1-ben szerepelhet. Hosszabb távon a BL-szereplés a cél, ehhez pedig nemzetközi szinten jegyzett játékosokat kíván szerződtetni McCabe.
„Ez egy pirosbetűs ünnep a klub életében, nagyon boldog vagyok. Biztos vagyok abban, hogy focistáink feljutnak az élvonalba” - nyilatkozta Rieb György elnök, aki szerint április végére nem lesz tartozása a klubnak.
Természetesen ezúttal is akadnak olyanok, akik kételkednek. Muszbek Mihály sportgazdasági szakember, korábbi ligaigazgató a Nemzeti Sportban arról beszélt, hogy attól fél, McCabe-ék komolytalanok, és nem tartják be ígéretüket. A médiában gyakran nyilatkozó szakember azon érvanyaggal támasztotta alá komoly félelmeit (amelyet természetesen remél, hogy nem következnek be), hogy McCabe együtt fényképezkedett a Fradi elnökével, Rieb Györggyel, és ez szerinte furcsa. „Az általuk felvázolt álomvilág túlságosan gyanús, szokatlanul hat az ilyen típusú üzleti körökben” - véli az angolokról Muszbek, aki korábban tulajdonosként tűnt fel Újpesten, majd zavaros körülmények között viharzott el a lila-fehér klubtól.
Muszbek félelmeinek ellentmond, hogy a befektető, Kevin McCabe Anglia leggazdagabb emberei közé tartozik, magánvagyona több, mint David Beckhamé vagy számos klubtulajdonosé a Premier Ligában. Az ő cége birtokolja a Sheffield United-ot, és a Csengdu Blades kínai focicsapatot. Mindkettő sikeresen működik.
„Nem csak a vezetők, a szurkolók és az összes magyar futballrajongó mellettünk áll. Azt hiszem, az ország legnagyobb múltú együttesének megmentőit látják bennünk” - véli Kevin McCabe.
A szurkolók is megnyugvással fogadták az MNV döntését. A Ferencvárosi Szurkolók Szövetsége újabb demonstrációkat helyezett kilátásba, amennyiben érvénytelen vagy eredménytelen a tender, nem hoz döntést a Tanács vagy nem az egyértelmű szurkolói igényeknek megfelelő döntés születik. Szerdán aztán két rövid, de sokatmondó mondat jelent meg a rajongók honlapján: „Kevin McCabe-é a Ferencváros. A mai napra bejelentett demonstráció elmarad.” A felszabadult Fradi-drukkerek végül pezsgőzéssel ünnepeltek Szigetszentmiklóson.