Vissza a tartalomjegyzékhez

Tihanyi Péter
Roma késelt gárdistát?
Nagykanizsán néhány nappal ezelőtt a tizennégy éves H. Attila életveszélyesen hasba szúrta a húszéves H. Ádámot

H. Attila: (erősebbnek, érettebbnek tűnik koránál, kinéz legalább tizenhét évesnek) - Bementünk Kanizsára két barátommal, hogy bulizzunk egy jót, mert szalagavatója volt a szakközépnek, ahova járunk.
Nem Kanizsán laksz?
- Nem, egy közeli faluban. Fél hatkor beértünk a busszal, bementünk a plázába, körülnéztünk ismerősök után, de nem volt senki. Na jól van. Fölmentünk a nagy buszmegállóba, de ott sem volt senki, aztán visszamentünk, akkor már ott voltak egy páran, és megbeszéltük, hogy el kéne menni az egyik kocsmába inni, de ott is ittunk egy kicsit.

Mit?
- Boros kólát, fele bor, fele kóla. Vagy három-négy kört. Utána aztán felmentünk a Gösserbe, ott voltak az osztálytársaink, nagyon megörültek nekünk, hogy bejöttünk, mert délelőtt azt mondtam nekik, hogy nem jövök be. Meghívtak sörözni, utána hárman kimentek beszélgetni a HSMK-hoz.
Mi az a HSMK?
- Hevesi Sándor Művelődési Központ, ott van a sörözővel szemben, a tér másik oldalán, közte meg park van, de később mi is kimentünk hozzájuk a térre beszélgetni.
Hányan lehettetek összesen?
- Nyolcan-tízen.
Hány sört ittál?
- Hármat vagy négyet.
Gyakran vagy részeg?
- Dehogyis, alig-alig. Szilveszterkor rúgtam be utoljára. Egyszer csak kijön egy srác a Gösserből - utólag már tudom, hogy Ádámnak hívják, de soha nem láttuk egymást - és azt mondja: „Ti retkes, büdös cigányok, mit kerestek itt, takarodjatok az anyátokba!”
Mire jött ez a mondat, mit csináltatok, vagy mit balhéztatok?
- Semmit sem csináltunk, csak ott ültünk a parknál és beszélgettünk.
Valóban?
- Valóban hát. De ők is többen voltak, ketten vagy hárman. Ez az Ádám egy kigyúrt nagy darab állat volt, boxoló.
Köztetek többen is romák voltak?
- Mind azok voltunk, félvérek, meg romák.
Apukád fehérbőrűnek látszik.
- Pedig ő is roma.
Dr. Rinfel János, Attila ügyvédje: - Ádám is és védencem is egy Kanizsa melletti faluban laknak. Óriási feszültség van ezekben a falvakban, ahol is a lakosság jelentős hányada már roma. Nemcsak ebben a megyében, máshol is. Hogy mondjam, folyamatos az atrocitás a fehérek és a romák között. A sajtó csak egy-két esettel foglalkozik, de a botrány és a feszültség sokkal több, mint amennyiről cikkeznek.
Attila: - Szóval, nem csináltunk ott semmit, kiabálni se túlzottan kiabáltunk…
Attila apukája: - …az értesülésem szerint ez egy olyan boxoló, aki gyakran masírozgatott fekete ruhában, bakancsban a gárdistákkal.
Attila: - …a gyerek szitkozódásaira nem figyeltünk, nem akartuk a balhét, körbeálltuk egymást, és tovább beszélgettünk, de ő csak nem állt le a szöveggel, tovább cigányozott, aztán indult felénk.
Egyedül?
- Akkor egyedül.
A semmire szidott és indult rátok a gyerek?
- Így volt. Aki háttal állt neki, azt akarta megütni, de elrontotta, tán be volt rúgva, nem tudom. Akkor az egyik haverom, aki éppen szemben állt vele, próbálta megütni ezt az Ádámot, de nem jött össze neki, akkor lefogtam őt, hogy ne balhézzon, de ezután valahogy én kerültem Ádám elé, és engem gyepált ököllel.


H. Attila
Fotók: Juhász Tamás

Hova kaptad az ütéseket?
- Fejbe, orrba, hasba.
Nem látom se a fejeden, se az orrodon, se a szádon ennek nyomait.
- Kívülről nem látszik, a szájam belül tiszta seb, meg a fejem búbján van egy pukli. Ütötte az orromat, mire az tök k.o. lett, ömlött a vér belőle, de lehet, hogy az ő vére is volt, mert az egyik szúrásnál mintha spriccelt volna, nem tudom.
Az egyik haverom rámozdult az Ádámra, akkor abbahagyta az ütlegelést, de akkor már támolyogtam az ütésektől, az Ádám meg mintha hirtelen eltűnt volna, de két másodperc múlva visszajött két barátjával. Akkor az egyik megfogott, a másik kettő ütött. Az egyik osztálytársam futásból lerúgta Ádámot, a másik szorításából meg kiszabadultam, de úgy, hogy a földre kerültem, és akkor észrevettem, hogy ott van a lábam mellett egy nagy kés. Azt fölvettem, amikor fölálltam.
Hogyhogy ott feküdt a lábad mellett egy kés? Nem a te késed volt, amit egyszer csak elővettél a zsebedből, és amivel szúrtál?
- Dehogyis, ott, akkor találtam azt a kést.
Aha. Értem. Ott találtad.
- Akkor kinyitottam a kést, mert rugós kés volt, az Ádám felé nyújtottam, és mondtam neki: gyerek, menjél hátrébb, mert nem akarom használni. Valaki közénk állt, hogy ne csináljam, de az Ádám félrelökte, és azt mondta nekem, úgyse mered használni. Jött felém, én meg előre tartottam a kést. Belejött. A hasába ment. Akkor be volt már kattanva, észre se vette szerintem, hogy átment a penge rajta, mert még jött volna felém, de akkor megszúrtam, utána visszavett az erejéből.
Szóval kié volt az a kés?
- Mondom, nem az enyém volt, tán valakitől kiesett, ott volt a lábam előtt, tán ettől az Ádámtól eshetett ki.
Aha. Aztán?
- Aztán egész a buszmegállóig futottunk, a tíz negyvenessel hazamentünk. Lefürödtem, lefeküdtem, reggel hatkor jöttek a rendőrök értem.
Szüleidnek elmondtál mindent, amikor hazaértél?
- Nem. Reggel tudták meg a rendőröktől.
Apa: - Még sötét volt reggel, mikor csöngettek. Én keltem föl, először azt hittem, most jött haza Attila, de nem értettem, miért csönget, hiszen van kulcsa. Mindegy, gondoltam, kinyitom az ajtót, egy ismerős rendőr állt ott. Azt mondja: „szia Zsolti, itthon van a fiad?” „Persze. miért?” - kérdezem megrémülve. Bementem Attilához, mondom: „fiam, itt vannak a rendőrök.” Megmotozták, megbilincselték, és bevitték a rendőrségre.
Ügyvéd úr, hogy látja védence helyzetét?
Az ügyvéd: - Az ügy befolyásolásmentes, pártatlan kivizsgálása érdekében nem szeretnék semmit mondani.
Apa: - A Gösser Söröző mellett van a Kóborló nevű kocsma. ezek a szkinhedek meg gárdisták ott gyülekeznek. Legtöbbnek a feje meg a nyaka ki van tetoválva, mint ennek az Ádámnak is.
Honnan tudja ezt?
- Biztos forrásból tudom, de járjon utána.

***

(Nagykanizsa kórházának sebészeti osztályán vagyok, Ádám ágya mellett, aki egy magas, egészen vékony, rövid hajú, húszéves fiatalember. Az egyik szúrás a máját érte, megműtötték, már jobban van, de még egy tucat kisebb vágás nyoma látszik a karján, nyakán, hátán, mellén, mindegyik két-három öltéssel összevarrva, lógnak a varratok a sebből. Tetoválás se a nyakán, se a karján nincsen, nem szívesen beszél a történtekről.)
Mit sportolsz?
H. Ádám: - Semmit. Ha rám nézel, gondolom, látod is.
Nem is bokszolsz?
- Életemben nem bokszoltam, se semmilyen küzdősportot nem csináltam, még focizni se fociztam.
Azt mondják, hogy a Magyar Gárda tagja vagy.
- Ez sem igaz. Az építőiparban dolgozom, burkoló vagyok.
Hogy kezdődött a verekedés?
- Hagyjuk!
Volt benned pia?
- Pár üveg sört ittam a Kóborlóban.
Honnan a sok vágás a testeden?
- A gyerek a verekedés közben öszszevagdosott.
Ismerted őt vagy őket?
- Nem.
Hol ittál?
- A Gösserben meg a Kóborlóban, a két söröző ott van egymás mellett.
Azt mondja Attila, aki megkéselt, hogy ők ültek a parkban, amikor te, nem is tudják, miért, elkezdted őket cigányozni, szidni, anyázni.
- Ha ezt akarod elhinni, hidd ezt. De nem így volt. Azt nem mondta a gyerek, hogy én saját magamat szúrtam hasba, meg vagdaltam össze?
Azt nem. csak azt, hogy nem az övé volt a kés, amivel szúrt, hanem ott találta a földön a lába előtt, esetleg a te zsebedből eshetett ki.
- Na hagyjuk abba, nem vagyok vicces kedvemben.
A rendőrség kihallgatott már?
- Még nem. Köszi, hogy bejöttél. Szia!

***

Kóborló Söröző (kis füstös hely, zenegép, játékgép, csocsó, tele középiskolás korú fiatalokkal, piercing, festék majdnem mindenkin van. Szkinhedeket, gárdistákat, fekete bakancsosokat nem látok. Beszélgetésbe kerülök egy hangadónak tűnő fiúval).
Itt voltál, mikor a szurkálás történt?
A fiú: - Itt. Ismerem az Ádámot is, meg a cigány gyereket is, az Attilát.
Hogy indult a balhé?
- Ádám kért a zenegépen jó pár Kárpátia-számot, elég hangosan szólt, azoknak a számoknak a szövege nem romabarát, hogy finom legyek, és a romák elkezdtek hőbörögni, hogy ki kérte ezeket a számokat. Erre valaki odakiabált nekik: ez fehérek számára fenntartott hely. Így kezdődött. Aztán tizenöt-húsz perc múlva - akkor már én is a parkban voltam - hallom, hogy Ádám azt kiabálja, megszúrtak, megy két-három lépést, és összeesik. Tiszta vér volt a fehér nadrágja meg a pólója. Aztán jött a mentő, szerencséje volt, mert három sarokkal arrébb van a kórház. A romák meg már futottak, közben az a gyerek eldobta a kést.
Ádám Gárda-tag?
- Dehogyis. Mindig fehérben látom, nem feketében. Csak szereti a Kárpátia együttest.