Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Meghalt a Beatles-guru
Maharisi tanította meg meditálni a nyugatot

91 éves korában elhunyt Maharisi Mahes jógi, aki a hatvanas években széles körben megismertette a hinduizmust a nyugati társadalmakkal. Maharisinek olyan vonzereje volt, hogy miután a sikerei tetőpontján lévő Beatles tagjai részt vettek egy szemináriumán, lemondták koncertkörútjukat, és családjukkal együtt követték őt Indiába. A New Age mozgalom apostolának tartott guru később világbéke-mozgalmat indított el, amelynek vagyona mára eléri a 300 millió dollárt.


Maharisi jógi a Beatles tagjaival

Mahesh Prasad Varma 1917. január 12-én született egy jómódú és művelt indiai családban. 1940-ben az Allahabadi Egyetemen diplomázott fizikusként. 1941-ben Szvámi Brahmánanda Szaraszvatínak, Észak-India spirituális vezetőjének a tanítványa és titkára lett. 1953-ban két évre a himalájai Uttarkásíba, a Szentek völgyébe vonult vissza. Amikor ismét megjelent, nyilvános előadásokat kezdett tartani egy ősi, védikus, hagyományos meditációs technikáról, amelyet később transzcendentális meditációnak nevezett el. A határtalan boldogságot ígérte mindazoknak, akik a transzcendentális meditáció módszereit elsajátítják - ha naponta kétszer, csukott szemmel, húsz percen keresztül mantrát, azaz misztikus versikét kántálnak.
A transzcendentális meditáció tanait Maharisi 1959-ben kezdte nyugatra exportálni, mindenekelőtt az Egyesült Államokba. A transzcendentális meditáció mára az önmegváltást hirdető világméretű, multimilliárd dolláros iparággá duzzadt. Amerikában a szervezet által ajánlott ötnapos kurzusok 2500 dollárba kerülnek, a szervezet ingatlanvagyonát pedig 300 millió dollárra becsülik.
Az 1960-as és 1970-es években a média a „hippik misztikusa”, a „kuncogó guru” kifejezésekkel jellemezte Maharisit, aki a korabeli felvételeken jellemzően keresztbe font lábakkal egy kiterített szarvasbőrön ülve nevetgél. Hófehér selyemköntös borítja a testét, zsíros a szakálla, nyakában virágfüzér látható.
Maharisi és meditációs gyakorlatai akkor kaptak nagy nyilvánosságot, amikor 1967-ben a Beatles zenekar tagjai is részt vettek a guru ötnapos meditációs kurzusán Angliában, majd 1968 elején más hírességekkel együtt két hónapra Indiába is elutaztak Maharisihez. A Beatles-tagok közül George Harrison volt az, akit a jógi személyisége teljesen magával ragadott - ő vezette a többi Beatles-tagot is Maharisihez. Harrison zenéje ezt követően mindvégig a jógi misztikus világnézetét tükrözte. Ennek legismertebb példája az 1970-ben szerzett és Krisnának címzett My Sweet Lord (Édes Uram) dal szövege.
A zenekar a két hónapos indiai utazást követően adta ki a Fehér Albumként ismertté vált lemezüket, amely az Egyesült Államokban a Beatles legnagyobb példányszámban eladott albuma (tizenkilencszeres platinalemez) lett. Az albumon számos dal inspirációját az indiai utazás adta.
Indiában nem volt felhőtlen a kapcsolat Maharisivel, aki egyesek szerint szexuálisan zaklatni kezdte a társaság egyik női tagját. John Lennon ezt követően annyira kiábrándult a jógiból, hogy Sexy Sadie címmel szatírikus dalt is írt róla, amely a Fehér Albumon meg is jelent.
A Beatles soha nem heverte ki az indiai kalandot: a londoni Apple-székház tetején adott rögtönzött koncertjüket leszámítva többé nem léptek színpadra, és egy évvel később, 1969-ben a zenekar hivatalosan is feloszlott.
Maharisi más hírességek körében is népszerű volt. Mike Love, a Beach Boys énekese, Clint Eastwood színész-rendező és Mia Farrow színésznő (Frank Sinatra felesége, később Woody Allen élettársa) is a guru tanítványai közé tartoztak.
Maharisi mozgalma azonban az 1970-es évek végén sokat vesztett népszerűségéből, amikor a jógi meghirdette a transzcendentális meditáció fejlettebb formáját, a levitációt, más néven „jógarepülést”. A gyakorlatok során a résztvevők olyan energiát próbálnak „megidézni”, amely a földről felemeli őket a levegőbe.
Az évek során Maharisit számos korábbi tanítványa is csalással vádolta meg azért, mert ígéretével szemben nem tudta megtanítani őket repülni. 1986-ban pedig az Egyesült Államokban kiábrándult hívek egy csoportja bírósághoz fordult: a mozgalomhoz tartozó két szervezetet csalással, hanyagsággal és szándékos lelki gyötréssel vádolták.
A kritikusok szerint a transzcendentális meditáció komoly veszélyeket hordoz magában, különösen a lelkileg sérült emberek számára. Kai Druhl tizenhárom éven keresztül tanított az iowai Fairfaxben található Maharisi Egyetemen. Druhl kiábrándult a mozgalomból. Mint elmondta: „A teljes megvilágosodás ígérete hamis. Egyszerűen nem valósul meg. Tanúja voltam annak, hogy ez az intenzív meditáció milyen károkat okoz egyes emberekben, különösen az idegileg labilis fiatalokban.” Druhl a Guardian című angol újságnak elmondta, hogy az egyetemen egy skizofréniás diáknak a gyógyszerei helyett meditációt és gyógynövénykúrát javasoltak. A gyógymód nem vált be, a fiú súlyos állapotba került. A hindu egyetem 2004-ben tragédia helyszínévé is vált: ebéd közben egy diák leszúrta diáktársát.
Maharisi szerette volna az egész világot a védikus elvek alapján újjáépíteni. Minden olyan épület lerombolását szorgalmazta, amelyek nem „a természet törvényeivel harmóniában álló védikus építészeti elvek” alapján épültek fel. A jógi szerint a washingtoni Fehér Ház nem a megfelelő helyen van - az épületnek egy másik helyet jelölt volna ki.
Maharisi tervei között szerepelt a szegénység legyőzése, amihez tízezermilliárd dollárt szeretett volna adományokból összegyűjteni és a rászoruló országok között mezőgazdasági programok formájában szétosztani. Célja volt továbbá a világbéke megteremtése is, amit meditációs-kommandók segítségével tartott volna megvalósíthatónak. Követői a mozgalom hollandiai központjában vettek búcsút a gurutól, akinek a hamvait a Gangesz folyóba szórták Indiában.