Vissza a tartalomjegyzékhez

Vízin Balázs
Kovács Ági úszást oktat

Kovács Ági az olimpia közeledtével se bánja, hogy visszavonult, és csak a tribünről kísérheti majd figyelemmel a pekingi medencében zajló versenyeket. Olimpiai bajnokunk augusztusban ott lesz a nyári játékokon, de mint a Heteknek elmondta, szigorúan csak szurkolóként. Ágival abban a kőbányai uszodában beszélgettünk, ahol úszóiskolája működik.


Fotó: Somorjai László

Kedd délután mikrobusz érkezik a Janikovszky Éva Általános Iskolához. A kisbuszról óvodás korú gyerekek ugrálnak le, majd célba veszik a tanuszodát, ahol két „edző néni” várja már őket. Rövid bemelegítés után kezdetét veszi az önfeledt locsi-pocsi. Kovács Ágnes úszósulija másfél éve nyitotta meg kapuit. Ági módszere a játszva tanítás.
„Ha a gyerekek munkának tekintik az úszást, gyorsan elmegy tőle a kedvük, mi arra törekszünk, hogy játékosan, ezáltal jókedvvel tanítsuk meg őket úszni” - ismerteti a saját tapasztalatból származó módszert Ági, aki most, hogy már nem kell akkora figyelmet fordítania saját sportkarrierjére, még több energiát szeretne szánni az úszótanoda növendékeire.
Az úszónő jövőről alkotott elképzeléseiben azonban nem csak az úszóiskola szerepel. Ági jelenleg másoddiplomás képzésre jár a Közgazdasági Egyetemre, és az elkövetkező félévben szeretné eldönteni, hogy szakmailag milyen irányba lép majd tovább. Izgalmas területnek tartja az üzleti világot, de erős vonzódást érez a sportdiplomácia felé is. „Még nem tudom pontosan, hogy merre folytatom tovább, de az biztos, hogy bármelyik irányba is indulok, legalább akkora energiával és szenvedéllyel szeretném csinálni, mint az úszást” - vallja ambiciózusan Ági.
Az olimpiai bajnok azonban még nem teljesen hagyta maga mögött a medencét. A pekingi játékokon ugyan már nem ugrik a vízbe, de a magyar bajnokságon ott lesz. Ehhez néhány hónap múlva kell komolyabban megkezdeni a felkészülést.
Ági egyáltalán nem tart attól, hogy a pekingi olimpiát nézve rossz érzések törnek majd rá, hogy ő miért nincs a medencében. Sőt, sokkal inkább felszabadulásként éli meg, hogy „mezei” szurkolóként lesz ott Kínában: „Nekem ez most nagyon jó. Eddigi olimpiáimon mindig jól szerepeltem, nagyon bántana, ha Pekingben rosszul úsztam volna, kár lenne a pályámat egy rossz eredménnyel befejezni. Szurkolóként már nem kell emiatt stresszelnem, sőt sok látnivalót is megnézhetek majd Kínában.”