Vissza a tartalomjegyzékhez


Mégis léteztek marslakók?

A döbbenetes fotó a Gusev-kráter pereméről valószínűleg az elmúlt egy évben készülhetett, ám a Spirit olyan mennyiségű felvételt továbbít a földre, hogy csak most dolgozták fel.

A két szonda, a Spirit és az Opportunity felvételek, adatok millióival látja el a NASA-t, így az ügynökség azok egy részének kiértékelését független csillagászokra bízza. Egy ilyen csomagból került elő ez a kép - a tudósok egyébként abban egyetértenek, hogy az óriási gödör valaha tenger medre volt, s így lehetséges lelőhelye ősi élet nyomainak. A kutatók azonban inkább számítottak egy baktérium alapú lét évmilliós kövületeire, mint egy nőszerű, akár ember magasságú alakra.
A szkeptikusok szerint a „titokzatos sétáló idegen” nem más, mint egy furcsa alakú szikla. A NASA hivatalosan (lapzártánkig) még nem magyarázta a fotót, amiről szakértők már megállapították: kilencven százalék, hogy nem hamisítvány. A legtöbb tudós a ritka légkörű, hideg és barátságtalan bolygón a felszín alatt szerveződött értelmes életet elutasítja.