Vissza a tartalomjegyzékhez

ifj. Balogh Ferenc
Viszlát

A tavalyi Microsoft Keynote záróakkordjaként a computervilág legmeghatározóbb alakja, Bill Gates a Guns N’ Roses-os Slashsel lépett színpadra, hogy megnevettesse a piacvezető számítástechnikai cég alkalmazottait. A szakavatottak már ekkor tudni vélték, hogy a Microsoft elnöke nemcsak azért lazul, hogy „jófejségi indexét” emelje, hanem mert visszavonulását tervezi.

Ez az utolsó prezentációm - kezdte Bill Gates a Las Vegas-i elektronikai vásár nyitóbeszédét. Bár nyugdíjazásáig még két év van hátra, ő mégis már most átadta a stafétabotot Ray Ozzie-nak, aki júniustól a Microsoft vezető szoftvermérnöki posztját foglalja el. Bill a cég elnöke marad, és stratégiai tanácsadóként atyáskodik a továbbiakban a Microsoft fejlesztői mögött, mivel figyelmét inkább a feleségével létrehozott karitatív szervezet munkájára kívánja fordítani. Az itt végzett tevékenységéért a Time magazin tavaly az év embereinek választotta a házaspárt.
Komputerkalózok
William Henry Gates III. 1955-ben látta meg a napvilágot sikeres üzletemberek gyermekeként. Az átlagon felüli magas intelligenciával rendelkező ifjú a lakeside-i gimnáziumban találkozott először az akkor még gyerekcipőben járó számítástechnikával. Az iskola a General Electrictől bérelt gépidőket, és bevezette az informatikaórákat, ahol a tanulók a tantermekbe kihelyezett terminálok segítségével léphettek kapcsolatba egy távoli egységgel. 1968-at írtunk, a piacot az IBM uralta, Bill néhány barátjával együtt egy PDP-10-es típusú gépen ismerkedett meg a programozással és a BASIC nyelvvel. A fiatal matematikus számára valóságos felfedezést jelentett az első óra! Az egy évre szóló 3000 dolláros bérleti díjat a csapat a gimnazista Bill vezetésével fél év alatt elhasználta, így az iskolának alaposan a zsebébe kellett nyúlnia, hogy a további „kalózkodást” finanszírozhassák. A komputerbanda ugyanis gyakran még éjszaka is belógott a tantermekbe, hogy a Monopoly játék szimulációit elkészítsék. Bill és csapata rövidesen odáig mélyíti tudását, hogy a DEC egyik alvállalkozó cége szerződést köt a biciklin közlekedő kamaszokkal: ingyen használhatják a gépeket, cserébe viszont az operációs rendszerben lévő hibákat kell javítaniuk. Jól jellemzi Bill karakterét az a csínytevés, amit akkoriban követ el: információkat szerez a Washingtoni Egyetemen a Cybernet országos hálózat gyenge pontjairól, majd feltöri a biztonsági rendszert, és lefagyasztja a hálózatban lévő komputereket egy saját készítésű programmal. Az ifjú Gates rendkívül büszke tettére, a Cybernet szakemberei azonban hamar kiszúrják a hiba okát, így az akkor még kiskorúnak számító programozó börtön helyett a legszigorúbb megrovásban részesül.
A Harvardtól a gyorshajtásig
1973-ban a Harvard Egyetemen ismerkedik meg Steve Balmerrel (a mackós külsejű, jókedéjű úriember ma a Microsoft vezérigazgatója), illetve csatlakozik hozzájuk Paul Allen, Gates gyermekkori barátja, hogy egy szoftverfejlesztő cég alapjait letegyék. Ekkor jelenik meg a Popular Electronics újság decemberi száma az Építsünk számítógépet házilag! szalagcímmel, egy Altair gép részletes struktúrájával és egy megrendelőszelvénnyel: 397 dollárért bárkinek lehet otthoni számítógépe! A kiadvány valóságos bombaként hat az informatika világára, Bill és csapata hosszú éjszakázások árán elkészítik a BASIC-et az Altairre, és szerződést kötnek a céggel, hogy az ő szoftverükkel forgalmazzák a gépeket. Ekkor születik meg a Microsoft a gépeket forgalmazó MITS alvállalkozójaként 1975-ben. A sikerek ellenére a Microsoft kivonult az Altair árnyékából, és mivel egyre több konstruktőr lepte el a házi számítógépek piacát - megjelennek a Motorola processzorok, színpadra lép az Apple és a Commodore -, elkészítették a BASIC-et valamennyi géptípusra. Gates és csapata ki sem látott a munkából. Myriam Lubow, a Microsoft első titkárnője negyvenkét éves családanyaként került a céghez. Első néhány hete azzal telt el, hogy megértette: a cég, ahol dolgozik, kis fekete lemezeket árul, amelyeken szoftverek vannak. A beszámolók szerint Billel való első találkozása során annyira megdöbbent, hogy egy huszonegy éves, álmodozó tekintetű srác a főnöke, hogy férje a hír hallatán így szólt: „Na jó, holnap bemész és megkérdezed, hogy ezek a kölkök egyáltalán tudnak-e neked fizetést adni?” Ezekben az időkben Billék gyakran napokig el sem hagyták az irodát, a titkárnő reggelenként rendszeresen a földön alvó programozókon átlépve tudott csak bejutni az irodába. És hogy az éjszaka se teljen el üresen, kikapcsolódásképpen elkötött rakodó-munkagépekkel versenyeztek egy építkezésen, vagy kétszázzal repesztettek Porsche 911-esükön, amíg a rendőrség nyakon nem csípte őket.
Az IBM-től a Windowsig
Miközben a házi számítógépek egyre nagyobb iramban fejlődtek és kerültek az otthonokba, az IBM rájött, hogy valami olyasmi zajlik az informatika világában, amiből eddig ő kimaradt. Felkeresték Bill Gateset és csapatukat, hogy beszállnának a személyi számítógépek (Personal Computer, azaz PC) piacára, és ehhez a Microsoftot akarják szoftveroldalról. A legenda szerint Bill ekkor követte el élete egyik legnagyobb lódítását, miszerint birtokukban van egy új operációs rendszer, ami már 16 bites processzorokra íródott, és fejlettebb mindennél, ami a piacon található. Ekkor vásárolták meg Tim Patersontól, egy seattle-i programozótól a DOS-t 50 ezer dollárért, és 1980. augusztus 21-én megjelenik az első IBM PC a piacon - a Microsoft DOS-szal. Amikor 1984-ben megjelentek az első Macintoshok, tulajdonképpen a mai gépek prototípusa köszöntött be az informatika világába: egér - amivel ikonokra kattintva ablakokat nyithatunk meg, billentyűzet adatbevitelhez, monitor, amin már nemcsak unalmas számsorok jelentek meg, hanem képek, grafikák. Bill az Apple-lel kötött együttműködést kihasználva elkészítette saját változatát: a Windowst, melyet az NEC által gyártott, IBM-kompatíbilis gépekkel együtt, nagyjából a Macintoshsal egy időben dobtak piacra. A PC rugalmasságának, alacsony árának köszönhetően rekordidő alatt elterjedt a planétán - vele együtt a Windows is. A Microsoft nagy gazdasági áttörését a kielncvenes évek elején a cég tőzsdére való bevezetése hozta meg. Bill Gates további útja innentől kezdve egy napjainkig tartó, mára szinte az élet minden területét érintő sikertörténet, hiszen akár mobiltelefonon, akár személyi számítógépeken, akár élelmiszerboltokban, akár az egyszerű átutaláskor leggyakrabban az ő szoftvereit használjuk. A Fortune magazin szerint „Gates több pénzt keresett, mint bárki valaha is az ő korában a gazdaság bármely területén”.